Prima pagină » International » Angajații de la Samsung au intrat în grevă. Care sunt nemulțumirile acestora
Angajații de la Samsung au intrat în grevă. Care sunt nemulțumirile acestora

Angajații de la Samsung au intrat în grevă. Care sunt nemulțumirile acestora

07 iun. 2024, 17:58,
în International

Cel mai mare sindicat de la Samsung Electronics Co. a intrat vineri în grevă, pentru prima dată în istoria de 55 de ani a companiei, tocmai când cel mai puternic concern sud-coreean se străduieşte să recupereze decalajul în domeniul cipurilor utilizate în Inteligenţa Artificială, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

National Samsung Electronics Union (NSEU), care reprezintă aproximativ 20% din salariaţii grupului Samsung Electronics, adică aproximativ 28.000 de persoane, şi-a încurajat membri să îşi ia o zi liberă vineri, care cade între o sărbătoare publică şi weekend. Angajaţii urmează să revină la un program normal de lucru începând de săptămâna următoare.

„Este un început modest al unui gest simbolic. Dar avem planuri cu privire la noi greve dacă echipa managerială refuză să comunice. Nu excludem o grevă generală”, a declarat adjunctul secretarului general de la NSEU, Lee Hyun-kuk.

Liderii de sindicat s-au strâns vineri în faţa birourilor Samsung din Seul, iar unul dintre ei a vorbit cu un post local de televiziune. Un autobuz pe care era înfăşurat un banner enorm era parcat la faţa locului. Mai mulţi muncitori aveau pancarte, dar în mare parte mulţimea era tăcută.

Muncitorii de la Samsung au intrat în grevă pe fondul unei dispute salariale

Prima grevă de la Samsung contrastează cu protestele violente de la constructorii auto sud-coreeni care erau frecvente în trecut. De exemplu, în 2009, muncitorii de la Ssangyong Motor Co. au preluat controlul asupra uzinei timp de mai multe luni, folosind ţevi şi cockteiluri Molotov în luptele cu poliţia.

La Samsung, obiectul disputei îl constituie plata bonusurilor pentru angajaţi. Muncitorii de la divizia de semiconductori nu au primit astfel de bonusuri anul trecut, în condiţiile în care divizia a afişat pierderi de aproximativ 15.000 miliarde de woni. Muncitorii se tem că nu vor primi bonusuri nici în acest an, chiar dacă divizia va reveni pe profit, a spus liderul de sindicat Son Woo-mok.

Samsung calculează bonusurile plătite angajaţilor utilizând o formulă complexă de calcul ce presupune excluderea costului capitalului din profitul operaţional, ajustat în funcţie de taxe. Sindicatul cere companiei să utilizeze put şi simplu profitul operaţional, la fel ca şi rivalii, sau să fie mai transparentă cu privire la modul de stabilire a bonusurilor.

În mod istoric, bonusurile prezintă o parte importantă din remuneraţia muncitorilor, aşa că neplata acestora poate însemna o reducere semnificativă a compensaţiei.

Greva vine într-un moment în care Samsung se confruntă cu mai multe provocări. În 2013, profitul operaţional a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani în condiţiile în care divizia de cipuri a înregistrat pierderi. Cotaţia acţiunilor Samsung, una din cele mai populare acţiuni din Coreea de Sud, este în scădere cu aproximativ 1% de la începutul anului. În medie, unul din zece sud-coreeni deţine acţiuni Samsung, chiar dacă aproximativ un milion de investitori de retail au renunţat la acţiunile Samsung în 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *