Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a vorbit despre preveziunile sumbre legate de COVID-19. Acesta susţine că, conform calculelor, cazurile de infectare sunt mai multe şi cresc mai rapid decât precedentele valuri. Așadar, prognoza de 1.500 de cazuri pentru jumătatea lunii septembrie se menține.
De altfel, în intervenţia la un post de televiziune, Andrei Baciu a vorbit şi despre posibilitatea că medicii care refuză să se vaccineze să suporte cheltuielile cu testarea împotriva COVID-19.
Cazurile de infectare cu COVID-19 cresc mai repede decât în precedentele valuri, susţine Andrei Baciu
Prezent la un post de televiziune, Andrei Baciu a declarat faptul că este îngrijorător faptul că în acest val se observă o creștere rapidă a numărului de infectări cu COVID-19. De altfel, comparativ cu creșterele anterioare, această creștere este una mai rapidă:
„Cresc cazurile şi cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri. Acum situaţiile sunt diferite, primul val faţă de ceea ce se întâmplă acum, însă pe proiecţiile şi pe schemele pe care le aveam desenate şi analizate de către experţi suntem pe ceea ce au prognozat a fi scenariul 4, scenariul care descrie o tulpină, un virus cu astfel de rată de contagiozitate specifică acestei tulpini Delta care este mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Vedem deja, de la o săptămână la alta, schimbăm cifra din faţa mediei de cazuri noi din fiecare zi. (…) Suntem deja în a doua zi cu peste 500 de cazuri. Din nefericire, acesta este trendul şi aceasta este prognoza epidemiologică pentru perioada următoare. Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, a declarat Andrei Baciu, miercuri seară, la Digi 24.
Medicii care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 ar putea fi obligaţi să se testeze pe propria cheltuială
În altă ordine de idei, Andrei Baciu a menţionat faptul că testarea medicilor care nu vor să se vaccineze este în analiză:
„Nu s-a renunţat, există o analiză. Nu se mai dă ordonanţă, dar există mai multe variante prin care se poate aplica un astfel de principiu. Este o chestiune mai amplă şi atunci trebuie văzută cea mai potrivită manieră de a adopta o astfel de atitudine. Dar principiul de bază este acela al protecţiei pacienţilor care ajung în spital”, a explicat Baciu în acest context. Andrei Baciu a menţionat că se înregistrează o uşoară creştere a interesului pentru vaccinare, fapt constatat de către operatorii din call center care primesc mai multe apeluri din partea celor care doresc să primească date despre vaccin.
Declaraţia vine în contextul în care în spaţiul public au apărut mai multe voci care au declarat faptul că medicii care nu doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 ar trebui să se testeze pe cheltuială proprie.
Mulţi dintre cei care sunt infectaţi sunt nevaccinaţi împotriva COVID-19
În continuarea declaraţiilor, Andrei Baciu a explicat faptul că mulţi dintre cei care sunt infectaţi şi ajung în stare gravă la spital sunt tocmai persoanele care nu s-au vacinat „mare parte dintre ce care ajung să fie infectaţi” şi care ajung în spital cu infecţia cu SARS-CoV-2 nu au fost vaccinaţi. El a atras atenţia asupra faptului că cei nevaccinaţi nu trebuie să amâne inocularea serului. „Dacă vrem să fim protejaţi în septembrie trebuie să ne vaccinăm acum”, a spus el.
Ipoteză este confirmată şi de prof. dr. Diana Cimpoeșu care a declarat, în contextul în care o persoană a murit miercuri la Iași că cei nevaccinaţi sunt supuşi unui risc enorm iar spitalele sunt ocupate în special de această categorie de persoane.