Federația Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din sănătate, nu renunță la proteste. Oamenii își cer drepturile, iar pe data de 1 februarie 2024 urmează o nouă pichetare la Parlamentul României. Ieri, 26 ianuarie 2024, membrii Sanitas au avut încă o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, în urma acestei negocieri au obținut o creștere salarială de 20 la sută.
Angajații din sănătate își cer drepturile
Cu toate acestea, reprezentanții Sanitas afirmă faptul că, până când nu vor vedea un document oficial, nu vor renunța la proteste. Noua lege de salarizare încă este în discuție, iar aceștia nu mai au răbdare, deși există niște promisiuni, angajații din sistemul sanitar nu mai au încredere și, până când nu vor asista la întocmirea ordonanței de urgență, nu se vor opri.
„Am avut o întâlnire cu reprezentanții Parlamentului, aceștia au venit cu o propunere de creștere salarială de 15 la sută în plus, față de cele 5 procente care au fost adăugate la salariile tuturor bugetarilor. Nu am căzut de acord, însă cum vor fi împărțite aceste procente în tranșe, propunerea a fost de 20 la sută de procente, creștere pe fondul de salarii. Nu am căzut de acord dacă acest procent va fi împărțit la fel pentru tot personalul medical”, a subliniat Iulian Cozianu, președintele Federației Sanitas, filiala Iași.
Urmează o pichetare a Parlamentului României pe data de 1 februarie 2024
Cu toate acestea, nemulțumirile sindicaliștilor încă există. Aceștia mai speră ca noua lege să corecteze niște inechități, deoarece angajații spitalelor care se află în centrele universitare au un salariu mai mic față de unul care lucrează într-un spital din subordinea ministerului, deși volumul de muncă este de o diferență considerabilă.
„Dăm răgaz câteva zile să pună în pagină un document oficial. Pe 1 februarie 2024, avem programată o pichetare a Parlamentului, ne ținem de program până când vom vedea ordonanța de urgență care să rezolve această problemă. Sunt lucruri care ar mai trebui corectate, inechitățile care există, unii cu sporurile la maxim, unii cu sporurile la minim.
Pentru că astăzi se întâmplă ca un coleg care muncește în centrul universitar să aibă un salariu mai mic față de unul care lucrează într-un spital. Pentru că, sporurile fiind cuprinse într-o valoare minimă și o valoare maximă, cei care sunt în subordinea ministerului au sporuri de o valoare maximă, în timp ce spitalele din centrele universitare, unde se află cele mai grave cazuri, au sporurile la minim. Sperăm la întocmirea și finalizarea legii salariale, să putem rezolva, pe viitor, și problema aceasta.
Dacă la 1 ianuarie 2025 va intra în vigoare noua lege de salarizare, măcar un prim pas să facem și pentru a corecta. În momentul de față, suntem în consultări. Marea majoritatea sunt mulțumiți”, adaugă Iulian Cozianu, președintele Federației Sanitas, filiala Iași.
la Spiridon este un haos total de exemplu: *asistentele șefe se pontează sch 3 fara sa presteze acest serviciu
* personal care este pontat sch 3 și ei stau acasă
* medici care stau la munca 3 – 4 ore la serviciu după care pleacă la cursuri la UMF sau la treburile personale
*personal sanitar mediu care face orice altceva numai serviciul pt care este platit nu
* medicii care deși au salarii aproape că in occident continuă să ia șpagă
* De ce nu faceți o reevaluare a normativului de personal deoarece sunt zone unde numărul de asistenți și medici este la limita superioară și stau, astfel puteți muta in zone cu lipsă de personal
*Când veți rezolva problema asistentelor care au studii universitare și cele cu post liceală că fac aceeași muncă fără diferență de atribuții deci plătiți în continuare studiile nu munca pe care o prestează
Mai sunt de spus așa că nu te mai plânge domnule lider fă ceva in sensul celor
„își cer drepturile”…ii invitam.pe cei de la Sanitas in mediul privat … și vor înțelege ei ce măriri se primesc acolo … și ce drepturi salariale au.