Se fac schimbări radicale la Delphi Technologies Iași în această perioadă marcată de pandemia COVID-19, iar sute de angajați sunt concediați din cadrul fabricii din Miroslava. Salariații se plâng de faptul că sunt umiliți în timpul controalelor făcute la ieșirea și intrarea în uzină. Totodată, oamenii se plâng de faptul că nu sunt respectate normele de protecție împotriva răspândirii COVID-19 în interiorul uzinei. În același timp, acționarii Delphi Technologies au aprobat tranzacția anunțată încă de la începutul anului cu compania BorgWarner, specializată în producția de componente pentru autoturisme electrice. Peste 600 de angajați ai Delphi Technologies Iași au fost anunțați că vor fi disponibilizați colectiv în perioada pandemiei COVID-19
Se fac schimbări radicale la Delphi Technologies Iași în plină pandemie COVID-19, iar sute de salariați sunt concediați în această perioadă de cel mai mare angajator privat din Iași. Oamenii se plâng de faptul că sunt pur și simplu umiliți prin procedurile de control și verificare realizate la intrarea și ieșirea din uzină. Angajații Delphi Technologies Iași susțin faptul că în ultima perioadă au fost înăsprite aceste proceduri și s-a ajuns chiar până la umilirea oamenilor la locul de muncă, iar pe deasupra nu sunt repectate regulile de distanțare socială.
„În cadrul companiei falimentare Delphi Technologies Iași s-au dat dispoziții angajaților de la pază, care au ca obiect de activitate controlul corporal al angajaților la părăsirea incintei, să încalce regurile de distanțare socială și de bun simț și să verifice draconic angajații la ieșirea din fabrică. Din cauza acestor dispoziții s-a ajuns să se comită următoarele infracțiuni de natură penală: descălțarea angajaților și verificarea încălțămintei într-o cameră de numai 10mp plină de oameni, verificarea și cântărirea portofelelor angajaților; sechestrarea angajaților în cadrul firmei dacă nu se supun verificării portofelelor și a curelelor de la pantaloni”, a explicat un angajat al Delphi Iași care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.
Angajații Delphi Iași sunt umiliți în timpul controalelor
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă ieșenii care lucrează la Delphi Technologies este crearea de aglomerări de persoane la părăsirea incintei cauzate de controlul abuziv. Astfel, nu se respectă distanța socială de 1.5 m între persoane pentru a preveni răspândirea COVID-19. Totodată, aceștia se plâng de scanările intensive făcute pentru detectarea de metale în hainele sau pe corpurile salariaților.
„Se face scanarea intensivă a angajaților cu palete, detectoare de metale, setate să emită radiații electromagnetice la intensitate maximă de natură cancerigenă. Ținând cont de gravitatea situației și creșterea numărului de cazuri COVID la nivel local, dar și în cadrul fabricii, se cere întocmirea unui dosar penal. Angajații sunt umiliți ca în perioada preindustrială”, au mai spus salariații Delphi Technologies Iași.
Pentru refuzul de a se supune procedurii de control, salariaților li se întocmește pe loc un referat de cercetare disciplinară, iar persoana nu poate părăsi incinta până când referatul nu este contrasemnat de către manager.
Delphi Technologies Iași concediază peste 600 de angajați
În fabrica din Miroslava lucrează aproape 3.100 de persoane, iar în perioada Stării de urgență provocată de COVID-19, mai mulți angajați fără vechime ai Delphi Technologies Iași au fost trimiși acasă fără prea multe explicați. Deși nu a fost explicată concret în cadrul fabricii din Miroslava, departajarea salariaților se va face după evaluarea realizării obiectivelor de performanță. Ieșenii disponibilizați în cadrul concedierilor colective vor primi salarii compensatorii. Astfel, pentru o vechime în cadrul Delphi Iași mai mică de 3 ani, se va acorda un salariu de bază net, pentru vechime mai mare sau egală cu 3 ani, se acordă 2 salarii de bază, pentru o vechime de 5 ani, 3 salarii. De asemenea, vechimea de peste 8 ani în cadrul Delphi este compensată cu 4 salarii de bază, iar pentru cea mai mare sau egală cu 11 ani se vor acorda 5 salarii de bază nete în momentul concedierii.
Conducerea Delphi Diesel Systems România SRL nu au oferit un punct de vedere oficial referitor la această situație, deși redactorii BZI au trimis un e-mail pe adresa companiei încă de miercuri, 1 iulie 2020. Delphi a oprit câteva linii de producție pentru câteva săptămâni începând cu data de 22 martie 2020.
Fabrica din Iași a fost cumpărată de BorgWarner Inc
La data de 25 iunie 2020, Delphi Technologies a anunțat că, în cadrul unei ședințe speciale a acționarilor care a avut loc la Londra, acționarii Delphi au aprobat tranzacția anunțată anterior de compania cu BorgWarner Inc. Majoritatea covârșitoare a acționarilor au votat în favoarea tranzacției.
„Suntem mulțumiți de sprijinul puternic din partea acționarilor noștri pentru această tranzacție transformatoare, care credem că va crea o companie lider de tehnologii de propulsie, care este echipată în mod unic pentru a servi OEM și clienți aftermarket din întreaga lume”, a declarat Richard F. Dauch, CEO Delphi Technologies.
Delphi Technologies și BorgWarner continuă să lucreze pentru închiderea tranzacției, care este acum supusă primirii aprobărilor necesare, inclusiv sancționarea schemei de aranjare de către Royal Court of Jersey.
„Apreciem că majoritatea acționarilor Delphi Technologies au votat să aprobe tranzacția, subliniind valoarea despre care credem că este inerentă la reunirea companiilor noastre”, a declarat Frédéric Lissalde, președinte și CEO al BorgWarner.
La începutul lunii mai 2020, administratorul fabricii din Iași controlate prin Delphi Diesel Systems România SRL, francezul Matthias Paul Marie Mialhe, a fost înlocuit de Yu Wang, specialistă adusă din Shanghai, China.