Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a vorbit despre carantina zonală şi despre indicatorii prin care se poate lua o decizie de acest fel. În aceste momente se vorbeşte despre schimbarea indicatorilor care conduc la decizia autorităţilor de a institui carantina. Din aceste considerente, după şedinţă de luni, 22 martie 2021, de la Ministerul Sănătăţii, s-a făcut public o listă cu criteriile de carantinare dar şi cu instituţiile care pot lua decizia. Aceasta susţine că este necesară introducerea unui număr minim de testări COVID-19 pe fiecare judeţ în parte.
Andreea Moldovan a explicat faptul că în unele judeţe, Ministerul Sănătăţii nu cunoaşte cu exactitate rata de infectare şi că acele judeţe au un grad mic de testare COVID-19.
Andreea Moldovan consideră că ar fi necesar introducerea unui număr minim de testări COVID-19
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății şi vocea lui Vlad Voiculescu, Andreea Moldovan susţine că ar trebui să existe o testare mai mare a populaţiei pentru a vedea o imagine mai bună asupra pandemiei. În aceste momente, în România, capacitatea de testare este mai mare decât cererea. Aceasta a explicat faptul că ar trebui să fie introduse obligaţia de a testa un număr minim de oameni pe fiecare locaitate în parte şi a dat un exemplu că sunt localităţi în care se efectuează o testare redusă de 10-100 de teste iar acest lucru nu poate oferi o imagine clară asupra situaţiei pandemice
„Dorim să avem o testare mai mare tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în țară. Se fac teste RT-PCR, capacitatea de testare este mai mare decât cererea. Avem teste antigen rapide care sunt disponibile și care pot fi folosite și, cu toate acestea, oamenii se testează destul de puțin și evită de multe ori să își facă acest test. Ar fi extrem de important. În aceste județe cu testare redusă, cu 10-20-100 de teste, nu știi ce se întâmplă”.
Moldovan a promis un acces mai ușor la testarea pentru COVID, spunând că speră ca în această săptămână să fie emis un nou ordin în acest sens, conform stiripesurse.ro
Calculul ratei de incidentă a infectărilor cu COVID-19 va fi schimbat
În continuarea declaraţiei, Andreea Moldovan consideră că este de bun augur schimbarea calcului ratei de incidentă a infectărilor cu COVID-19 după ce, în urmă cu aproximativ o lună, calculul a fost deja schimbat, luându-se în calcul şi focarele de COVID-19
De altfel, întrebata dacă se poate vorbi despre carantinarea Bucureștiului, Andreea Moldovan a spus că nu se doreşte expres acest lucru dar situaţia la Terapiile Intensive este grea şi că se înregistrează un profil epidemiologic diferit față de valul 1 şi valul 2:
„Rămâne de discutat (…) Carantina e un cuvânt greu, care ne este greu de suportat și nu ni-l dorim. Dacă ar fi să fie respectată carantina, ar însemna că toată lumea să stea acasă, cum a fost în starea de urgență. Lockdown e un cuvânt prea dur. Nu îl dorim nici unul dintre noi (…) Dar e o situație care ne îngrijorează (…), un număr mare de pacienți la AŢI, un număr mare de pacienți tineri cu forme medii de boală, un profil epidemiologic diferit față de valurile 1 și 2”.