Prima pagină » National » Angajata de la Curtea de Conturi, reţinută după ce a prezentat o diplomă de licenţă falsă

Angajata de la Curtea de Conturi, reţinută după ce a prezentat o diplomă de licenţă falsă

08 nov. 2022, 11:13,
BZI.ro, în National

Luni, 7 noiembrie 2022, femeia care a candidat pentru funcţia de auditor public la Curtea de Conturi folosind o diplomă de licenţă falsă a fost reţinută. Aceasta a fost audiată la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice. Anterior, și ministrul Lucian Bode, dar și prim-ministrul Nicolae Ciucă au fost învinuiți că ar avea teze de doctorat plagiate.

Poliţiştii DICE din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat două percheziţii domiciliare într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi fals în declaraţii.

Angajata de la Curtea de Conturi, reţinută după ce a prezentat o diplomă de licență falsă

Poliţiştii DICE au efectuat percheziţii la proprietăţile persoanei care a prezentat pentru agajare o diplomă de licenţă falsă, în contextul în care documentele necesare pentru susţinerea examenului de licenţă ar fi fost falsificate. Aceasta a încercat să se angajeze în funcţia de auditor public extern. Perchezițiile domiciliare au fost derulate sub coordonarea unui procuror de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliției Române.

„De asemenea, cu aceeaşi diplomă, ar fi ocupat, anterior, funcţia de şef serviciu financiar-contabil într-o instituţie publică locală, specializată în ocrotirea şi protecţia copilului”, a subliniat Inspectoratul General al Poliţiei Romane.

Totodată, aceasta nu ar fi completat corespunzător declaraţia de avere, prin omiterea declarării a şapte imobile.

„În vederea angajării în funcţia de auditor public extern la Curtea de Conturi a României, persoana respectivă a prezentat o diplomă de licenţă care nu corespunde realităţii. Folosindu-se de aceeaşi diplomă, persoana vizată a ocupat anterior funcţia de şef serviciu financiar-contabil într-o instituţie publică locală specializată în ocrotirea şi protecţia copilului.

Totodată, din probleme administrate până în prezent, a rezultat că aceasta nu a completat corespunzător declaraţia de avere, prin omiterea declarării unui număr de 7 imobile”, au precizat procurorii.

Alte teze care s-au considerat a fi plagiate

Vă aducem aminte că anterior, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat. Respectiva lucrare are părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat, susținute la Universitatea Națională de Apărare. Pe lângă plagiat, respectiva lucrare nu repezintă produsul unei cercetări științifice. În total, teza de doctorat are 138 pagini.

În acelaşi sens, pe 1 noiembrie 2022, Comisia de etică a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca a publicat pe site-ul propriu decizia potrivit căreia teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, susținută în 2018, ar putea conţine fragmente plagiate. În urma verificării tezei de doctorat s-a constatat „o serie de abateri de la bunele norme de publicare”.

Potrivit deciziei adoptate de comisie, s-au constatat abateri care constau în erori de citare şi unele fragmente plagiate. Totodată, comisia a constatat că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei, afirmând că „nu rezultă cu certitufine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

De altfel, femeia a fost reținută după ce a prezentat o diplomă de licență falsă. Aceasta este cercetată pentru infracţiunile de înşelăciune, uz de fals şi fals în declaraţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *