Prima pagină » Actualitate » Angajații care se întorc din concediul de odihnă au dreptul la concediu medical? Subiectul acesta creează neliniște în rândul angajaților români
Angajații care se întorc din concediul de odihnă au dreptul la concediu medical? Subiectul acesta creează neliniște în rândul angajaților români

Angajații care se întorc din concediul de odihnă au dreptul la concediu medical? Subiectul acesta creează neliniște în rândul angajaților români

24 aug. 2024, 12:20,
în Actualitate

Te-ai întrebat vreodată dacă poți lua concediu medical după ce tocmai ai ieșit din concediul de odihnă? Mulți se întreabă acest lucru, dar puțini cunosc răspunsul corect. Continuă să citești pentru a afla toate detaliile.

Concediul de odihnă este un drept garantat al angajaților, la care aceștia nu pot renunța și de care nu pot fi privați. Este un element esențial în contractul individual de muncă.

Legislația muncii prevede că angajații care revin din concediu medical au în continuare dreptul la concediu de odihnă. Conform Codului Muncii (Legea 53/2003), Art. 144, toți salariații au dreptul la concediu de odihnă anual plătit, iar acest drept nu poate fi cedat, renunțat sau limitat. De asemenea, durata minimă a concediului de odihnă anual nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare.

Pentru a clarifica, perioadele de incapacitate temporară de muncă, inclusiv cele cauzate de probleme de sănătate, nu afectează perioada concediului de odihnă. Dacă incapacitatea de muncă apare în timpul concediului de odihnă, acesta se întrerupe și angajatul intră în concediu medical. Zilele rămase din concediul de odihnă pot fi reprogramate și efectuate ulterior.

În concluzie, dreptul la concediu de odihnă anual este protejat, chiar dacă incapacitatea de muncă durează întregul an calendaristic, iar angajatorul trebuie să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni de la anul în care angajatul s-a aflat în concediu medical. Așadar, concediul medical și concediul de odihnă nu se suprapun și nu afectează dreptul angajatului la odihnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *