Angajații aflați în concediu medical, urmăriți de detectivi particulari! Mai multe companii din străinătate apelează la detectivi privați, care să verifice dacă angajații lor chiar sunt bolnavi atunci când solicită concediu medical. Dacă se constată abateri, angajații sunt sancționați de angajatori. Iată țara care a recurs la gestul extrem.
Angajații aflați în concediu medical, urmăriți de detectivi particulari!
Angajații germani sunt în vizorul șefilor după ce tot mai mulți salariați își iau concediu medical. Companii celebre din Germania au recurs la un gest extrem și anume angajează detectivi privați pentru a verifica dacă angajații sunt cu adevărat bolnavi. Și directorul Mercedes este revoltat de rata absenteismului angajaților la locul de muncă sub motivul problemelor de sănătate. Mai mulți detectivi din Frankfurt au descoperit fraude în 90% din cazurile angajaților aflați în concediu medical.
Angajatorii care au apelat la detectivi privați au investit sume considerabile pentru a descoperi cât de sinceri sunt salariații lor. O investigație de 4 zile costă între 6.000 și 8.000 de euro, iar cererea este în creștere. Angajații s-au arătat revoltați de măsurile extreme la care au apelat șefii lor, însă aceștia consideră că angajarea unui detectiv privat care să verifice sinceritatea celui aflat în concediu medical este eficientă și va reduce absenteismul la locul de muncă.
Recompense pentru angajații care își supraveghează colegii de muncă
Angajații care semnalează probleme la locul de muncă comise de către alți colegi vor avea salariul mărit cu 12,5%. Aceștia vor fi recompensați dacă sesizează ilegalitățile făcute de colegii de muncă. Banii se dau acelor colegi care descoperă fapte de corupție, șpăgi luate sau date de către colegi. Noua lege aflată deocamdată în dezbatere are șanse să fie aprobată. Aceasta a stârnit deja discuții aprinse în rândul cetățenilor. Legea se va aplica doar pentru câteva categorii de angajați.
Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5%. Noul proiect de lege controversat precizează și care sunt categoriile de angajați care vor primi bani în plus dacă sesizează ilegalități comise de colegii de muncă:
- Personalul cu funcţii de conducere din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate.
- Personalul din cadrul Direcţiei Inspecţie Penitenciară, Serviciului Audit Public Intern şi structurilor de prevenire a criminalităţii şi terorismului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate.
- Poliţiştii de penitenciare din cadrul Ministerului Justiţiei cu funcţii de conducere, dacă desfăşoară activităţi de prevenire şi/sau combatere a corupţiei definite de prezentul ordin şi adaptate la specificul activităţii Ministerului Justiţiei, cu condiţia ca atribuţiile de prevenire şi/sau combatere a corupţiei să fie menţionate în fişele posturilor acestor funcţii.
Cert este că toți cei care sesizează fapte ilegale comise de colegii de muncă vor fi recompensați cu bani în plus la salariu. Mai multe companii din străinătate au recurs în ultima vreme la măsuri extreme pentru a-i verifica pe angajați. Sunt vizați cei care își iau des concediu medical și absentează perioade mari de timp de la locul de muncă. Șefii unor companii celebre din Germania au plătit detectivi privați care să verifice la domiciliul angajaților dacă aceștia sunt cu adevărat bolnavi și au nevoie de concediu medical.
Marea majoritate a angajatilor de la stat profita de acest tip de siretlic si au cu totul alte activitati. Foarte bine. La privat nu merg aceste lucruri.