Prin intermediul reprezentanților de la Sindicatul Sanitas Filiala Iași, zeci de angajați își cer drepturile salariale. Ajunși la capătul răbdării, au adunat semnături și atacă în instanțele de judecată unitățile medicale și medico-sociale. Peste 55 de dosare au fost depuse până în prezent
Din luna noiembrie 2020, sindicatele Sanitas din toată țara au pichetat instituțiile statului. Fără a avea o altă opțiune, fiecare filială a recurs la acționarea în instanță a angajatorilor, pentru a-i determina să își respecte promisiunile. Reprezentanții de sindicat au așteptat din luna decembrie 2020 stimulentul de risc sau sporul de 30 la sută. Membrii de sindicat din cadrul centrelor medico-sociale, unitățile medicale și centrele DGSAPC Iași au semnalat faptul că nu au primit stimulentul de risc. Pentru o parte dintre dosarele depuse, numărul de înregistrare a fost emis și se așteaptă de la angajatori state de plată, documente de finanțare, pontaje pentru cei care au lucrat în sector COVID-19. Angajatorul are două variante, explică reprezentanții Sindicatului Sanitas Filiala Iași, fie cheamă în garanție finanțatorul, după caz Consiliul Județean sau Ministerul Muncii, fie plătește și, după, cere despăgubiri.
Personalul medico-sanitar din spitalele din Iași a strâns semnături pentru a acționa în instanță angajatorul
După un an de pandemie COVID-19 în care zeci de angajați din unitățile medicale și din centrele medico-sociale s-au pus în pericol pentru a trata bolnavii de coronavirus, acum au ajuns în instanță. Personalul medico-sanitar din 7 unități medicale din Iași și nu numai a adunat sute de semnături.
„Am depus în instanță 55 de dosare. Este vorba despre unitatea medico-socială (UMS) Podu Iloaiei, de la UMS Răducăneni, UMS Bivolari, Spital Orășenesc Hârlău, Spitalul Socola, DGASPC, Spital Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon», Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria», Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva», Spitalul Clinic de Urgență «Nicolae Oblu», Spitalul Municipal Pașcani. Este posibil ca CAS Iași să plătească în zilele următoare restanțele și atunci s-ar putea să mai rezolvăm cu o parte dintre cei care din diverse motive au rămăs fără acești bani. Suntem în faza în care avem discuții, dar noi așteptăm să se concretizeze. Am avut termene de judecată, câteva pentru luna iunie și s-au mai cerut completări de documente”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Filiala Iași.
Ultimul protest a avut loc pe 1 februarie 2021. Sindicaliștii doresc o strategie națională de investiții în sistemul sanitar
Sunt discuții în momentul de față în cadrul Federației Sanitas pentru organizarea unui protest pentru primirea anumitor drepturi care au fost prevăzute de acte normative și nu au fost onorate de către autorități. Ultimul protest a avut loc la începutul lunii februarie 2021 în Piața Victoriei, la adresa Guvernului Florin Cîțu. Sindicaliștii au cerut realizarea unei strategii naționale de investiții în sistemul sanitar, atât în infrastructura spitalicească, cât și în resursa umană. Protestul față de lipsa unei strategii naționale de investiții în sistemul sanitar a mai avut un scop, acela de aplicare corectă a Legii-cadru nr. 153/2017: respectarea creșterilor salariale prevăzute pentru anul 2021 și repararea inechităților generate de această lege față de categoriile de salariați cu cele mai mici venituri din sistem.