Angajații din România vor primi 10 zile de concediu în plus, dar într-o situație excepțională! Ulterior, aceste 10 zile trebuie recuperate de către salariați. Zilele libere sunt plătite de angajatori, iar Codul Muncii nu obligă angajații să prezinte documente justificative pentru a demonstra situația care a dus la solicitarea zilelor libere. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.
Angajații din România vor primi 10 zile de concediu în plus!
Angajații din România pot avea încă 10 zile libere pe an pe lângă cele 21 de zile stabilite de lege. Există însă condiții pentru cei care vor să beneficieze de acest concediu de 10 zile. Angajații pot să ceară liber dacă au o problemă de sănătate sau dacă un membru al familiei este bolnav sau are un accident.
Concediul de 10 zile pentru situații excepționale este plătit de angajator, însă perioada liberă trebuie recuperată. În calculul duratei concediului de odihnă anual, zilele libere luate pentru situații neprevăzute sunt considerate perioade de activitate prestată.
Un nou tip de concediu pentru români
Recent, a fost anunțat că se va introduce pentru salariați un nou tip de concediu. Este vorba de 10 zile libere acordate tăticilor. Modificările adoptate recent vizează prelungirea perioadei actuale a concediului paternal. Astfel, acesta va fi extins de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare. Legea este în curs de promulgare. Noua propunere legislativă vizează extinderea dreptului la concediul paternal și la indemnizația corespunzătoare pentru toți tații care sunt angajați în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminând cerințele legate de calitatea de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Astfel, tații vor beneficia de 10 zile de concediu paternal de la stat. O nouă regulă din Codul Muncii le vizează pe mamele care se întorc la muncă din concediul de creștere a copilului. În urma adoptării unei directive europene în legislația română, este acum stipulat clar că angajații care se întorc la muncă după concediul de creștere au dreptul să revină la vechiul lor de muncă sau la un loc cu condiții similare de muncă.
O altă lege recentă din Codul Muncii îi vizează pe angajații care au copii cu probleme speciale. Este vorba despre dublarea perioadei de telemuncă pentru această categorie de salariați. Legislația muncii din România vine cu o schimbare, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Această inițiativă este menită să sprijine familiile cu nevoi speciale, fără a afecta bugetul public sau activitatea firmelor.
Părinții cu copii cu handicap vor putea lucra în regim de telemuncă 8 zile pe lună, față de 4 zile cât este prevăzut în prezent. Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani. Părinții cu mai mult de un copil cu handicap vor primi încă două zile de telemuncă pe lună, pe lângă cele 8 zile inițiale.
„Timpul necesar pentru îngrijirea unui copil cu handicap este semnificativ mai mare comparativ cu cel necesar pentru îngrijirea unui copil fără handicap. În plus, dezvoltarea fizică și psihică a unui copil cu handicap diferă considerabil de cea a unui copil fără handicap.”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.