Prima pagină » Local » Angajații TESA demisionează din spitale ieșene din cauza salariilor mici!

Angajații TESA demisionează din spitale ieșene din cauza salariilor mici!

31 mart. 2022, 00:01,
B, , h, , în Local

Angajații TESA au fost eliminați din categoriile care au primit majorări salariale în anul 2022, deși salariile acestora nu au crescut absolut deloc nici în anul 2021. Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, este de părere că revendicările acestei categorii de personal sunt perfect justificate, ei cerând doar ceea ce li se cuvine prin lege. Trebuie menționat faptul că personalul TESA are cele mai mici salarii din sistemul sanitar.

Personalul TESA reprezintă acea categorie de personal fără de care un spital nu poate funcționa.  În această categorie de personal sunt incluși de la instalatori, electricieni până la economiști, juriști, ingineri și așa mai departe. Spre deosebire de medici, asistenți și infirmieri, angajații TESA nu beneficiază de sporuri, motiv pentru care salariile lor sunt extrem de mici pentru anul 2022.

Angajații TESA din spitale protestează

Angajații TESA au cele mai mici salarii din sistemul sanitar

Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași, trage un semnal de alarmă: Angajații TESA au cerut doar ceea ce li se cuvine după lege”

Iulian Cozianu, președinte Sindicatul SANITAS Iași

Salariile angajaților TESA nu au crescut nici în anul 2021, nici în 2022

Din cauză că salariile nu le-au fost mărite nici în anul 2021 și nici anul acesta, mulți angajați TESA s-au decis să demisioneze din sistemul medical. Președinte Sanitas Iași, Iulian Cozianu, susține că salariile acestei categorii de personal ar fi trebuit să crească, mai cu seamă, că și eu s-au aflat în prima linie a luptei împotriva Covid-19.

„Din păcate, pentru personalul TESA nu s-a aplicat Legea nr. 153/2017 nici în 2021, nici în anul 2022. Au rămas cu salarii foarte mici, nici personalul auxiliar din spitale nu a beneficiat de o creștere semnificativă, însă într-adevăr pentru personalul TESA lucrurile sunt destul de complicate pentru că nu au beneficiat de nicio creștere în ultimii doi ani. Prin urmare, sunt destul de mulți colegi din TESA care părăsesc spitalele și încep să-și caute locuri de muncă prin altă parte.

Asta înseamnă o problemă pentru unitățile medicale, pentru că au nevoie de oameni profesioniști, au nevoie de oameni care să le poată preia activitatea și să o facă bine. Dacă îți pleacă niște oameni care sunt specialiști în achiziții e greu să-i înlocuiești. Există lipsă de personal TESA în spitalele ieșene. Principala nemulțumire a personalului TESA este legată de salarizare, care în ultimii 2 ani de zilenu a crescut. Trebuie înțeles că oamenii ăștia nu vor decât să le fie aplicată legea 153/2017, nu au cerut nimic în plus, au cerut doar ceea ce li se cuvine după lege. E al doilea an în care nu s-a aplicat treaba asta, cu o parte dintre ei am mers în instanță pentru a încerca printr-o modificare a încadrării de grilă, ca să mai câștige și ei ceva”, a declarat Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași.

o persoana care face parte din personalul TESA

Personalul TESA reprezintă acea categorie de personal fără de care un spital nu poate funcționa

Personalul TESA are cele mai mici salarii din sistemul sanitar

mai multe persoane din cadrul Sindicatului SANITAS Iași protestează

Pe 24 martie 2022, Biroul Executiv Sanitas Iași și liderii județeni din Regiunea Nord-Est au avut o întrevedere cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Personalul TESA are cele mai mici salarii din sistemul sanitar. Un angajat TESA câștigă în jur de 2000 de lei, pentru că ei nu beneficiază de sporuri, nu lucrează în ture de noapte și nici în weekend-uri. Ultima majorare de salarii la personalul TESA a avut loc în anul 2020. În anii 2021 și 2022, salariile acestei categorii de personal trebuia să se majoreze cu câte 25% pe an, lucru care nu s-a întâmplat, fiind vorba de 2 ani de blocaj. Acest blocaj este cu atât mai revoltător cu cât, în cei doi ani de pandemie, personalul TESA s-a aflat în prima linie, alături de personalul medical și de personalul auxiliar din spitale, iar pandemia încă nu a ajuns la final.

Sindicatul Sanitas Iași a cerut în nenumărate rânduri creșteri salariale pentru această categorie de personal.

În acest context, pe 24 martie 2022, Biroul Executiv Sanitas Iași și liderii județeni din Regiunea Nord-Est au avut o întrevedere cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Cu acest prilej, s-au făcut o serie de revendicări care au vizat,  printre altele, și personalul TESA din spitale. S-a pus accent pe eliminarea inechităților generate de înghețarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, personal administrativ și alte categorii de lucrători.

Din cauza salariilor mici, care nu mai crescut absolut deloc în ultimii doi ani, mulți angajați TESA au demisionat din spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *