Prima pagină » Actualitate » Angajații de la stat și privat vor fi impozitați suplimentar! Legea se aplică în funcție de salariu
Angajații de la stat și privat vor fi impozitați suplimentar! Legea se aplică în funcție de salariu

Angajații de la stat și privat vor fi impozitați suplimentar! Legea se aplică în funcție de salariu

19 aug. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Angajații de la stat și privat vor fi impozitați suplimentar! Românii care câștigă sub 10.000 de lei brut pe lună sunt scutiți de impozitul pe venit, iar cei care depășesc acest prag sunt impozitați doar pe partea de venit ce depășește suma respectivă. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, această măsură ar avea rolul de a contribui la reducerea cheltuielilor bugetare ale statului. Cert este că legea se aplică în funcție de salariu.

Angajații de la stat și privat vor fi impozitați suplimentar!

Banca Naţională a României a venit cu propunere importantă ce vizează eliminarea treptată a facilităţilor fiscale acordate unor categorii de angajaţi. Salariații care câștigă sub 10.000 de lei brut pe lună nu vor plăti impozitul pe venit, iar cei care depășesc acest prag sunt impozitați doar pe venitul ce depășește suma de 10.000 de lei.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost însărcinat cu elaborarea unui plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 5 miliarde de lei, plan ce ar trebui să fie gata până la 1 septembrie 2024. Ministrul Finanțelor a mai precizat că intenționează să propună măsuri eficiente pentru a menține deficitul bugetar într-o limită rezonabilă și pentru a asigura funcționarea eficientă a instituțiilor publice.

Ce se întâmplă cu impozitele pe casă, mașină și terenuri

Din luna septembrie 2024, cei care dețin case, mașini sau terenuri vor fi nevoiți să achite a doua tranșă a impozitului. O noutate în acest an este că toți cei care dețin case sau autovehicule scumpe, sunt obligați să plătească taxa pe lux, care presupune un impozit special.

Începând din 2025, primăriile vor trebui să utilizeze grilele notariale pentru a calcula impozitele pe proprietate, conform noilor reglementări introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 16/2022. Acest nou mecanism ar putea duce la creșteri semnificative ale impozitelor în anumite zone ale țării. De exemplu, în București, impozitele ar putea să se dubleze, iar în Cluj, chiar să se tripleze. Schimbarea urmărește alinierea valorilor de impozitare mai aproape de valorile de piață ale proprietăților.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Autoritățile intenționează să crească impozitele pe proprietate, astfel încât primăriile să încaseze mai mulți bani.

Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. O altă noutate în anul 2024 cu privire la impozit este aceea că o categorie de șoferi sunt scutiți de plata impozitelor. Cei care se încadrează în această categorie sunt proprietarii de vehicule istorice,  dar și cei care dețin autovehicule electrice sau cei care au handicap grav. Pentru a obține scutirea de la plata impozitului auto, persoanele fizice trebuie să depună o cerere, însoțită de documente care atestă încadrarea lor în una dintre categoriile de scutire prevăzute de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
19 august 2024
19 august 2024