Anemia cu deficit de fier este cea mai frecventă formă de anemie din lume. Dar despre ce este vorba cu adevărat? Care sunt originile acestei patologii? Cum se manifestă? Ce se poate face pentru a o detecta?
2 miliarde. Acesta este numărul persoanelor cu anemie la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Această boală reprezinta o scădere anormală a nivelului de hemoglobină din sânge, o substanță găsită în celulele roșii care transportă oxigenul din plămâni către țesuturi.
Există mai multe tipuri de anemie. Cauzele acestor forme diferite ale bolii sunt multiple, dar deficitul de fier este cel mai frecvent. Această formă specială, numită „anemie cu deficit de fier”, reprezintă 50% din cazurile de nivel redus de hemoglobină.
Ce este anemia cu deficit de fier?
Anemia cu deficit de fier se caracterizează printr-o scădere a globulelor roșii. Este legata de lipsa sau utilizarea necorespunzătoare a fierului de către organism. Atunci când aveți un deficit de fier, producția de hemoglobină în măduva osoasă scade. Potrivit OMS, deficitul de fier afectează în special copiii, adolescenții, femeile însărcinate și pe cele la vârstă fertilă. Bărbații sunt mai puțin afectați de această deficiență.
Anemia cu deficit de fier: care sunt cauzele?
Anemia cu deficit de fier este cel mai adesea cauzată de pierderea de sânge invizibilă din cauza sângerărilor slabe, dar prelungite. Această pierdere de sânge poate fi digestivă (ulcer peptic, cancer de colon și rect, polipi de colon), ginecologică (fibrom uterin) sau urologică (cancer de vezică urinară).
Când sângerarea este vizibilă, poate fi gastro-intestinală și se poate manifesta sub formă de sânge în vărsături, colorarea scaunului negru sau sângerare rectală. La femei, pierderea de sânge poate fi, de asemenea, cauzata de o menstruatie complicata și lungă sau sângerări între cicluri.
O altă cauză a anemiei cu deficit de fier este aportul insuficient de fier. Anumite categorii ale populației sunt mai afectate decât altele de această lipsă de fier în dieta zilnică. Acesta este cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani și femeilor însărcinate, care necesită cantități semnificative de fier.
Deși este mai rară, anemia cu deficit de fier poate fi cauzată și de absorbția slabă a fierului din tractul digestiv, din cauza patologiilor care afectează peretele digestiv, precum boala celiacă, boala Crohn sau intoleranța la gluten.
Care sunt simptomele anemiei cu deficit de fier?
De obicei, anemia cu deficit de fier este asimptomatică. Dar când această afecțiune se înrăutățește, prezintă diverse semne clinice, cum ar fi:
Creșterea oboselii
Respirație scurtă la efort
Dureri de cap
O paloare
Ameţeală
Slăbiciune la ridicarea de pe un scaun
Piele si par uscate
Unghii fragile
Anemia cu deficit de fier: cum să o diagnosticăm?
Anemia cu deficit de fier poate fi detectată prin apariția simptomelor sugestive ale bolii. Dar această patologie poate fi dezvăluită și printr-un test de sânge efectuat din alt motiv.
Acest set de analize efectuate dintr-o probă de sânge face posibilă examinarea:
Nivelului hemoglobinei
Volumului mediu de sânge
Concentrației medii a hemoglobinei corpusculare
Nivelului reticulocitelor (globule roșii imature produse de măduva osoasă)
Determinarii feritinei (o proteină de stocare a fierului)
Determinarii fierului seric (în sânge) și a transferinei (o proteină care ajută la transportul fierului în organism)
În mod clar, testul de sânge face posibilă stabilirea și confirmarea diagnosticului de anemie, precum și specificarea caracteristicilor acesteia. După această examinare, medicul va întreba pacientul despre dieta sa pentru a identifica cauza patologiei. Dacă cauza anemiei cu deficit de fier nu este un aport insuficient de fier în dietă, pacientului i se va solicita o evaluare suplimentară.