Prima pagină » Titlurile zilei » Angajații pompelor funebre din Iași plângeau și cărau cadavre! Afaceri bănoase, în picaj, salvate cu propriile vieți. Nimeni nu este întreg când se întoarce acasă
Angajații pompelor funebre din Iași plângeau și cărau cadavre! Afaceri bănoase, în picaj, salvate cu propriile vieți. Nimeni nu este întreg când se întoarce acasă

Angajații pompelor funebre din Iași plângeau și cărau cadavre! Afaceri bănoase, în picaj, salvate cu propriile vieți. Nimeni nu este întreg când se întoarce acasă

11 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

Traumele trăite de familiile care își înmormântează părinți și bunici decedați după ce au fost infectați cu coronavirus sunt de nedescris. Angajații firmelor de pompe funebre au trecut alături de ei prin clipe groaznice, care i-au marcat pe viață. Zi de zi au mers la muncă cu frica în sân, fără să știe dacă se vor putea întoarce la familiile lor

Angajații firmelor de pompe funebre din Iași au trecut printr-un an care i-a lăsat cu urme adânci în suflet. Povestesc cu greu despre lunile în care au văzut ce se întâmplă după ce cortinele au fost trase. Luni în care zi de zi sute de pacienți infectați cu coronavirus aflați în stare gravă pe paturile de spital s-au luptat pentru viața lor. De acolo, unii au reușit să ajungă teferi la familii, însă alții și-au petrecut ultimele clipe din viață în secțiile de ATI. Ce se întâmplă după ce o persoană infectată cu SARS-CoV-2 a decedat se știe prea puțin.

După ce ies de pe mâinile medicilor, trupurile neînsuflețite ajung în grija angajaților de la firmele de pompe funebre. Riscul la care se expune fiecare angajat de la o astfel de firmă este extrem de ridicat. Timp de peste nouă luni au reușit să dea dovadă de curaj, fără ca cineva să le aprecieze efortul. Pandemia COVID-19 i-a pus direct în fața unui inamic invizibil. Nu au putut da bir cu fugiții și, cu toate că pericolul la care s-au expus a fost extrem de ridicat, au mers înainte.

Anca Nistor, de la firma Daniel și Anca: „Nu aveam voie să închidem. Am trimis angajații plângând. Nu știam dacă ne vom întoarce cu bine acasă”

Luna martie 2020, pandemia COVID-19 a făcut deja victime, iar autoritățile au declarat stare de urgență. Activitatea a zeci de firme din Iași și nu numai a fost suspendată, dar nu și a celor de pompe funebre. Toată frica provocată de noul coronavirus trebuia înfruntată zi de zi, fără pauză. Cum să te confrunți cu un inamic invizibil nu se știa încă. În prima linie se afla personalul medical care se lupta pentru viețile pacienților. Din nefericire, unii pacienți nu au putut fi salvați, iar de pe patul de spital ajungeau direct la cimitir. Aici intervin angajații firmelor de pompe funebre care, în ciuda riscurilor, și-au făcut meseria și în acest an.

„În prima lună mai ales, tensiunea a fost maximă. Nimeni nu a spus acest lucru, dar și noi ne aflăm în prima linie. La primele înmormântări mi-am trimis angajații plângând, eram terifiați. Nu știam cu ce ne confruntăm și ce să mai folosim că să știm că ne putem întoarce la familie fără să îi punem în pericol. Trebuia să ne continuăm activitatea și sunt mândră de angajații mei care au dat dovadă de curaj și nu au renunțat, în ciuda faptului că totul era imprevizibil”, a povestit Anca Nistor, proprietara firmei de pompe funebre Daniel și Anca.

Familiile care nu și-au mai luat rămas bun de la cei dragi au marcat profund viața angajaților de la pompe funebre

O situație fără precedent în acest an. Zeci de familii nu și-au mai luat rămas bun de la cei dragi din cauza riscului de a se infecta cu coronavirus. Angajații firmelor de pompe funebre au plâns alături de cei care nu și-au putut conduce pe ultimul drum mama sau bunica. Au fost înmormântări la care au participat doar preotul și dascălul, iar în unele cazuri aceștia au refuzat să susțină slujba pentru trecerea la cele veșnice. În primele săptămâni frica era atât de mare și, totuși, unele rude au acceptat cu greu măsurile impuse.

„Când sunt luați din spital, într-o oră trebuie înmormântați. La cimitir, membrii familiei au înțeles că nu trebuie să se apropie și au păstrat o distanță de 10-15 metri. Sunt și persoane care au decedat la domiciliu, în vârstă, iar acele familii sunt de obicei izolate și nu pot părăsi locuința. Sunt astfel de mici focare pe care le-am întâlnit în aceste luni și este o experiență traumatizantă pentru toți. Am văzut copii care nu și-au putut conduce părinții pe ultimul drum. Ori mergeau câțiva vecini, ori doar preotul și dascălul. Nici pentru cei aflați în străinate nu era deloc ușor. Nu se puteau întoarce acasă fiindcă ar fi stat în carantină și tot nu ar fi putut face ceva timp de două săptămâni, așa că apelau la vecini pentru ajutor”, a spus Anca Nistor.

Angajații de la pompe funebre s-au dezinfectat săptămâni întregi cu clor nedistilat

Ritualul obișnuit de înmormântare s-a schimbat radical. Reprezentanții firmelor de pombe funebre s-au adaptat din mers. După un deces cauzat de noul coronavirus totul se petrece în ritm alert. Pacienții care își pierd viața pe patul de spital sunt îmbibați cu câteva substanțe, dezinfectați și băgați în saci de plastic. Angajații firmelor de pompe funebre îi pun în sicriul care este decontaminat și imediat sigilat. În cel mult o oră, trupul fără viață este și înmormântat.

Într-o lună, cei de la firma de pompe funebre Daniel și Anca din Iași au în frigidere 20 de cadavre ale persoanelor infectate cu coronavirus. Cu toate acestea, niciun angajat al firmei nu a dat înapoi și s-au susținut reciproc. Au fost luate toate măsurile de protecție, de la tunele de dezinfecție, la sute de combinezoane. De la o zi la alta totul era incert, dar, din fericire, niciun angajat nu a fost infectat cu COVID-19.

„Plecam la spital după corpul neînsuflețit al unui pacient infectat cu coronavirus. Dezinfecția se face și pentru angajații de la blocul alimentar, și pentru cei de la înmormântări. În prima lună ne dezinfectam în neștire cu clor nedistilat și am avut căile respiratorii iritate săptămâni la rând. Nu știam cum să ne dezinfectăm cât mai sigur, așă că foloseam tot ce se recomanda atunci. După, ne-am mai liniștit și ne-am învățat cu demersurile pe care trebuie să le realizăm la astfel de evenimente”, a mai adăugat ieșeanca.

Firmele de pompe funebre s-au menținut pe linia de plutire

La firma de pompe funebre „Daniel și Anca”, pandemia de COVID-19 a redus activitatea cu 80 la sută. Blocul alimentar, care aducea cele mai mari câștiguri, nu mai era folosit la capacitatea maximă. A fost nevoie, pentru a putea menține activitatea, de economii pe toate părțile, așa că acest lucru a implicat și reducerea personalului de la 57 de angajați la circa 30. Săptămânal se cheltuiesc sume mari pentru asigurarea echipamentului de protecție, iar la final de lună se resimte foarte mult pierderea.

„Am investit înainte cu o lună de starea de urgență în echipamente pentru blocul alimentar. De atunci, toate sălile de mese stau închise și acele echipamente nu au fost utilizate. Am redus cum am putut din cheltuieli ca să putem supraviețui și să nu fim pe pierdere. Sunt rate plătite lunar, chiar nu este ușor să ai o afacere în aceste vremuri.

Sper din suflet ca de la anul să fie mai bine. Am 23 de ani de când lucrez în domeniu și pot spune că acest an a fost cel mai dificil. Dar, față de alte afaceri, am reușit să rezistăm lună de lună. Am avut nevoie unii de alții, fără angajații mei nu aș fi putut face nimic și merită toată aprecierea pentru munca depusă, care nu a fost deloc ușoară. Sunt tineri și, deși puteau alege să nu se pună în pericol, nu au plecat”, a încheiat Anca Nistor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024