Prima pagină » Titlurile zilei » Angajați plătiți regește, în cea mai ascunsă instituție publică din Iași! Concediu trei sferturi din an și buzunare pline cu bani pentru cei care apasă pe un buton când e cazul

Angajați plătiți regește, în cea mai ascunsă instituție publică din Iași! Concediu trei sferturi din an și buzunare pline cu bani pentru cei care apasă pe un buton când e cazul

05 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Centrul Antigrindină din comuna Dancu, din Iași, are doar 7 angajați, dar aceștia sunt plătiți regește, fără să aibă măcar activitate tot timpul anului. Declarațiile de avere ale angajaților sunt de negăsit, instituția fiind subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Deși sunt plătiți din banii contribuabililor, angajații instituției susțin că Centrul Antigrindină din Iași are personalitate juridică și informațiile nu sunt publice

Centrul Zonal de Coordonare Moldova 1 sau Centrul Antigrindină din Iași, care are în subordine Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași, a fost înființat în anul 2008. Proiectul a pornit cu stângul, iar activitatea s-a încheiat înainte de a începe. Până în primăvara anului 2019 nu a fost lansată nicio rachetă, principalul motiv fiind, potrivit reprezentanților Centrului Antigrindină, nealocarea de fonduri. După o perioadă în care Centrul Antigrindină din Iași a fost nefuncțional și angajații au încasat degeaba salariile uriașe, anul trecut au fost lansate primele rachete antigrindină.

Declarațiile de avere ale angajaților Centrului Antigrindină din Iași cu salarii uriașe sunt de negăsit

Chiar dacă încasează salarii de zeci de mii de lei pe an fiecare, cei 7 angajați au activitate începând cu luna iunie și până în luna septembrie. În restul anului este o relaxare totală. Potrivit reprezentanților instituției, în celelalte luni în care nu se lansează rachetele antigrindină, angajații se ocupă cu pregătirea sezonului, obținerea unor autorizații și școlarizare. Cei 7 angajați au salarii cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei, lunar, care însă nu sunt publice nicăieri, nici măcar pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Deși trebuie să actualizeze anual declarațiile de avere, aceștia încearcă să fenteze prevederile legale care se aplică tuturor angajaților din instituțiile publice.

MADR: „Centrele antigrindină trebuie să aibă separat pagini oficiale cu toate aceste informații”

Angajații s-au făcut că uită de acest aspect pentru că, deși sunt subordonați Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), nici pe site-ul instituției nu este publicată vreo declarație de avere a celor 7 angajați din Iași.

„Este subordonată MADR, însă toate informațiile referitoare la declarațiile de avere le puteți solicita de la Centrul Antigrindină. Noi avem postate pe site doar declarațiile de avere ale angajaților din cadrul MADR, iar centrele antigrindină trebuie să aibă separat pagini oficiale cu toate aceste informații”, susțin reprezentanții MADR, contactați telefonic de reporterii BZI.

Gabi Moca, Centrul Antigrindină Iași, din comuna Dancu: „Noi nu putem furniza informații, pentru că avem personalitate juridică”

Singura pagină oficială este prezentată pe Google, unde apare o fotografie cu sediul din comuna Dancu, din Iași, fără însă a fi specificat vreun număr de telefon sau o adresă de e-mail. Reporterii BZI au contactat-o telefonic pe Gabi Moca, șef serviciu în cadrul instituției, care susține că toate informațiile pot fi solicitate de la sediul central antigrindină.

„Noi nu putem furniza informații, pentru că avem personalitate juridică. Le puteți solicita de la sediul central antigrindină, de la director”, susține Gabi Moca.

Cel mai nou angajat din cadrul instituției este Dan Axinte, acum director operator al Centrului Antigrindină din Iași

Dan Axinte este director operator în cadrul Centrului Antigrindină Iași, la punctul de comandă, de pe șoseaua Iași-Ungheni, unde sunt 8 puncte de lansare a rachetelor. Dan Axinte are un CV bogat, în prezent fiind vicepreședinte la Crucea Roșie și fost prim-adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iași, fost ofițer al Ministerului Afacerilor Interne, fost șef al Inspectoratului de Protecție Civilă Iași și fost ofițer al Ministerului Apărării Naționale. Acesta nu a putut fi contactat telefonic de reporterii BZI, iar la solicitarea trimisă pe adresa indicată de Gabi Moca, șef serviciu în cadrul Centrului Antigrindină din Iași, respectiv la Centrul Antigrindină din București, nu a fost furnizat niciun răspuns până la închiderea ediției.

Ce atribuții au angajații din cadrul Centrului Antigrindină, din comuna Dancu, din Iași

Centrul Antigrindină are rol de prevenție și asigură protecția culturilor agricole valoroase și a comunităților din zonele de intervenție, față de pagubele provocate de căderile de grindină prin lansarea unor rachete antigrindină. În momentul de față, în Grupul Cotnari sunt operaționale 8 puncte de lansare, iar alte 4 au fost omologate în urmă cu 2 ani în Grupul Huși (Cretești, Bunești-Averești, Codăești și Solești). Astfel, suprafața de protecție a unității de combatere Moldova 1 Iași, care cuprinde cele două grupuri, Cotnari și Huși, a ajuns la circa 177.000 hectare. În Iași vor fi amenajate noi puncte de lansare antigrindină. În total vor fi 18 puncte de lansare în județ, iar la nivel național vor fi create 65 de noi puncte de lansare, care vor deservi aproximativ 2 milioane de hectare de teren agricol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024