Prima pagină » International » Anchetă în SUA după vizita lui Zelenski. Soarta ambasadorului ucrainean la Washington e incertă: „Nu fac nici un fel de amenințări”
Anchetă în SUA după vizita lui Zelenski. Soarta ambasadorului ucrainean la Washington e incertă: „Nu fac nici un fel de amenințări”

Anchetă în SUA după vizita lui Zelenski. Soarta ambasadorului ucrainean la Washington e incertă: „Nu fac nici un fel de amenințări”

26 sept. 2024, 17:20,
Simona Ciobanu în International

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Mike Johnson, a solicitat președintelui Volodimir Zelenski să o demită pe ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova. Această cerere a venit pe fondul nemulțumirii republicane față de o vizită recentă a lui Zelenski în Statele Unite, potrivit Reuters.

Anumiți republicani, mai ales cei apropiați fostului președinte Donald Trump, s-au arătat deranjați de faptul că Zelenski a vizitat o fabrică de muniție în Scranton, Pennsylvania, orașul natal al președintelui democrat Joe Biden. Pennsylvania este considerat un stat „swing”, unul dintre cele care pot influența semnificativ rezultatul alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie.

Anchetă în SUA după vizita lui Zelenski

În cadrul acestei vizite, Zelenski a fost însoțit de John Shapiro, guvernatorul democrat al statului, alături de alți oficiali democrați, precum senatorul Bob Casey și congresmanul Matt Cartwright. Mike Johnson a criticat dur evenimentul, susținând că a fost o acțiune partizană, menită să sprijine campania democrată, iar republicanii au fost intenționat excluși.

Într-o postare pe platforma „X” (fostul Twitter), Johnson a cerut ca ambasadoarea Markarova să fie concediată, afirmând că aceasta nu mai poate îndeplini corespunzător rolul diplomatic în SUA. Ambasada Ucrainei la Washington nu a oferit deocamdată un răspuns oficial.

Donald Trump, care candidează din nou la președinția SUA din partea Partidului Republican, l-a criticat recent pe Zelenski în cadrul mai multor mitinguri. El a subliniat că orașele ucrainene distruse de bombardamentele rusești nu mai pot fi reconstruite și că războiul ar fi putut fi evitat printr-o înțelegere cu Rusia, acuzându-l pe Biden și Kamala Harris de declanșarea conflictului prin politicile lor.

Comisia de Control a Camerei Reprezentanților, dominată de republicani, a anunțat o anchetă pentru a determina dacă vizita lui Zelenski a fost o încercare de a susține campania electorală a lui Kamala Harris.

Reuters amintește că întâlnirile dintre lideri străini și guvernatori americani nu sunt neobișnuite, dând exemplul vizitei lui Zelenski în Utah în luna iulie, unde a fost însoțit de guvernatorul republican Spencer Cox. De asemenea, lideri precum premierul israelian Benjamin Netanyahu și Viktor Orban s-au întâlnit recent cu Donald Trump în Florida.

Deși Johnson nu a afirmat că ar amenința cu tăierea finanțării pentru Ucraina, vizita lui Zelenski în SUA va include și o întâlnire cu președintele Biden și Kamala Harris, în cadrul căreia se așteaptă să fie anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de peste 8 miliarde de dolari. Totuși, Trump nu are planuri să se întâlnească cu Zelenski în timpul acestei vizite, deși anterior a lăsat deschisă această posibilitate.

Comentarii
  • Sa ne 💩 pe Zele si sustinatorii lui!
    Forța România !!! Slava România !!!

  • John Saphiro este neam cu Zelea , ba chiar a și servit în armată IDF și este ofițer , acum este infiltrat în politica americană și va mirați de ce politica americană susțin pe cine vor ei

  • un clovn drogat, nimic mai mult. problema lui, dar si a noastra, este ca rolul il depaseste.

  • Ucraina= droguri , coruptie , minciuni……………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`