După patru zile de anchetă, în cazul prof. dr. Lucian Miron, șeful secției de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, depistat cu coronavirus, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a spus verdictul: medicul a fost la spital și a interacționat cu colegii. Conform datelor emise de reprezentanții DSP, „singurul” contact suspect a fost testat, iar testul a ieșit negativ. Ancheta DSP arată că reputatul medic a stat la distanță de 1,5 metri de toți contacții și absolut toată lumea purta măști de protecție. Interesant de dezbătut este faptul că medicul și-a luat toate aceste „măsuri de protecție” deși nu se considera contaminat cu COVID-19.
Zeci de minute în spital
După ce conducerea IRO și reprezentanții DSP au verificat camerele de luat vederi pentru a vedea dacă prof. dr. Lucian Miron a fost la spital, deși trebuia să stea în autoizolare, s-a ajuns la concluzia că da, a fost. Conform anchetei DSP, medicul ar fi stat 42 de minute în spital, timp în care a luat contact cu nouă cadre medicale. Doar o singură persoană a fost considerată suspect, întrucât ar fi stat de vorbă cu medicul aproximativ cinci minute.
„Referitor la ancheta epidemiologică desfășurată în cazul medicului angajat la Institutul Regional de Oncologie, confirmat cu COVID-19 pe data de 16.03.2020, facem precizarea că, potrivit informațiilor și imaginilor de pe camerele de supraveghere, acesta a fost prezent în spital pe data de 12 martie 2020, în intervalul orar 7:15 – 7:57. Date preliminare din cadrul anchetei relevă faptul că pe toată perioada în care medicul a stat în spital nu a intrat în contact direct cu cele 9 persoane cu care acesta a interacționat”, au specificat reprezentanții DSP Iași.
Singurul suspect, declarat „negativ”
Cu nouă persoane a intrat în contact prof. dr. Lucian Miron în ziua de 12 martie 2020, la două zile după ce s-a întors din Franța (n.r.- 10 martie). Ancheta DSP conturează profilul unui scenariu perfect în care se elimină orice speculație că medicul ar fi contaminat și alți colegi. Se arată prin comunicatul Instituției că acesta ar fi stat la 1,5 metri distanță de fiecare contact, toată lumea purta măști și cu doar o singură persoană a discutat mai mult de două minute. „Discuțiile au avut o durată de aproximativ două minute cu opt dintre cei nouă contacți, distanța între persoane a fost mai mare de 1,5 metri, toate persoanele purtau măști, ceea ce înseamnă că nu se încadrează în definiția de caz a contactului direct. Un singur cadru medical a fost testat pentru depistarea virusului, având în vedere că discuția purtată cu medicul depistat cu noul coronavirus a durat aproximativ cinci minute. Conform ultimelor informații, testul pentru depistarea COVID-19 este negativ, iar cele opt persoane sunt izolate la domiciliu pentru a se elimina orice factor de risc epidemiologic”, adaugă reprezentanții DSP.
Contaminare de pe suprafețele de la IRO?
Conform datelor emise de specialiști, noul coronavirus rezistă pe suprafețe de la 2, 3 zile până la o săptămână. Medicul Lucian Miron a fost diagnosticat pe 16 martie, la patru zile de când a intrat în spital. Suprafețele atinse de acesta, cel mai probabil, au fost dezinfectate după ce acesta a primit diagnosticul. Reprezentanții DSP au anunțat că o singură persoană a fost testată și alte opt sunt în autoizolare după ce au intrat în contact cu prof. dr. Miron. Nu se specifică însă ce suprafețe a atins, cine le-a atins după și nici cu care alte persoane sau pacienți a intrat în contact. Fie pe coridorul spitalului, fie în cabinete.
Manageru IRO: „I-am spus să nu…”
Reamintim faptul că managerul IRO, ec. Mirela Grosu, la scurt timp după ce medicul a fost diagnosticat cu coronavirus, a declarat pentru cotidianul „Bună Ziua Iași”: „I-am spus că la întoarcere s-ar putea să trebuiască să stea acasă timp de 14 zile. După ce s-a întors, Lucian Miron și-a exprimat intenția de a veni la serviciu. Medicul epidemiolog al spitalului i-a spus că poate veni doar după ce apare rezultatul testului de depistare a COVID-19. Nu știu însă dacă a fost sau nu în spital în această perioadă”. Pe data de 16 martie, la patru zile după ce a fost în spital, pentru a putea reveni la locul de muncă, medicul și-a efectuat testul. A ieșit pozitiv. Se pare că medicul a fost înștiințat că prin plecarea lui ar putea reprezenta un pericol pentru comunitate. Cu toate acestea, a ales să meargă la spital, considerând, poate, că nu este infectat cu coronavirus. Din spusele medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase, prof. dr. Lucian Miron era asimptomatic.