Prima pagină » Titlurile zilei » Andrei Florescu, de la Atelierul de Stil, ieșeanul din anturajul marilor creatori de modă din lume

Andrei Florescu, de la Atelierul de Stil, ieșeanul din anturajul marilor creatori de modă din lume

22 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Andrei Florescu, fondatorul buticului Atelierul de Stil, colaborează de câțiva ani cu cele mai mari case de modă, pentru creațiile vestimentare masculine. I-a cunoscut pe Stefano Gabbana, Nino Cerutti, celebri designeri, despre care spune că sunt oameni fascinanți

Ieșeanul care a fondat în urmă cu 14 ani Atelierul de Stil, Andrei Florescu, colaborează cu cele mai mari case de modă din lume. În buticul deschis la Iași, designerul creează exclusiv ținute bărbătești, din materiale de înaltă calitate, aduse doar din Italia. A cunoscut mulți stiliști prin participarea anuală la Târgul Pitti Uomo, din Italia. A mers prima dată la acest târg, care se desfășoară la Florența, în 2017.

”Ce se întâmplă la acest târg? Pitti începe pe 12 februarie și are loc în fiecare an, din 1951. Atunci, un tânăr antreprenor care provine dintr-o familie nobiliară se gândește să concureze cu moda pariziană. Se întreabă: «De ce Parisul și nu Italia?» Atunci adună foarte mulți cumpărători și prezintă o colecție a mai multor artiști, artizani. Are un succes enorm și se gândește să facă asta anual. Pe el îl cheamă Giovani Batista. Astăzi, tot ce înseamnă branduri mari, cum ar fi Gucci, Ermanno Scervino, mai puțin cunoscut la noi, Stefano Ricci, sunt la acest târg ce astăzi îmbină contemporaneitatea cu arta florențială. E un târg unde vin foarte mulți antreprenori cu buticuri cu marfă pret-a-porter, care își prezintă colecțiile. Zeci și zeci de mii de buticuri. Noi mai mult ne inspirăm pentru că avem o relație foarte bună cu furnizorii de țesături. După Pitti vine Milano Unica, târgul de țesături, cel mai cunoscut din lume” , spune Andrei Florescu, fondator Atelierul de Stil.

Andrei Florescu, de la Atelierul de Stil, folosește materiale de la cei mai cunoscuți producători din lume

Colecțiile masculine realizate de Andrei Florescu sunt inspirate de la marii creatori de modă, precum Versace și Gucci. De ceva timp a început colaborarea cu cei mai importanți furnizori de materiale, care au tradiții de sute de ani, în acest domeniu.

”De cele mai multe ori, țesătoriile dau trendul. Sunt puse laolaltă și iese colecția. Noi lucrăm cu case mari, precum Lanificio Cerruti. Povestea lor începe la 1881. Nino Cerruti, care a trecut în neființă în urmă cu câteva zile, și pe care eu l-am cunoscut personal, a creat primul butic de modă masculină și feminină într-un singur loc. În 1953 a făcut o colecție la care a lucrat Giorgio Armani. Practic, Giorgio Armani este discipolul lui Cerutti. Noi lucrăm cu ei pe partea de costume de ceremonii. Inițial, costumul de ceremonie a fost inventat cu lână și mătase, apoi cu lână și mohair. Lucrăm și cu Carner, furnizor principal Dolce&Gabbana și Tom Ford, cu Angelico, Zignone, Loro Piana, case cu tradiții de sute de ani. Colaborăm și cu Scabal, fiind cel care a făcut acel sacou roz pentru James Bond. Tot ce se întâmplă în lumea modei se întâmplă și în Iași, în România. Mâna de lucru de aici este mai ieftină. E mai ieftin să produci și oferi un raport preț-calitate bun”, mai spune Andrei Florescu.

Andrei Florescu, designer: ”Pe Nino Cerutti, pe maestru, l-am cunoscut când avea 89 de ani”

Tânărul designer, în vârstă de 44 de ani, își amintește cum l-a cunoscut pe Stefano Gabbana, în 2017, când a participat prima dată la Târgul Pitti Uomo. Tot aici l-a cunoscut și pe Nino Cerutti.

”M-a impresionat naturalețea lor. Oamenii care au creat imperii au o naturalețe fantastică, sunt oameni absolut normali, nici nu-ți dai seama. Nu sunt infatuați. Nimic din ce credem noi nu este așa. Sunt oameni senini, reușesc să transmită ideile. Chiar dacă nu este atât de cunoscut în România, Nino Cerutti este un reper în moda masculină. El a făcut celebrii pantaloni ai lui Coco Chanel. Pe Nino Cerutti, pe maestru, l-am cunoscut când avea 89 de ani și era extrem de lucid, care punea problematici extrem de actuale. M-a impresionat căldura lui. Era fantastic! Noi am ajuns la o petrecere privată la Cerutti tocmai pentru că deținem buticul acesta în Iași și pentru că lucrăm cu ei. A vrut să îi cunoască pe toți oamenii cu care are o relație bună. Am avut privilegiul de a fi invitați acolo. Nu am crezut niciodată, când am început să fac lucrul acesta, acum 14 ani, că voi da mâna cu Nino Cerutti. Gândește-te că în anii ”50 colabora cu Sofia Loren. Toată petrecerea s-a ținut într-un palat. Pentru mine a fost o încununare a faptului că am pus și noi un picior în moda de high-fashion”, povestește Andrei Florescu.

În edițiile BZI anterioare a fost prezentată povestea soților Ramona și Alin Andruș, care fac costume pe comandă.

Andrei Florescu își dorește să îl cunoască pe Giorgio Armani

Creatorul de la Atelierul de Stil are un designer preferat, pe care încă nu l-a cunoscut.

”El se numește Giorgio Armani (n.r.- râde). Nu am stat de vorbă cu el, l-am văzut de la distanță. La Piti îi vezi pe toți marii designeri, dar nu reușești să vorbești cu toți. Noi suntem invitați și la petrecerile private. Nu e doar un târg (n.r.- Piti Uomo). E și networking. De exemplu, l-am cunoscut pe numărul 1 în Italia, care vinde online, și se numește Bebe Angiollini. L-am văzut la petrecere și apoi la un târg, unde ne-am salutat. Nu mă așteptam să mă salute. Am observat că oamenii se comportă natural în domeniul nostru. Există concurență în lumea noastră, dar există și ajutor din partea designerilor”, mai spune Andrei Florescu.

Casa Wanda, afacerea familiei Vlasov, s-a închis în urmă cu an, situație prezentată de reporterii BZI în edițiile anterioare. Pe de altă parte, buticul lui Andrei Florescu, ieșeanul care a fondat Atelierul de Stil, are 14 ani vechime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *