Incă o dovadă de nesimțire dată de bugetarii din România, cu o medie salarială de 7.500 de lei net, angajații Metrorex amenință cu proteste dacă salariile nu le sunt majorate. Asta în contextul în care Metrorex se află în subordinea Ministerului Transportului, iar salariile sunt plătite de cetățenii din Iași, Vaslui etc. cetățeni care nu beneficează de acest mijloc de transport în comun.
Asta în contextul în care salariul mediu net la nivel de țară este undeva la 5.000 de lei. Angajații din privat nici nu pot spera la un salariu de peste 7.500 de lei atât cât au cei de la Metrorex.
Angajații Metrorex cer măriri salariale, deși câștigă 7.500 lei net!
Angajații de la metrou și-au exprimat nemulțumirea față de înghețarea salariilor, amenințând cu declanșarea unei greve. În decembrie 2024, aceștia ajunseseră la un acord cu conducerea Metrorex pentru o majorare salarială, însă înțelegerea a fost anulată. Motivele sunt legate de așa-numita „ordonanță-trenuleț,” care blochează atât creșterile salariale, cât și alte drepturi negociate anterior. Această situație tensionată i-a determinat pe reprezentanții sindicali să avertizeze că o grevă este posibilă.
În încercarea de a atrage atenția asupra problemelor lor, sindicaliștii au anunțat că vor organiza săptămâna viitoare acțiuni de protest. Ei plănuiesc să picheteze Ministerul Finanțelor și să protesteze în fața Guvernului, începând cu o grevă japoneză și, ulterior, cu o grevă bazată pe „exces de zel.” Reprezentanții sindicatelor susțin că restricțiile impuse de ordonanță au dus nu doar la înghețarea salariilor, ci și la blocarea angajărilor, promovărilor și altor beneficii prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, semnat la începutul lunii decembrie 2024.
Liderul sindical Marian Artimon a declarat că Uniunea Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM) a trimis deja două adrese către Ministerul Finanțelor, explicând situația critică. Totodată, acesta a subliniat că o manifestație în fața Guvernului este planificată pentru săptămâna viitoare, în speranța unei discuții directe cu prim-ministrul. Artimon a menționat că în lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2024 au avut loc negocieri cu premierul la Ministerul Transporturilor, întrebând retoric de ce soluțiile acceptate pe 27 noiembrie nu mai sunt viabile la doar o lună distanță, respectiv pe 27 decembrie.
Salariile de la Metrorex nu sunt mari, consideră sindicaliștii
Liderul sindical Marian Artimon a subliniat că salariile angajaților Metrorex nu sunt exagerate, ci doar rezonabile, având în vedere condițiile dificile de muncă din subteran, caracterizate de un mediu nociv. El a explicat că extinderea rețelei de metrou, prin construirea de stații noi, implică automat creșterea subvențiilor necesare pentru întreținere.
Artimon a atras atenția asupra pierderilor financiare semnificative ale Metrorex, afirmând că acestea sunt cauzate în principal de faptul că Ministerul Finanțelor nu a alocat fondurile promise prin contractul de servicii publice de transport. Conform liderului sindical, dacă ministerul s-a angajat să plătească un miliard de lei, dar a virat doar 750-800 de milioane, nu este de mirare că s-au acumulat datorii de 200 de milioane de lei. Acesta a subliniat că Metrorex și-a respectat obligațiile, operând în condiții dificile, inclusiv în timpul pandemiei, când a fost obligat să pună în funcțiune toată flota de trenuri, deși numărul călătorilor era extrem de redus.
Artimon a criticat restricțiile impuse în anii trecuți asupra negocierilor salariale, amintind că în 2020, din cauza pandemiei, acestea au fost interzise, iar în 2024, deși s-au desfășurat negocieri, rezultatele au fost invalidate de ordonanța care blochează creșterile salariale. El și-a exprimat temerea că aceste măsuri restrictive ar putea continua, subliniind că este imposibil să supraviețuiești cu același nivel salarial din 2023, în condițiile în care prețurile au crescut cu 40%. Retoric, liderul a întrebat cine ar putea trăi în astfel de condiții. Ceea ce nu înţelege liderul sindical este că salariul minim net în România este undeva în jurul a 2.000 de lei, iar pensia minimă este de 1.200 de lei. Poate ar trebui să se gândească cum Metrorex beneficează de ajutoare de sute de milioane de lei din bugetul de stat, adică și de la românii care nu beneficează de Metrorex. Așadar, angajații Metrorex cer măriri salariale, deși câștigă 7.500 lei net, ceea ce e de noaptea minții.