Prima pagină » Actualitate » Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului României
Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului României

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului României

23 nov. 2021, 12:46,
în Actualitate

Cu un vot majoritar, Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului României. La vot au participat membrii din PNL, PSD și UDMR. În Biroul permanent de la Senatul României s-a pus pe ordinea de zi acest subiect.

Conform procedurii de votare s-a votat în mod secret. Din totalul de parlamentari prezenți la ședința de la Senatul României, pentru au votat un număr de 83 de aleși iar împotrivă au votat 24. Au fost sesizate 9 abțineri.

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului României

Cu o majoritate consistentă formată din parlamentari din partea PNL, PSD și UDMR, Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului României. Decizia de a supune la vot acest lucru a fost luată în cadrul ședinței de Birou permanent dinaintea ședinței de la Senat. Alina Ghorghiu a menționat faptul că i s-a cerut în ședința Bp demisia, dar Anca Dragu nu a răspuns afirmativ la acest lucru. Senatorul PNL a precizat că procedura este una normală si democratică mai ales în contextul în care s-a schimbat majoritatea din Parlamentul României:

”Este un singur punct pe ordinea de zi de la ora 12:00, și anume revocarea președintelui Senatului. Nu e vreo pedeapsă, e o chestiune firească, de normalitate, când se schimbă majoritatea, este democratic. Am invocat articolul 62 din Constituția României, regulamentul Senatului, o decizie a CCR, numărul 601. Nu e nicio problemă că nu și-a dat demisia, chiar dacă așa era elegant”, ” a declarat Alina Gorghiu.

Florin Cîțu i-a cerut în trecut demisia Ancăi Dragu de la șefia Senatului României

Nu a fost prima oară când s-a discutat în spațiul public despre demisia sau demiterea Ancăi Dragu. De exemplu, Florin Cîțu i-a cerut acesteia demisia în momentul în care CCR a anunțat faptul că există un conflict instituțional între Guvern și Parlament pe subiectul moțiunii de cenzură. Președintele PNL i-a mai cerut demisia și în contextul în care cei din USR au ieșit de la guvernare spunând că trebuie să părăsească toate funcțiile din arcul legislativ dacă nu mai fac alianță cu PNL:

„Astăzi (n.red. 28 septembrie 2021) ar fi trebuit să-și dea demisia. Cred că după ce vom avea motivarea CCR, dacă există onoare, vom avea și demisia celuilalt președinte al Parlamentului. Președintele Senatului își va da demisia pentru că…”, a declarat Florin Cîțu.

PSD și-a numit omul în persoana lui Marcel Ciolacu la șefia Camerei Deputaților

În schimb, conform negocierilor dintre PNL și PSD, cele două partide urmau să își impună oamenii în funcțiile de conducere din Parlament. PNL-ului i-ar reveni șefia Senatului României, iar PSD-ului i-a revenit funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Din aceste considerente, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a fost numit președinte al Camerei Deputaților. Fără nicio emoție, Ciolacu a fost numit cu o largă majoritate parlamentară prin voturile celor de la PNL, PSD și UDMR. Pentru șefia Camerei Deputaților a mai candidat și Raluca Prună din partea USR, dar parlamentarul nu a avut succes.

Votul arată că Marcel Ciolacu a primit 217 voturi ”pentru”, 77 voturi ”contra”, Cristina Prună a primit 77 voturi ”pentru”, 217 ”contra”. În total au fost 299 de voturi total exprimate, din care cinci au fost anulate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`