Prima pagină » National » Anchetă a Parchetului European la Câmpulung, legată de fraudarea banilor europeni
Anchetă a Parchetului European la Câmpulung, legată de fraudarea banilor europeni

Anchetă a Parchetului European la Câmpulung, legată de fraudarea banilor europeni

06 sept. 2024, 22:41,
în National

Parchetul European (EPPO) a confirmat, pentru Digi 24, existența unei anchete privind fraudarea de către companii private a unor fonduri europene în cadrul unui proiect coordonat de către primărie. Președintele USR și primarul Câmpulungului Elena Lasconi a afirmat că municipalitatea și-a îndeplinit obligațiile legale.

Ancheta Parchetului European a fost demarată în urma sesizării depuse de către un cetățean la începutul acestui an.

„Parchetul European a fost sesizat de o persoană privată în legătură cu suspiciuni legate de companii private, care ar fi obținut fonduri europene, în anul 2023, în baza unor documente sau declarații false, inexacte sau incomplete. În acest moment, investigația vizează fapte, nu persoane (in rem),” a transmis Parchetul European într-un răspuns pentru Digi24.

Potrivit unor informații din presa locală, valoarea totală a proiectului ar fi fost de 500.000 de euro. Primăria ar fi fost coordonator principal, fiind implicate și Spitalul Municipal, un liceu din Câmpulung și Direcția de Asistență Socială, precum și două firme.

Reacții de la USR

Într-o postare pe Facebook, Elena Lasconi susține că informațiile ar fi fost date presei de către PSD, precizând totodată că primăria Câmpulung și-a respectat obligațiile, care sunt diferite de cele ale partenerilor din contractul respectiv.

„Disperare mare pe la PSD de s-au apucat să arunce prin presă informații că un proiect cu fonduri europene de la Primărie ar fi verificat de Parchetul European. Întotdeauna am dat dovadă de transparență! Ne-am asigurat că proiectele s-au derulat și implementat conform cererilor de finanțare, iar în calitate de lider de parteneriat ne-am îndeplinit obligațiile care ne reveneau. Cât despre parteneri, prin acordul de parteneriat aceștia și-au asumat propriile activități, de a căror desfășurare ar fi trebuit să se asigure”, a scris Lasconi.

Ea a precizat că, deocamdată, primăria nu a fost notificată privind o anchetă a EPPO. „Nu am nimic de ascuns! Am avut două-trei controale pe zi de la toate instituțiile din România. Nu s-a găsit nimic în neregulă. Să verifice și cele europene, răspund la orice întrebare!”, a spus primarul din Câmpulung.

Elena Lasconi crede că subiectul a fost adus în atenția presei de către partidele de la putere

Elena Lasconi crede că subiectul a fost adus în atenția presei de către partidele de la putere ca subiect de campanie electorală.

„Pe Dan Barna, acum cinci ani, l-au șicanat la fel. I-au inventat un dosar cu fonduri europene, s-a dovedit că au fost acuzații fabricate. Adevărul a ieșit în cele din urmă la iveală. Târziu, dar a răzbit! Nu mă las intimidată de toate aceste mișcări ale unor politicieni vechi, care simt disperarea că România își dorește un alt drum. Noi să fim sănătoși, că mizeriile PSD-PNL vor tot curge!”, a conchis Lasconi.

Precedentul Barna a fost invocat, tot într-o postare pe Facebook, și de către fostul președinte al USR, Cătălin Drulă. „Acum 5 ani, a apărut „ancheta” DLAF la Dan Barna. Astăzi, PSD și PNL lansează prin presă un atac la adresa Elenei Lasconi despre „anchete” pe fonduri europene la Câmpulung. E aceeași rețetă, securistică. Domnule Ciolacu, domnule general Ciucă, e nedemn. Destul cu securismul. Duceți lupta la lumina zilei, nu prin laboratoare!”, a afirmat Drulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *