Prima pagină » Actualitate » Anchetă în cazul copilului de 3 ani decedat în ambulanță

Anchetă în cazul copilului de 3 ani decedat în ambulanță

18 feb. 2021, 13:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, medicul Monica Adăscăliţei a declarat joi, 18 februarie, că s-a declanşat o anchetă după ce un copil de trei ani şi jumătate a murit în noaptea de miercuri spre joi într-o ambulanţă care îl transporta la spital.

„În cazul copilului în vârstă de trei ani și jumătate decedat în ambulanța care îl transporta la spital a fost deschisă o anchetă. În acest caz, a fost solicitare pentru ambulanţă pentru un copil de trei ani şi jumătate care din declaraţia părinţilor ar fi scuipat sânge. S-a trimis ambulanţa cu asistent. S-au început manevrele de resuscitare şi s-a solicitat ambulanţa cu medic, care s-a deplasat la faţa locului“, a declarat Monica Adăscăliței.

Anchetă DSP Botoșani: „Când a ajuns medicul, pacientul era în asistolie“

Directorul DSP Botoșani a precizat că în momentul în care a ajuns ambulanța cu medic, copilul era fără ritm cardiac și fără respiraţie.

„Când a ajuns medicul, pacientul era în asistolie, fără ritm cardiac, fără respiraţie. A fost intubat, s-au continuat manevrele de resuscitare şi s-au deplasat către spital. Pe tot parcursul transportului, pacientul nu a prezentat niciun semn de revenire, motiv pentru care după 50 de minte s-a declarat decesul”, a menționat Monica Adăscăliţei.

Tatăl copilului decedat se va adresa instanței

Tatăl copilului decedat, Alexandru Mancaş, s-a arătat deranjat de faptul că ambulanţa trimisă pentru a-l prelua pe băiatul său nu a avut medic, ci doar un asistent medical. Alexandru Mancaș a spus că va face plângere împotriva Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoșani.

„A venit prima salvare şi a stat cu băiatul în pădure şi a aşteptat a doua salvare cu medicul. De ce nu a plecat medicul direct după băiat cu prima salvare? Îi era frică să iasă în frig afară? Asta mă deranjează. Intru în tribunal cu ei. Mă duc să vorbesc cu avocatul”, a zis Alexandru Mancaș, tatăl băiatului decedat.

Dau vina pe părinți!

Purtătorul de cuvânt al Servicului de Ambulanță Botoșani, Nicușor Curteanu, a declarat că părinții au transmis că băiatul avea febră și acuzase o criză comițială. În aceste condiții, s-a decis trimiterea unei ambulanțe fără medic.

„Am primit un apel la ora 23:26, din localitatea Victoria, situată la aproximativ 50 de km de stația de bază Botoșani. Motivele solicitării erau similare unei crize comițiale. Au spus că băiatul are puls și respiră. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. În prima clipă, și lucrul acesta poate fi verificat, a fost trimit un echipaj B, care a plecat în interval de maximum 3 minute. Verificat pe datele pe care le avem pe înregistrarea electronică. La 23:29. Am trimis un echipaj și analiza de a trimite un al doilea echipaj se face în funcție de parametrii vitali care sunt confirmați de către apelant.

După douăzeci și ceva de minute, la preluarea copilului de către echipajul cu asistent medical, a fost monitorizat prompt și s-a scos un traseu electrocadiografic care arăta că băiatul este în asistolă. A fost preluat în asistolă, nu s-a întâmplat în ambulanță. Echipajul cu medic a ajuns după douăzeci și ceva de minute. S-a aplicat protocolul de resuscitare, dar copilul era deja fără semne vitale“, a spus Nicușor Curteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *