Prima pagină » National » ANCOM și SpaceX, compania deținută de Elon Musk, efectuează teste în România! Datele vor fi folosite pentru a schimba o reglementare mondială veche de 25 de ani

ANCOM și SpaceX, compania deținută de Elon Musk, efectuează teste în România! Datele vor fi folosite pentru a schimba o reglementare mondială veche de 25 de ani

07 oct. 2024, 13:27,
George Cristian în National

ANCOM și SpaceX, compania deținută de Eleon Musk au un parteneriat în România unde efectuează mai multe teste. Rezultatul acestor teste ar putea duce pentru a schimba o reglementare mondială veche de 25 de ani.

Sateliții Starlink sunt o apariție constantă pe cerul din lume. Chiar în Iași, pe 1 iunie, au fost văzuți cu ochiul liber 50 de sateliți deținuți de Elon Musk.

ANCOM și SpaceX, compania deținută de Elon Musk, efectuează teste în România

ANCOM, împreună cu Ministerul Apărării Naționale și SpaceX, a realizat un prim test în condiții reale pentru a valida funcționarea sistemelor de sateliți non-geostaționari (NGSO) din rețeaua Starlink, asigurându-se că acestea nu interferează cu rețelele de sateliți geostaționari (GSO), chiar și cu limite mai flexibile privind densitatea fluxului de putere (epfd). Informațiile obținute în urma acestui test vor fi transmise organizațiilor europene și internaționale relevante, cu scopul de a susține studiile în desfășurare care ar putea contribui la îmbunătățirea reglementărilor actuale referitoare la spectrul destinat comunicațiilor satelitare.

ANCOM joacă un rol activ în cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), care este agenția ONU responsabilă, prin Conferința Mondială a Radiocomunicațiilor (WRC), de analizarea și, dacă este necesar, actualizarea Regulamentului radiocomunicațiilor (RR). Acest tratat internațional reglementează alocarea orbitelor geostaționare (GSO) și utilizarea spectrului de frecvențe radio atât pentru comunicațiile satelitare geostaționare, cât și pentru cele non-geostaționare (NGSO).

Ultima Conferință WRC a avut loc la Dubai la sfârșitul anului 2023. Printre deciziile importante adoptate, WRC-23 a solicitat UIT-R să efectueze studii tehnice privind limitele epfd menționate în articolul 22 al RR, inclusiv cele din articolul 22.5K, având în vedere protecția rețelelor geostaționare FSS și BSS. Rezultatele acestor studii urmează să fie prezentate, fără a afecta reglementările, în cadrul WRC-27, în patru ani.

Limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă individuală (epfd) au fost stabilite și convenite cu 25 de ani în urmă. Sistemele NGSO FSS care operează în anumite benzi de frecvență trebuie să respecte aceste limite epfd pentru a evita interferențele inacceptabile cu rețelele GSO FSS și BSS.

România are primul test epfd din lume

În perioada 23-24 iulie 2024, ANCOM a desfășurat în România un test unic la nivel global, pentru a analiza performanța sateliților non-geostaționari (NGSO) Starlink în condiții reale. Ministerul Apărării Naționale a furnizat date despre legăturile de comunicații critice în banda Ku și limitele de disponibilitate a acestora. Testul a avut la bază un criteriu de protecție stabilit cu 25 de ani în urmă, care presupune o creștere de până la 10% a indisponibilității serviciilor, fiind evaluată suplimentar și o creștere de 3% la nivel individual.

SpaceX a efectuat simulări detaliate pentru a identifica parametrii operaționali necesari îndeplinirii acestor condiții. Cu acordul ANCOM și al Ministerului Apărării Naționale, Starlink a fost autorizat să depășească temporar limitele de epfd în zona testată, pe o perioadă de cel puțin șase luni. Datele obținute, precum semnalul, interferențele și zgomotul, sunt colectate cu ajutorul unui analizor de spectru și vor fi distribuite între ANCOM, SpaceX și Ministerul Apărării Naționale.

Scopul principal al testului este să demonstreze că sateliții NGSO Starlink pot respecta cerințele de protecție de 10% și 3% pentru rețelele satelitare geostaționare utilizate de Ministerul Apărării Naționale, chiar și cu depășirea supravegheată a limitelor de epfd. Testul va simula, de asemenea, o extindere semnificativă a capacității rețelei Starlink, de aproximativ opt ori față de limitele actuale. Dacă aceste limite vor fi ajustate în viitor, serviciile NGSO vor putea oferi performanțe mai bune, protejând în același timp rețelele GSO esențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024