Prima pagină » Economic Local » Angajații de la AJPIS, AJOFM, ITM și Casa Județeană de Pensii au ieșit în stradă. Urmează greva generală
Angajații de la AJPIS, AJOFM, ITM și Casa Județeană de Pensii au ieșit în stradă. Urmează greva generală

Angajații de la AJPIS, AJOFM, ITM și Casa Județeană de Pensii au ieșit în stradă. Urmează greva generală

23 nov. 2023, 02:00,
Aleksandra SISMANOVIC în Economic Local

Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție (AJPIS), Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași (ITM) și Casei Județene de Pensii Iași au declanșat o grevă de avertisment în data de 22 noiembrie 2023, în intervalul orar 8:00-10:00

Funcționarii publici au protestat ca semnal de alarmă pentru cei care îi conduc și au avertizat că, dacă cerințele lor nu vor fi luate în seamă, pe 27 noiembrie 2023 vor intra în grevă generală.

Grevă de avertisment cu mai multe revendicări

Zeci de angajați din cele 4 instituții din Iași au protestat cu pancarte, manifestându-și nemulțumirea față de sistem. Programul cu publicul nu a fost afectat în urma protestului, orarul rămânând același. În baza rezultatelor referendumului organizat în rândul membrilor de sindicat, s-a hotărât desfășurarea grevei de avertisment în instituțiile unde există membri ai Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM), în intervalul orar 08:00-10:00. Începând din data de 27 noiembrie 2023, se va porni greva generală în instituțiile în care membrii de sindicat afiliați federației și-au exprimat, în scris, opțiunea de declanșare a grevei generale, dacă cea de avertisment nu va produce o schimbare.

Care sunt nemulțumirile protestariilor

Funcționarii publici din cadrul Casei Județeane de Pensii Iași care au protestat ieri, 22 noiembrie 2023, și-au declarat nemulțumirea față de salariile mici și condițiile de muncă, având pancarte pe care scria „Fără discriminare în salarizarea funcționarilor publici’’ sau „Drepturi la casa de sănătate, blocaj la casa de pensii”.

„Ne dorim alinierea salariilor cu cei de la Casa Națională de Pensii (CNPP). Statul pleacă de la ideea că activitatea lor este mai complexă decât a noastră. Noi avem o activitate variată, chiar, de multe ori, o singură persoană îndeplinește mai multe atribuții într-o zi“, a afirmat o angajată din cadrul CJP Iași.

Angajații din Iași care au intrat ieri în grevă de avertisment cer salarii egale cu ale celor din alte instituții (Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF, precum cei din spitale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA etc). Funcționarii nemulțumiți susțin că există diferențe considerabile între aceștia și colegii din aceeași familie ocupațională, respectiv care lucrează în administrație.

Plata orelor suplimentare, lipsa personalului și a aplicațiilor informatice, printre cerințele protestatarilor

Blocarea posturilor și decizia de anulare a posturilor vacante au dus la o suprasolicitare a personalului în instituții, obligându-i să gestioneze activități mult peste un program normal, de 8 ore. Angajații de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași au solicitat și compensarea orelor suplimentare, deoarece se întâmplă deseori să lucreze peste programul normal distribuit, pentru a reuși să-și îndeplinească sarcinile.

„Foarte des s-a întâmplat să stăm peste program, suntem personal puțin la ce volum de muncă este, avem și muncă de birou, și interacțiune cu publicul!”, a precizat o altă angajată CJP Iași.

Funcționarii publici care au intrat în grevă de avertiment mai solicită asigurarea stabilității locurilor de muncă pentru angajații Ministerului Muncii și Solidarității Sociale împreună cu o analiză menită să asigure o dimensionare corectă, astfel încât activitatea să se desfășoare în condiții normale de lucru. Printre cerințe se află si dorința de asigurare a aplicațiilor informatice în vederea susținerii activității pe care o desfășoară, aplicații care să satisfacă toate cerințele legislative din domeniul de activitate, aplicații cu un timp de răspuns ridicat, software compatibil cu echipamente fiabile.

„Motivul principal pentru care protestăm sunt salariile, dar să nu uităm și de faptul că noi avem nevoie și de programe informatice și de calculatoare. Nu ne putem descurca în aceste condiții”, a declarat o angajată CJP Iași.

Grevă de avertiment și la AJOFM Iași

Angajații din cadrul AJOFM Iași sunt nemulțumiți și au fost în grevă de avertisment pentru că cer condiții de muncă optime și asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur, însoțit de alocarea resurselor adecvate pentru desfășurarea activităților în condiții normale.

„Există un mare deficit de personal, urmare a blocării posturilor din ultimii ani, și din respect pentru cetățeni și fiind responsabili, nu ne putem permite să efectuăm nici măcar zilele de concediu prevăzute de lege. Am salariul mai mic decât omologii mei din alte instituții ale Ministerului Muncii”, a declarat o angajată de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași.

De asemenea, și angajații de la Agenția Județenă pentru Plăți și Inspecție Socială au fost în grevă de avertisment. Aceștia solicită stabilitatea locurilor de muncă, optimizare aplicațiilor informatice, adaptarea reglementărilor la nevoile actualelor realități dar și condiții de muncă optime și salarii echitabile. Angajații acestei instituții din Iași au mai protestat în vara acestui an.

Greva de avertisment, din data de 22 noiembrie 2023, a fost declanșată de angajații din Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *