Andreea Luca, o tânără din Iași, a deschis un restaurant, după o vizită în Pakistan. S-a împrumutat pentru a deschide afacerea unică în Moldova, iar de atunci, sute de clienți calcă pragul locației de pe Sfântul Andrei. Povestea restaurantului Indus – Spice is Life a fost prezentată într-un nou episod de #PodcastBZI, care poate fi urmărit AICI:
Andreea Luca povestește faptul că avea o pasiune pentru gătit, pentru bucătăria orientală, dar nu știa să gătească profesionist. A învățat totul pe parcurs și a ajuns să cunoască foarte bine bucătăria pakistaneză.
„E un domeniu nou pentru mine și unul în care îmi place foarte mult. M-am pregătit destul de bine înainte, teoretic, dar practica e cea care îți arată adevărata cale. Eu fac, efectiv, bucătăria pakistaneză, eu sunt cea care gătește. Intru în bucătărie înainte de ora 06:00, dar nu știu când ies. La începutul afacerii, eram în bucătărie până la 12 noaptea, dar am evoluat, nu mai stau atât de mult, pentru că am și o echipă formată din 3 oameni, iar, în viitorul apropiat, vom avea și un bucătar pakistanez. E un drum cu de toate, mai ales în România, unde ne confruntăm cu diverse modificări legislative, piața este în schimbare. Mie îmi place mult să gătesc, mai ales bucătărie orientală, având pasiunea aceasta de mai bine de 16 ani”, spune Andreea Luca, antreprenoare din Iași.
Andreea Luca, o tânără din Iași, a deschis un restaurant, după o vizită în Pakistan
După ce a fost la o prietenă din Pakistan, pe care o cunoscut-o când era la studii în străinătate, s-a decis să deschidă un business cu preparate cu specific pakistanez.
„Aici a fost un neprevăzut fain. Aveam mulți ani de când știam gustul oriental. Cel pakistanez a venit ca o cireașă de pe tort. Mi-a arătat ce înseamnă călătoria completă, până la vârful intensității de gust. Mie îmi place să simt gusturi puternice, arome puternice, de la fin, la cât mai puternic. Mâncarea pakistaneză a fost o revelație. Eram cunoscătoare a aromei arăbești, dar nu la această intensitate. Când eram plecată cu studii, am descoperit această bucătărie datorită unei tinere pakistaneze care mi-a devenit prietenă. M-a invitat la ea acasă, am văzut cum se gătește mâncarea lor, am cunoscut cultura lor în Pakistan. Când am ajuns acasă, am început să gătesc exact ca acolo, eram cu caserolele după mine zilnic, mâncam mâncare gătită. A venit, cumva, natural și la îndemnul prietenilor, care mi-au spus să fac ceva cu asta, am deschis restaurantul”, povestește Andreea Luca.
Andreea Luca: „Noi mizăm pe calitatea produselor, nu pe cantitate”
În restaurantul Indus – Spice is life sunt 12 preparate zilnic, dar, în fiecare săptămână, Andreea își surprinde clienții cu preparate noi. În cea mai aglomerată zi, a avut 100 de comenzi.
„Din pasiune, am reușit să fac acest loc, unde pot fi savurate preparate cu adevărat pakistaneze. Abordarea pe care o am este exact gătitul mâncării pakistaneze ca acasă. Într-o gospodărie din Pakistan, se gătește fără presiunea unor reguli de restaurant. Când fac mâncare, nu iau în calcul că durează 14 ore să fac un sos. Dacă e nevoie de timp să-și elibereze aromele, atunci, atât trebuie să dureze. Noi mizăm pe calitatea produselor, nu pe cantitate. De aceea, aduc orezul și condimentele din Pakistan, cele mai importante ingrediente, dar o parte și din India, pentru că cele două țări folosesc foarte multe condimente la fel. În Pakistan se folosesc cantități mari de arome și mai puțin ardei iute, care este blând, care are aceeași intensitate de la început până la sfârșit. Cardamomul este cel mai important condiment în această bucătărie, nu poți avea gustul pakistanez complet. În Pakistan se mănâncă foarte multă carne, lactate; în India nu este așa, fiind 30 la sută din populație vegetariană. Aceste condimente au rol terapeutic, plecând de la antioxidanți până la beneficii la nivel digestiv”, mai spune Andreea Luca. S-a deschis Taverna Racilor la Iași.
Ce preparate preferă clienții restaurantului Indus?
Cei mai mulți clienți sunt IT-iști români sau străini, iar în topul preferințelor culinare sunt Takka Masala și Butter Chiken.
„Multe echipe din India care vizitează Iașul vin la noi și mănâncă, în fiecare zi, doar de la noi. Spun viitoarelor echipe care vin în Iași că pot să mănânce la Indus. Din păcate, pentru că ei sunt obișnuiți să mănânce aceste preparate condimentate, le este greu să simtă gustul altor preparate occidentale, de aceea caută mâncarea lor de acasă. Vrem ca, în viitor, să ne extindem, să găsim o locație mai mare pentru ca cei care vin la noi să stea la masă și să mănânce”, mai spune Andreea Luca.
La Iași a fost deschis un restaurant cu specific italian. Andreea Luca, o tânără din Iași, a deschis un restaurant, după o vizită în Pakistan.
Un moft de moment. Se va inchide in 6-8 luni, la fel cum s-au inchis si alte restaurante cu specific mai mult sau mai putin exotic. Va amintiti de Churrascaria portugheza, de langa Pol. Municipiului? A fost deschisa vreo 8 luni. Dar de restaurantul cu friptura de pui din anii 90, de vis a vis de WTC? Dar de pizzeriile Metro? Lista e lunga. Covrigariile rezista.
Plm ✠
02:44, 04.03.2025
Un moft de moment. Se va inchide in 6-8 luni, la fel cum s-au inchis si alte restaurante cu specific mai mult sau mai putin exotic. Va amintiti de Churrascaria portugheza, de langa Pol. Municipiului? A fost deschisa vreo 8 luni. Dar de restaurantul cu friptura de pui din anii 90, de vis a vis de WTC? Dar de pizzeriile Metro? Lista e lunga. Covrigariile rezista.
Răspunde
NU SUNT DE ACORD! IN IS SUNT CEL PUTIN 7 PAKIZDANEJI CARE VOR MANCA DE 14 ORI PE ZI !