Prima pagină » National » Angajații care beneficiază de drepturi în plus pe timp de iarnă! Iată ce beneficii au
Angajații care beneficiază de drepturi în plus pe timp de iarnă! Iată ce beneficii au

Angajații care beneficiază de drepturi în plus pe timp de iarnă! Iată ce beneficii au

13 nov. 2024, 11:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Angajații care beneficiază de drepturi în plus pe timp de iarnă sunt cei care lucrează la temperaturi extreme. Modificarea din Codul Muncii stabilește clar condițiile de lucru ale celor care muncesc în condiții grele iarna. Iată ce beneficii au.

Angajații care beneficiază de drepturi în plus pe timp de iarnă!

O lege din Codul Muncii obligă angajatorii să ia măsuri concrete și rapide pentru protejarea muncitorilor pe timp de iarnă, care lucrează afară. Dacă temperaturile scad sub -200C, angajatorii trebuie să ofere ceai fierbinte angajaților.

De asemenea, angajatorii trebuie să ofere salariaților care muncesc afară în temperaturi scăzute și un echipament de protecție pentru a proteja corpul de frig. Printre alte măsuri ce trebuie luate de către angajator sunt reducerea programului de lucru, pauze frecvente pentru încălzire sau relocarea angajaților în spații de lucru cât mai protejate sau ferite de frig. Angajatorii care nu respectă aceste reguli riscă să fie amendați cu până la 25.000 de lei.

Cea mai încălcată lege din Codul Muncii

O lege care adesea nu este respectată în câmpul muncii este programul de lucru al angajaților. Conform Codului Muncii, timpul de muncă este definit ca intervalul în care angajatul desfășoară activitățile specifice postului său, fiind la dispoziția angajatorului și respectând obligațiile stabilite prin contractul de muncă. Cu toate acestea, încă sunt locuri de muncă ce presupun o săptămână de lucru de șase zile, contrar reglementărilor existente.

Orele suplimentare necesită acordul prealabil al salariatului, lucru adesea ignorat de angajatori. În plus, legea prevede ca munca suplimentară să fie compensată cu timp liber plătit în următoarele 90 de zile, însă angajatorul poate opta pentru plata unui spor, ignorând astfel obligația de a acorda timpul liber compensatoriu. Legea muncii impune un repaus săptămânal minim de 48 de ore consecutive și reglementează structura săptămânii de lucru, stipulând că aceasta trebuie să includă cinci zile lucrătoare urmate de două zile de odihnă.

Programul de muncă de 12 ore presupune anumite reguli în contractul individual de muncă. Programul de lucru de 12 ore este des întâlnit în rândul românilor. Cu toate că este diferit de cel normal, acesta trebuie să fie stabilit în funcție de aceleași aspecte ce țin de durata maximă de lucru acceptată.  Cel mai întâlnit program de lucru include opt ore de muncă pe zi, desfășurate pe parcursul a cinci zile pe săptămână. De regulă, salariații primesc două zile de repaus. Codul Muncii prevede ca numărul maxim de ore de muncă pe săptămână să fie de 40 de ore.

Situația se schimbă în cazul salariaților care lucrează 12 ore pe zi. Aceștia au dreptul la 24 de ore de repaus. Între zilele cu 12 ore petrecute la locul de muncă, angajații trebuie să beneficieze de o zi liberă.  Acești angajați au dreptul la pauză de masă, aceasta având o durată de 15-30 de minute. În unele cazuri, pauza poate fi de o oră. Conform legislației muncii, cei care lucrează 12 ore pe zi au dreptul la cel puțin o pauză de masă. O modificare din Codul Muncii îi vizează pe salariații care lucrează pe timp de iarnă în condiții dure. Angajatorii trebuie să se asigure că personalul care muncește afară beneficiază de condiții bune de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`