Prima pagină » Local » Angajați din unitățile medicale și centrele medico-sociale din Iași au acționat în instanță angajatorul! 63 de dosare au fost înaintate de către Sindicatul Sanitas Filiala Iași
Angajați din unitățile medicale și centrele medico-sociale din Iași au acționat în instanță angajatorul! 63 de dosare au fost înaintate de către Sindicatul Sanitas Filiala Iași

Angajați din unitățile medicale și centrele medico-sociale din Iași au acționat în instanță angajatorul! 63 de dosare au fost înaintate de către Sindicatul Sanitas Filiala Iași

12 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

Așteptările asistenților medicali au luat sfârșit. Ajunși la capătul răbdării, aceștia au adunat semnături și atacă în instanțele de judecată unitățile medicale și medico-sociale. Prin intermediul reprezentanților de la Sindicatul Sanitas Filiala Iași, zeci de angajați își cer drepturile salariale

Din luna noiembrie 2020, sindicatele Sanitas din toată țara au pichetat instituțiile statului. Fără a avea o altă opțiune, fiecare filială a recurs la acționarea în instanță a angajatorilor, pentru a-i determina să își respecte promisiunile. Luni, 15 februarie 2021, 25 de membri ai Sindicatului Sanitas Iași vor merge să picheteze pentru blocările salariale și pentru a-și susține revendicările în fața Ministerului de Finanțe și a Parlamentului. Reprezentanții de sindicat au așteptat din luna decembrie 2020 lista cu semnăturile angajaților care nu au primit stimulentul de risc sau sporul de 30 la sută, cu gândul că poate va fi acordat și că nu va fi nevoie să acționeze în instanță. Membrii de sindicat din cadrul centrelor medico-sociale, unitățile medicale și centrele DGSAPC Iași au semnalat faptul că nu au primit stimulentul de risc.

Pentru o parte dintre dosarele depuse, numărul de înregistrare a fost emis și se așteaptă de la angajatori state de plată, documente de finanțare, pontaje pentru cei care au lucrat în sector COVID-19. Angajatorul are două variante, explică reprezentanții Sindicatului Sanitas Filiala Iași: fie cheamă în garanție finanțatorul, după caz Consiliul Județean sau Ministerul Muncii, fie plătește și după cere despăgubiri.

Personalul medico-sanitar din 7 spitale din Iași a strâns semnături pentru a acționa în instanță angajatorul

După un an de pandemie COVID-19, zeci de angajați din unitățile medicale și din centrele medico-sociale care și-au pus viața în pericol pentru a trata bolnavii de coronavirus își cer drepturile salariale în instanță. Personalul medico-sanitar din 7 unități medicale din Iași și nu numai au adunat sute de semnături.

„Am depus în instanță 63 de dosare. Este vorba despre: un dosar de la unitatea medico-socială (UMS) Podu Iloaiei, două de la UMS Răducăneni, unul de la UMS Bivolari, unul de la Spitalul Orășenesc Hârlău, patru de la «Socola», 6 de la DGASPC, unul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon», 21 de la Spital Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria», 9 de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva», 17 de la Spitalul Clinic de Urgență «N. Oblu». Săptămâna viitoare, pe data de 16 și 17 februarie 2021, urmează să fie depuse încă 10 dosare: 4 de la Spitalul «Sf. Maria« și 6 de la SMU Pașcani”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Filiala Iași.

25 de membri din Sindicatul Sanitas Filiala Iași merg să protesteze la instituțiile publice din București

Pe data de 15 februarie 2021, membrii Sindicatului Sanitas Iași se vor alătura celorlalți colegi din filialele județene și vor picheta în fața Ministerului de Finanțe și a Parlamentului. Liderii speră că toate aceste manifestări vor atrage atenția guvernanților. În această perioadă, la proteste nu sunt permise adunări mai mari de 100 de persoane, așa că, de la fiecare filială se vor deplasa la București un număr stabilit de membri.

„Federația Sanitas va continua să își manifeste nemulțumirea în stradă atâta timp cât asaltul asupra sistemelor pe care le reprezintă și asupra salariaților pe care îi apără va continua într-un mod agresiv, netransparent și imoral! Atragem atenția guvernanților care au ales să comunice cu organizațiile sindicale doar prin declarații publice, anulând astfel principiile dialogului social și dreptul salariaților la informare și apărare, că riscăm declanșarea unei avalanșe de reacții spontane, incontrolabile ale angajaților din Sănătate și Asistență Socială care ar putea periclita întregul efort de stopare a pandemiei de COVID-19 și ar putea aduce cele două sisteme în colaps”, au comunicat reprezentanții Federației Sanitas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *