Un individ acuzat că a păcălit-o pe angajata unei săli de jocuri din municipiul Iași a scăpat de pedeapsă. Asta, după ce Nicolae Alexandru Negruț a încheiat un acord de mediere cu femeia și cu firma care administrează sala respectivă. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au încetat procesul penal pornit pe numele individului pentru înșelăciune. Oamenii legii au precizat că individul a folosit metoda „Șmen” pentru a o păcăli pe ieșeancă
Angajata unei săli de jocuri din Iași a fost păcălită prin metoda „Șmen”! Culmea, țeparul a scăpat de pedeapsă! Totul, după ce a încheiat un acord de mediere cu persoana amăgită. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au încetat procesul penal pornit pe numele lui Nicolae Alexandru Negruț (30 de ani) pentru înșelăciune.
„Instanța încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Nicolae Alexandru Negruț cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, ca urmare a încheierii unui acord de mediere cu persoanele vătămate. Ia act de încheierea unor acorduri de mediere între inculpat și persoanele vătămate, inclusiv pe latura civilă a cauzei”, au afirmat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat cazul unei alte femei din Iași care a fost păcălită prin metoda „Șmen”.
Nicolae Alexandru Negruț, acuzat de înșelăciune după ce a folosit metoda „Șmen”
Procesul lui Nicolae Alexandru Negruț a început pe data de 1 iulie 2021. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pe bucureștean sub acuzația de înșelăciune.
„Pe data de 4 mai 2018, inculpatul a intrat în incinta sălii de jocuri cu punctul de lucru în municipiul Iași, i-a solicitat angajatei, ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să-i schimbe o bancnotă de 500 de lei în bancnote cu valoarea mai mică, moment în care, profitând de neatenția ei, prin metoda «Șmen», a înșelat-o pe aceasta cu suma de 200 de lei. De asemenea, pe data de 15 septembrie 2018, inculpatul a intrat în incinta unei săli de jocuri cu punct de lucru în municipiul Iași, i-a solicitat operatoarei, ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să-i schimbe o bancnotă de 500 de lei în bancnote cu valoarea mai mică, moment în care, profitând de neatenția ei, prin metoda «Șmen», a înșelat-o cu suma de 500 de lei.
De asemenea, pe data de 12 iulie 2020, în jurul orei 14:10, s-a deplasat la punctul de lucru al unei săli de jocuri din municipiul Iași, unde a solicitat schimbarea a două bancnote de 500 de lei în bancnote cu valoare mai mică, moment în care, prin metoda «Șmen», profitând de neatenția operatorului din cadrul sălii de jocuri, a sustras suma de 550 de lei în momentul numărării banilor”, au subliniat anchetatorii ieșeni.
A încheiat acorduri de mediere, pentru a scăpa de acuzații
După ce și-au dat seama că au fost păcăliți, păgubiții au formulat plângeri la Poliție. Oamenii legii au demarat cercetările și, astfel, au ajuns la Nicolae Alexandru Negruț. Mai apoi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pe bucureștean sub acuzația de înșelăciune. Totuși, pe data de 6 august 2021, individul a depus la dosar acordurile de mediere cu părțile vătămate, prin care se arăta că acestea din urmă își retrag plângerile prealabile și că nu mai solicită tragerea la răspundere penală a lui Nicolae Alexandru Negruț.
Acum, urmează a se vedea dacă sentința emisă de prima instanță, Judecătoria Iași, va fi sau nu contestată de vreuna dintre părți. Totuși, potrivit procedurilor, în astfel de cazuri nu sunt contestate deciziile. De altfel, astfel de situații sunt destul de rar întâlnite pe rolul instanțelor din Iași, chiar dacă există această soluție, a încheierii unui acord de mediere între părți. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat cazul unui individ care a încercat să păcălească o farmacistă prin metoda „Brăila”. Înșelăciunile prin metoda „Șmen” sunt printre cele mai comune în rândul escrocilor. Deși aparent ușor de depistat, acest tip de escrocherie continuă să facă victime printre români. Metoda „Șmen” se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Țeparul solicită schimbarea unor bancnote în cupiură mai mică sau efectuarea unui schimb valutar după care se „răzgândește” și cere banii înapoi, distrage atenția victimei și, în același timp, subtilizează o parte din banii primiți în schimb, restituind doar o mică parte din ei. Totul se întâmplă sub ochii victimelor într-un timp-record.