Andropauza se refera la involutia functiei testiculare, la scaderea testosteronului plasmatic, precum si la totalitatea manifestarilor psihologice aparute odata cu aceasta afectiune. Sindromul clinic al andropauzei presupune aparitia unor simptome care includ oboseala, iritabilitate, capacitate redusa de concentrare, pierderea dorintei sexuale, si semne, precum anemie, disfunctie erectila, diminuarea densitatii osoase, toate aceste modificari fiind urmate de un declin hormonal.
Desi menopauza la barbati si scaderea testosteronului reprezinta un subiect destul de discutat, nu toti specialistii sunt de acord cu faptul ca barbatii trec printr-o perioada de menopauza la fel de bine definita cum este cea a femeilor. Asta deoarece scaderea hormonului masculin se produce treptat, asa ca este putin probabil ca barbatii sa experimenteze un debut brusc al simptomelor. Asadar, se pare ca nivelul de testosteron scade cu aproximativ 1% in fiecare an dupa varsta de 30 de ani. Pana la varsta de 70 de ani, nivelul de testosteron s-ar putea diminua cu pana la 50%.
Unii dintre factorii care contribuie la instalarea andropauzei ar putea fi dieta nesanatoasa, sedentarismul, abuzul de medicamente, diabetul, hipertensiunea, circulatia deficitara.
Libidoul scazut si disfunctia erectila – simptome ale andropauzei? Pierderea interesului pentru sex si incapacitatea mentinerii erectiei sunt puse de obicei pe seama menopauzei masculine, insa acestea pot fi puse si pe seama diabetului zaharat, a colesterolului ridicat, a obezitatii si a depresiei. Simptomele apar de obicei dupa varsta de 50 de ani, varsta la care se instaureaza si andropauza.
Daca aveti impresia ca prezentati simptome ale andropauzei, cel mai indicat este sa dicutati cu medicul specialist, pentru ca acesta sa va examineze si sa va verifice nivelul de testosteron. Daca nivelul scazut al testosteronului va cauzeaza probleme, terapia de substitutie hormonala (testosteron) poate ajuta la ameliorarea depresiei, oboselii si libidoului scazut.
Optiunile pentru terapia de substitutie includ preparate injectabile, alaturi de geluri care se aplica pe piele. Efectele secundare ale terapiei de substitutie pot consta in aparitia acneei sau a problemelor cu somnul. Inainte de a lua anumite decizii, consultati medicul! Administrarea testosteronului pe cont propriu poate fi un lucru periculos atat pentru prostata, cat si pentru inima. Stilul de viata sanatos, ce include o dieta sanatoasa si exercitii fizice, poate intarzia aparitiei andropauzei. Majoritatea barbatilor continua sa produca testosteron si la varste inaintate, iar testosteronul scazut nu este neaparat cauza disfunctiei erectile. Cele mai multe simptome ale andropauzei pot fi cauzate de probleme mult mai comune.