Prima pagină » Actualitate » Angajații de la stat sau privat trebuie să știe asta! Se schimbă sistemul de calcul pentru salariile românilor
Angajații de la stat sau privat trebuie să știe asta! Se schimbă sistemul de calcul pentru salariile românilor

Angajații de la stat sau privat trebuie să știe asta! Se schimbă sistemul de calcul pentru salariile românilor

28 mai 2024, 08:15,
în Actualitate

Angajații de la stat sau privat trebuie să știe asta! Un nou sistem de calcul va fi implementat pentru ajustarea salariului minim. Guvernul a promis că salariul va fi ridicat la 3700 de lei, dar data implementării încă nu a fost stabilită clar. Iată de ce se schimbă sistemul de calcul pentru salariile românilor.

Angajații de la stat sau privat trebuie să știe asta!

Potrivit noului mecanism de calcul, salariul minim va fi determinat pe baza ratei inflației și a nivelului de productivitate al muncii. Această schimbare urmărește să adapteze mai precis salariul minim la cerințele economice curente.

Pe baza acestei formule de calcul, există două exemple de creștere a salariilor românilor. Având în vedere că salariul minim brut se situează în prezent la 3.300 de lei, conform formulei propuse, rezultă că ar fi de 3.581 de lei. Dacă se implementează un prag de referință de 50%, salariul minim brut ar atinge 3.784 de lei. În cazul unui prag de referință de 52%, acesta ar crește până la 3.935 de lei.

Dacă salariul minim brut va fi crescut la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, conform formulei propuse, rezultă că acesta ar ajunge la 3.963 de lei. Dacă se folosește un prag de referință de 50%, salariul minim brut ar atinge 4.121 de lei. În cazul unui prag de referință de 52%, acesta ar ajunge la 4.285 de lei. Rămâne de văzut dacă vor crește salariile românilor, dar mai ales cu cât vor crește.

Când se implementează salariul minim european

Introducerea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă există numeroase dispute în privința acestei directive UE. Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie. România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național, dar nici când vine vorba de indicele nivelului prețurilor pentru consumul gospodăriilor.

Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS. Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar.

O nouă lege vizează salariile românilor! Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *