Prima pagină » Eveniment-Social » Andreea Botezatu a studiat știința vinului la USV Iași, iar acum îi învață pe studenții din Texas cum să facă vin: „A fost foarte greu, am luat-o de la zero”

Andreea Botezatu a studiat știința vinului la USV Iași, iar acum îi învață pe studenții din Texas cum să facă vin: „A fost foarte greu, am luat-o de la zero”

17 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Andreea Botezatu are vârsta de 47 de ani, a studiat știința vinului la Universitatea de Științele Vieții (USV) din Iași, iar în prezent din postura de cadru didactic îi învață pe studenții unei universități din Texas, Statele Unite ale Americii, cum să facă vin.

O absolventă a USV Iași îi învață pe studenții din Texas cum să facă vin

Andreea Botezatu este doctor în Oenologie la Universitatea Brock din St. Catharines, Canada, și profesor în cadrul Departamentului de Științe Horticole de la Texas A&M University, SUA.

Ca să ajungă în postura în care se află în prezent a trebuit să muncească din greu. În urmă cu 20 de ani, a emigrat alături de soțul ei în Canada. Motivul pentru care a decis să părăsească România îl menționează chiar Andreea Botezatu.

„Traiectoria mea nu a fost foarte liniară. După ce am absolvit studiile de licență și masterat în cadrul Universității de Științele Vieții, am lucrat ca vinificator la Vinia, în Iași, dar și la Stațiunea de Cercetare de la Perieni, iar în anul 2004 am emigrat alături de soțul meu în Canada. Am decis să plec din țară, deoarece, în acea perioadă, situația din România nu era atât de bună cum este acum, nu făceam parte din Uniunea Europeană, dacă aș fi vrut să muncesc în mod legal, nu aș fi putut, așa că nu am agreat o opțiune de muncă la negru. Canada avea, în perioada respectivă, un program de recrutare a emigranților și am decis că este cea mai bună alegere. A fost foarte greu, am luat-o de la zero, am avut și momente în care ne-am gândit să ne întoarcem în țară, chiar am avut și o tentativă de întoarcere printr-un program. Probabil, la pensie o să mă întorc în țară definitiv, anual vin în România”, declară Andreea Botezatu.

Viața a dus-o în SUA

În anul 2004, a ajuns în Canada, iar timp de șase luni a lucrat în diverse domenii. După cele șase luni în care a muncit din greu, și-a găsit un loc de muncă la o cramă din regiunea Niagara.

„Timp de șase luni, nu am lucrat în domeniu, am fost chiar și bonă, am avut mai multe locuri de muncă, iar ulterior am lucrat ca vinificator la două crame din regiunea Niagara. Ulterior, am hotărât să fac o schimbare de direcție și m-am înscris la un program de doctorat, după am făcut și studiile postdoctorale”, mai spune Andreea Botezatu.

Din anul 2017, este profesor în cadrul Departamentului de Științe Horticole de la Texas A&M University, SUA. Misiunea ei este de a servi industria vinicolă din Texas prin cercetare aplicată, precum și prin dezvoltarea oportunităților educaționale pentru producătorii de vin actuali și potențiali.

„În anul 2017, am devenit cadru didactic la o universitate din Texas, în College Station. Predau, fac cercetare și fac activități de extensie. Extensia este legătura dintre lumea academică și industria științifică, iar în cazul meu, legătura dintre vinării și lumea academică a vinului”, mai spune Andreea Botezatu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *