Hainele uzate, aruncate de ieșeni, sunt preluate de angajații de la Salubris pentru a ajunge la persoanele nevoiașe. Totuși, multe nu mai pot fi folosite, deoarece sunt prea murdare sau complet distruse
În noiembrie 2021, Salubris a introdus proiectul de colectare a hainelor uzate. Inițiativa a fost primită cu bine de ieșeni, care au ajuns să arunce trei tone de obiecte vestimentare în fiecare săptămână. Problema este că nu toate aceste haine pot fi folosite, iar jumătate din ele ajung la groapa de gunoi.
Ieșenii aruncă trei tone de haine uzate în fiecare săptămână
Aproape orice articol vestimentar poate fi aruncat la platformele de depozitare din oraș. Un astfel de recipient a costat 4.800 de lei, iar în municipiul Iași sunt amplasate în 10 puncte. Totuși, unele haine sunt rupte sau murdare, astfel că nu pot fi folosite. Articolele vestimentare sunt preluate de angajați și sortate înainte să fie trimise asociației Armata Salvării. Produsele respective sunt curățate și dezinfectate, după care sunt donate persoanelor ce au nevoie de ajutor. Din păcate, unii ieșeni folosesc aceste puncte de colectare doar pentru a arunca deșeuri. Astfel că multe haine nu mai pot fi folosite.
„Săptămânal, noi colectăm hainele de la punctele de depozitare din oraș. Cam jumătate din hainele ridicate nu mai pot fi folosite. Cele care încă sunt bune sunt trimise la ONG-urile cu care colaborăm, precum Armata Salvării. Cele care nu sunt bune urmează fluxul normal și ajung la groapa de gunoi. Avem amplasate astfel de platforme la 10 puncte din oraș. Asociațiile cu care colaborăm preiau hainele, le dezinfectează, le curăță, după care le împachetează și le oferă la oamenii care au cu adevărat nevoie. Încurajez ieșenii să folosească această metodă, deoarece este eficientă și pot ajuta alți oameni”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.
Punctele de colectare sunt vandalizate
O problemă eternă cu care se confruntă societatea Salubris este faptul că punctele de colectare sunt vandalizate. De multe ori, oamenii străzii forțează ușile platformelor de colectare pentru a căuta haine cu care să se schimbe.
„Din păcate, în fiecare zi sunt probleme, deoarece anumiți oameni intră în aceste containere, forțează ușa ca să caute haine bune. De multe ori, sunt chiar oameni care au nevoie de acest lucru, însă până la urmă fac un gest necugetat, nu putem să-l trecem cu vederea. Tocmai acesta este scopul asociațiilor, să ajute astfel de oameni pentru a nu fi nevoiți să recurgă la astfel de gesturi”, a mai adăugat Cătălin Neculau.
Jumătate din hainele uzate, aruncate de ieșeni, sunt prea murdare sau rupte pentru a mai fi folosite de alte persoane.