Prima pagină » Sanatate » Anason. Beneficii pentru sănătate, efecte secundare și utilizare

Anason. Beneficii pentru sănătate, efecte secundare și utilizare

20 nov. 2024, 09:25,
în Sanatate

Anasonul este o plantă medicinală bogată în flavonoide, acid malic și acid cafeic. Aceștia sunt compuși bioactivi cu proprietăți digestive, laxative, carminative și spasmolitice care pot ajuta la ameliorarea gazelor, constipației, crampelor abdominale și indigestiei.

Denumită științific Pimpinella anisum, planta este, de asemenea, folosită pentru a ameliora durerile de cap, deoarece conține proprietăți analgezice și antiinflamatorii. Semințele sunt cea mai utilizată parte a anasonului, deoarece au un gust dulce și un parfum intens și pot fi adăugate în ceai, rețete culinare și uleiuri esențiale pentru masaj sau difuzare.

Ce beneficii aduce anasonul

Datorită proprietăților sale diverse, anasonul poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Planta conține acid malic, un compus bioactiv care reduce aciditatea stomacului. De asemenea, are acțiune digestivă și carminativă, care poate îmbunătăți digestia și ameliora greața, gastrita și ulcerul gastric. În plus, anasonul conține anetol, un compus aromatic ce ajută la eliminarea și prevenirea formării gazelor. Este adesea folosit pentru a ameliora disconfortul cauzat de excesul de gaze.

Uleiul esențial de anason conține estragol, eugenol și linalol, compuși cu proprietăți analgezice care acționează asupra sistemului nervos central pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de cap, printre care se numără și sindromul cluster. Anasonul conține, de asemenea, anetol, un compus care inhibă dopamina, un neurotransmițător asociat cu migrenele. De asemenea, are acțiune antiinflamatoare, care poate ajuta la tratamentul acestora.

În plus, anasonul mai are și cumarină, un compus bioactiv cu acțiune antioxidantă, antivirală, antiinflamatoare și antibacteriană. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva bacteriilor, fungilor și virusurilor. Poate fi folosit în tratamentul tusei, gripei și durerilor de gât. Anasonul este o modalitate excelentă de a calma crampele intestinale și menstruale, inclusiv simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, durerile de cap și dificultățile de somn.

Când este consumat în exces, anasonul poate provoca o serie de simptome, precum greață, somnolență, vărsături, reacții alergice sau cutanate. În cazuri mai grave, dozele excesive pot duce la paralizie musculară, confuzie, convulsii și chiar comă. Este, de asemenea, contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează. Din cauza efectului său estrogenic, anasonul ar trebui evitat de persoanele cu hiperestrogenism sau de femeile cu cancer de sân care urmează terapie de substituție hormonală. În plus, deoarece are cumarină, nu ar trebui luat de către persoanele care urmează tratament cu anticoagulante. Uleiul esențial de anason este contraindicat celor cu istoric de epilepsie, alergie cutanată sau boli neurologice.

Cum poate fi utilizată planta

Anasonul are o istorie de utilizare ca mirodenie și parfum. A fost cultivat în Egipt de cel puțin 4.000 de ani. În istoria antică greacă, scrierile explică modul în care anasonul ajută la respirație, ameliorează durerea și potolește setea. Uleiul a fost folosit încă din anii 1800 și este utilizat în săpunuri, creme și parfumuri. Anasonul este adesea adăugat în bomboanele cu lemn dulce sau folosit ca un substitut pentru aroma aceasta. De asemenea, este folosit pe scară largă în toate categoriile de alimente, inclusiv băuturi alcoolice, lichioruri, produse lactate, gelatine, budinci, carne și bomboane.

Ceaiul de anason poate fi băut pentru a ameliora durerile de cap și simptomele de răceală și gripă, cum ar fi tusea, nasul curgător și durerile în gât. Pentru acesta ai nevoie de 1 linguriță de semințe de anason uscate și 1 cană de apă. După ce pregătești ingredientele, zdrobește sau toacă semințele și pune apa la fiert, apoi toarn-o într-o cană și adaugă anasonul. Acoperă și lasă semințele la infuzat timp de 10 minute, apoi strecoară și bea. Poți consuma până la 3 căni din acest ceai pe zi timp de până la 2 săptămâni.

Uleiul esențial de anason este adesea folosit pentru a ameliora crampele menstruale și simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile. Acest produs poate fi utilizat ca un relaxant muscular atunci când masezi mușchii care îți provoacă disconfort. Poți dilua 2 picături de ulei esențial de anason cu o lingură de alt ulei natural, cum ar fi cel de migdale sau de cocos. Pentru a ameliora tusea și nasul curgător, pune 3 picături de ulei esențial de anason într-un bol cu apă fierbinte și inhalează aburii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`