Prima pagină » Economic Local » Andrei George Albulescu, fost inspector șef al ITM Iași: „Dacă nu promovezi în 2-3 ani, ar trebui să îți cauți un alt loc de muncă” – FOTO/VIDEO
Andrei George Albulescu, fost inspector șef al ITM Iași: „Dacă nu promovezi în 2-3 ani, ar trebui să îți cauți un alt loc de muncă” - FOTO/VIDEO

Andrei George Albulescu, fost inspector șef al ITM Iași: „Dacă nu promovezi în 2-3 ani, ar trebui să îți cauți un alt loc de muncă” – FOTO/VIDEO

20 mart. 2024, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Andrei George Albulescu, fost inspector șef al ITM Iași, unul dintre cei mai longevivi directori din Iași, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre piața muncii din 2024, ce șanse de angajare au tinerii în prezent, dar și de ce patronii din România angajează muncitori străini. Specialistul în domeniul muncii vorbește și despre influenceri, dar și despre cât de sigură este această „meserie”. Interviul poate fi urmărit AICI:

Andrei George Albulescu, fost inspector șef al ITM Iași, unul dintre cei mai longevivi directori din Iași, susține că un angajat care nu promovează în 2-3 ani ar trebui să își caute un alt loc de muncă.

„Faptul că tinerii nu sunt legați de locul de muncă este un lucru normal într-o societate capitalistă. Dacă nu promovezi în 2-3 ani, ar trebui să îți cauți un alt loc de muncă, altfel ratezi din punct de vedere profesional. Nu mai există nicio dorință a angajatorului român de a promova salarial în funcție de capacități, însă există și excepții, pentru că nu trebuie să generalizăm. Unii patroni care văd că ești productiv, știi meserie, îți mărește salariul. Din cauza impozitării excesive a muncii, se acordă salariul pe economie, și cetățeanului care are nevoie de un loc de muncă i se dă salariul la gri. Avem 1,7 milioane de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. Într-o economie sănătoasă, doar debutanții ar trebui să aibă acest salariu sau cei care nu performează. Condițiile de muncă sunt toxice, în condițiile în care un patron se comportă cu angajații ca și cum ar fi sclavi pe plantație”, susține Andrei George Albulescu, fost inspector șef al ITM Iași.

Andrei George Albulescu, fost inspector șef al ITM Iași: „Lipsește disciplina muncii”

Specialistul mai spune că acum lipsește disciplina muncii.

„Dacă ar fi să facem o comparație între activitățile lucrative dinainte de 90 și cele de după, principala pierdere de după 1990 a fost disciplina muncii. Înainte de 1990, existau planuri anuale, planuri pe termen mediu și lung, așa-numitele planuri cincinale, care trebuiau respectate cu sfințenie, pentru că, altfel, conducerea, în frunte cu directorul, pleca acasă. Stabileau ce are de făcut întreprinderea respectivă pe 5 ani, indiferent de domeniu. După 1990, din păcate, democrația a fost înțeleasă ca o libertate totală în ceea ce privește munca, inclusiv în ceea ce privește disciplina muncii. Asta a început să dispară și lucrurile au început să se deterioreze după anul 2000. Industria a fost pusă la pământ din cauza unor privatizări nereușite. O țară care nu are industrie, nu are export, trăiește doar din împrumuturi, nu poate să trăiască bine. Cel care se împrumută este cel care încearcă să supraviețuiască. Poate cineva o să spună că era un fenomen care nu putea fi evitat. Nu este așa! Ani de zile, am construit, pe dealuri, locuințe, blocuri, când acestea puteau fi construite în zona industrială, iar aceasta putea fi relocată”, mai spune Andrei George Albulescu.

Pe piața muncii din România sunt mulți muncitori străini.

Românii o duc mai bine

În schimb, a crescut nivelul de trai din România.

„Nivelul de trai de astăzi este mult peste nivelul de trai din 1990. Un exemplu concret este faptul că, în 1990, un televizor color costa 25.000 de lei, salariul mediu fiind la 2.500-3.000 de lei. Acum, un televizor costă 1.000 de lei, poate nu unul de ultimă generație, iar salariul minim este de 3.000 de lei. Din acest punct de vedere, nivelul de trai a crescut. Ce lipsește astăzi este siguranța locului de muncă, o perspectivă pe termen lung, să știu ce se va întâmpla în țara noastră, pentru că asistăm, în permanență, la schimbări de legislație. Populația trebuie să se asigure singură la asigurarea traiului de mâine. Pe vremea lui Ceaușescu, orice tânăr care termina o școală avea asigurat un loc de muncă. Astăzi, îți cauți singur un loc de muncă, poate îți găsești, alți tineri iau calea străinătății. Față de nivelul european, nivelul de trai din România este scăzut. S-a ajuns însă ca salariul minim din România să fie la fel ca cel din Ungaria, deci ungurii o duc mai prost acum”, mai spune specialistul.

Un alt episod de #PodcastBZI este cu Dan Chirleșan, economist și conf. univ. dr. la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași. Interviul poate fi urmărit AICI:

Comentarii
  • Costel face controale numai la dusmani, prietenii îi protejeaza!!!!! Ce draq cauta un “ pensionar “ SRI la 47 ani angajat la Primaria Letcani, ANAF apoi sef adj la ITM? Si pensie si salar….

  • Ce nume are pensionaru’ SRI?

  • Si el de ce a stat o viata inspector sef si n-a mai promovat?Pentru ca a fost plantat acolo. Nu ma impresioneaza cu nimic,a fost ca o sluga.

  • Tot cu pampers, tot cu pampers merge la scarbici?

  • Simina Mingeac

    @@@Anonim ……. Sarghi Ciprian tovaras de sange cu Costica Drojdie

  • Vezi……nu oricine este asa de capabil. Pensie SRI ~5000, salariu~6000….discurcaret. Ce partid i-a plantat acolo fara concurs. PNL-ul are preocupari de acest tip la Iasi, vezi la Palatul culturii.

  • 2023: salariu lunar 6851 si pensie SRI 5070, din declaratia de avere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *