Prima pagină » Local » Angajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști au protestat în fața Prefecturii din Iași pentru a-și cere drepturile: „Sper să înceteze cu aceste prostioare și să-și dea seama că românul a suferit destul”

Angajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști au protestat în fața Prefecturii din Iași pentru a-și cere drepturile: „Sper să înceteze cu aceste prostioare și să-și dea seama că românul a suferit destul”

31 ian. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Local

Ieri, 30 ianuarie 2025, aproximativ 500 de persoane, inclusiv polițiști din cadrul Poliției Naționale, angajați ai penitenciarelor, lucrători din cadrul Poliției de Frontieră și militari rezerviști au fost prezenți la protestul ce s-a desfășurat în fața Prefecturii din Iași. Participanții din domeniul apărării au venit de la Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui, dar și Bacău, iar scopul protestului a fost de a-și exprima nemulțumirile față de anumite măsuri guvernamentale.

Protestul polițiștilor din fața Prefecturii Iași a avut aproximativ 500 de participanți

Protestatarii au cerut revenirea la plata majorării salariale pentru orele lucrate în zilele de sâmbătă și duminică, dar și pentru sărbătorile legale, o măsură considerată esențială pentru echitatea muncii lor. În plus, aceștia au solicitat plata orelor suplimentare lucrate în timpul săptămânii, de luni până vineri, dar și o indexare a pensiilor, pentru a combate inflația și pentru a asigura o viață decentă pensionarilor.

Pancarte cu mesaje precum „Voi v-ați înghețat funcțiile, nouă ne-ați înghețat pensiile”,  „Nu mai defrișați și bugetul României” și „Menținerea în plată a SDSL-urilor” au fost ținute în mâini de protestatari. Aceștia au strigat în cor: „Unitate”.

„Lucrez de 20 de ani în acest domeniu. Am venit pentru măsurile pe care ni le impune Guvernul. Să ia tot de la noi, că până acuma tot de la noi s-a luat, de la ei nu. Nu suntem plătiți pentru toată munca pe care o prestăm, pentru că nu ni se plătesc sporurile de sâmbătă și duminică, și orele suplimentare. Orele pe care le fac suplimentar la muncă, pot să stau acasă cu familia. Noi sperăm să se rezolve ceva cu acest protest, dacă nu, cred că poliția o să înceteze să mai aducă bani la buget pentru acești oameni care nu ne ajută cu nimic. Sunt mulți care s-au angajat în acest domeniu și deja caută să plece. S-a întâmplat la majoritatea angajărilor, cei veniți din școală au stat o perioadă, văzând situația, au ales să plece. Când am început această meserie, tot greu era, dar au început să plătească anumite prestări de serviciu. Este posibil ca țara să nu aibă nevoie de polițiști. Eu cred că gândesc greșit acești guvernanți, sper să înceteze cu aceste prostioare și să-și dea seama că românul a suferit destul”, a spus Mihai Rotaru, agent șef la Secția 2 de Poliție Iași.

Acțiunea de protest a avut loc pe fondul unui climat de tensiune și nemulțumire în rândul angajaților din sectorul public care consideră că drepturile lor salariale nu sunt respectate. Ei cer decidenților politici să respecte legea, la fel cum și ei sunt obligați să o facă.

„Protestăm pentru drepturile noastre, vrem să se respecte legea. Legile ce țin de noi au fost schimbate printr-o singură ordonanță. Fiecare, când și-a ales drumul acesta, nu l-a ales ca să nu facă nimic. Noi lucrăm cu legea, cum noi respectăm și încercăm să menținem și pe alții să o respecte, numai Guvernul nu o face. Dacă lor le place să se respecte legile, este timpul să le respecte și ei. Să se gândească că și aici sunt oameni care își fac treaba, riscă, au restricții în viața lor”, a spus Doru Asoltanei, 53 de ani, agent de poliție.

Actualele condiții salariale afectează atragerea de noi angajați în sistem

Polițiștii mărturisesc că actualele condițiile salariale și de pensionare afectează atragerea de noi angajați în sistem, deoarece domeniul nu mai este unul atractiv pentru tineri. Protestul a fost îndreptat împotriva unor decizii guvernamentale, dar, mai ales, împotriva lui Marcel Ciolacu și a lui Radu Marinescu, ministrul Justiției, pe care protestatarii îi consideră responsabili pentru nedreptățile care le-au fost făcute.

„Lucrez de 18 ani în acest domeniu și am venit să protestăm. Sunt foarte multe nemulțumiri, începând de la condițiile de lucru care nu sunt aliniate cu legislația în vigoare, condițiile salariale sunt foarte proaste, chiar și condițiile din penitenciare. Domeniul nu mai este unul atractiv, vizibilitatea noastră în afară este destul de proastă din cauza condițiilor și din cauza salariilor diminuate, din cauză că societatea și media ne fac să fim țapi ispășitori, ca și cum noi am lua banii degeaba, dar nu este așa”, a spus L.S., agent de poliție.

În cadrul protestului, vocea polițiștilor a fost reprezentată de Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). În calendarul protestelor, următorul este programat pe 17 februarie 2025, la București, și se preconizează a fi unul cu mulți participanți.

„Ordonanța de Urgență a ajuns în Parlament și a intrat în dezbatere la comisii, la Senat, dar nu este de ajuns. Pentru că toate ordonanțele trenuleț din ultimul timp, cel puțin ultimele patru, au ajuns în Parlament, au trecut de Senat și s-au blocat la Camera Deputaților. De aceea, vom continua presiunea până când această ordonanță nr. 156 va fi corectată la Camera Deputaților. Termenul este 10 februarie pentru a ieși de la Senat. Solicităm Parlamentului să se miște cât mai repede pentru excepțiile privind plata muncii suplimentare și munca planificată sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale, și indexarea pensiilor cu rata inflației. După care, la Camera Deputaților se poate trece repede într-o săptămână, până în 17 februarie, când avem planificat acel protest foarte mare la București, problema să fie rezolvată și, de ce nu, să oprim calendarul protestelor. Dar, să nu uite Guvernul că, de ani de zile, face economii pe salarizarea polițiștilor, personalului contractual și pe pensiile militare. Să nu uite Guvernul că tot ce înseamnă indemnizație este blocat la o bază de calcul. O chirie pentru un polițist debutant în București este de 480 de lei, în timp ce el achită 2.000 de lei. Sporurile sunt blocate la o bază de calcul din decembrie 2018”, a declarat Vasile, președintele SNPPC.

Pentru protest au fost realizate două marionete formate din mături de paie, peste care au fost lipite pozele celor doi, Marcel Ciolacu și Radu Marinescu, ministrul Justiției. Mai mult, polițistul care plimba marionetele printre participanți a avut legat de picioare un lanț foarte gros, care semnifica faptul că drepturile lor au fost puse în lanțuri.

Ieri, 30 ianuarie 2025, în fața Prefecturii din Iași, a fost organizat un protest îndreptat împotriva deciziilor guvernamentale, cu aproximativ 500 de participanți.

Bugetul.ro
Belea mare pentru Antena 3 CNN și România TV. Cele două televiziuni de știri concurente au primit vestea din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului
redactia.ro
Doliu în lumea artistică. A murit actrița Andreea Raicu
Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
a1.ro
David Pușcaș vrea să facă pace cu Luminița Anghel după 10 ani de când au rupt legătura. Fiul adoptiv simte că este „al nimănui!"
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
observatornews.ro
Medic italian, stabilit în România, filmat când cere 30.000 de euro pentru a elibera diplome false. Bărbatul se apără: "Mi-a propus să spun asta"
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mare atenție la banane. Detaliul care face diferența
SportpeSurse
Anunțul momentului schimbă polii de putere: „Se face!”. Care sunt condițiile înțelegerii
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi la începutul lunii martie. Livada ta va fi plină de fructe mult mai devreme. Trucul pentru roade bogate
Dailybusiness.ro
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
RomaniaTV
Ministerul Muncii anunţă vouchere de 2,5 milioane!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 februarie 2025
24 februarie 2025