Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a vorbit, în cadrul unui interviu la un post de televiziune despre campania de vaccinare din România. Baciu a declarat faptul că orice zi în care vaccinarea este pierdută se poate traduce prin mai multe decese.
În altă ordine de idei, Andrei Baciu care este şi vicepreședintele al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a mai explicat faptul că singura modalitate de a pune capăt pandemiei de COVID-19 este vaccinarea în masă a cetăţenilor.
Orice zi pierdută de vaccinare se traduce prin mai multe decese, susţine Andrei Baciu
Andrei Baciu a declarat la B1 TV despre faptul că nu trebuie să pierdem nicio zi din campania de vaccinare mai ales în contextul în care, orice zi pierdută poate însemna mai multe decese
”Firecare zi pe care o pierdem în această cursă a vaccinării are costuri care se traduc în decese, decese care încep să fie evitabile (…) Mai este şi un alt pericol, uitaţi-vă că sunt tot felul de variante emergente. Vaccinarea rămâne singura soluţie”, a mai declarat Baciu.
În altă ordine de idei, Andrei Baciu a declarat faptul că doar de noi depinde întoarcerea la normal iar măsurile de restricţii pot fi ridicate doar în momentul în care virusul nu se mai transmite comunitar, deci când o majoritate a populaţiei este vaccinată:
„Când se atinge imunitatea colectivă, practic virusul nu se mai transmite ca acum, deci nu va mai fi nevoie de restricţiile care opresc acum transmiterea. Pentru ce ne vaccinăm? Pentru a încheia pandemia. E singura soluţie”, a declarat, miercuri seară, la B 1 TV, Andrei Baciu.
Acesta a precizat că ”transmiterea comunitară este cea care dictează setul de măsuri” de relaxare.
Vaccinarea este un act voluntar şi nu va fi introdusă obligativitatea
În altă ordine de idei, Andrei Baciu a vorbit şi despre presupusa obligativitate a vaccinării. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a menţionat faptul că nu se poate vorbi despre o asemenea măsură. Din această perspectivă, vaccinarea este şi va fi în continuare facultativă:
”Nu va exista nicio formă de constrângere, nicio formă de obligativitate. Este un lucru pe care nu l-am discutat niciodată şi nu îl vom discuta deloc, dar contează mult mai mult avantajele. Pentru că atunci când în cadrul unei companii o bună parte din angajaţi sunt vaccinaţi asta ce înseamnă – înseamnă că riscul de a dezvolta un focar, riscul de a te îmbolnăvi sau de a transmite acest virus unui coleg, cuiva care trece pe acolo, scade către minim, deci acestea sunt avantajele din punct de vedere economic, practic”, a mai declarat Andrei Baciu.