Prima pagină » International » Anatoli Antonov își încheie mandatul de ambasador al Rusiei în SUA pe fondul tensiunilor internaționale
Anatoli Antonov își încheie mandatul de ambasador al Rusiei în SUA pe fondul tensiunilor internaționale

Anatoli Antonov își încheie mandatul de ambasador al Rusiei în SUA pe fondul tensiunilor internaționale

06 oct. 2024, 19:20,
Redacția BZI în International

Anatoli Antonov, un diplomat de carieră cunoscut pentru atitudinea sa intransigentă, și-a încheiat mandatul de ambasador al Rusiei în Statele Unite și s-a întors la Moscova sâmbătă, potrivit presei loiale Kremlinului. În vârstă de 69 de ani, Antonov părăsește funcția într-un moment în care relațiile dintre Rusia și SUA sunt la cel mai scăzut nivel de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991. Ambasadorul și-a început misiunea la Washington pe 21 august 2017 și a petrecut șapte ani în această funcție, în care a fost perceput ca un diplomat dur, incapabil de compromisuri, fidel politicii Kremlinului.

Antonov a anunțat încă din iulie, pe fondul unor remanieri în Ministerul de Externe rus, că mandatul său se apropie de sfârșit. El a ocupat anterior funcții de rang înalt, inclusiv cea de viceministru al Apărării, fiind un actor-cheie în momentul anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Această implicare i-a adus sancțiuni din partea Uniunii Europene și critici din partea NATO, care l-a acuzat de intensificarea confruntărilor dintre Rusia și Occident, cu Ucraina în prim-plan.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Telegram, Antonov și-a exprimat încrederea în victoria Rusiei în războiul din Ucraina, referindu-se la capturarea orașului Vuhledar, un punct strategic în estul Ucrainei. Ministerul rus de Externe nu a anunțat încă un succesor pentru Antonov. Plecarea sa vine într-un moment de maximă tensiune între cele două mari puteri, iar relațiile diplomatice dintre Washington și Moscova par să fie într-o continuă degradare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024