Constipația este o problemă cu care se confruntă foarte multă lume și tocmai de aceea înainte de a apela la laxative cumpărate de la farmacii este bines ă iei în calcul și remediile naturale. Ananasul este unul dintre cele mai folosite fructe pentru tratarea constipației și extrem de benefice pentru organism.
Ananasul este o plantă tropicală, originară din America, fructul fiind o combinație de fructe produse de mai multe flori alăturate.
Ananasul este considerat o plantă medicinală datorită calităților fructului său care conține bromelină, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, serotonina, minerale și vitamine.
Sucul de ananas, un real tratament pentru constipație
Sucul de ananas revigorează activitatea digestivă și determină pofta de mâncare. Sucul de ananas este și un bun pansament gastric, dar este foarte des folosit pentru tratarea constipației. Acesta poate acționa ca un adevărat laxativ natural, ajutând la reglarea mișcărilor intestinului.
Ananasul este bogat în fibre, fiind un remediu natural eficient pentru constipație. Spre exemplu, într-o cană de suc de ananas se găsesc aproximativ 0,5 grame de fibre. Specialiștii susțin că pentru a nu avea probleme cu constipația sunt necesare 30 – 35 de grame de fibre în fiecare zi.
Ananasul conține bromelină, care asigură buna funcționare a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putând chiar înlocui sucul gastric. Folosirea sucului de ananas, ca alternativă la stimulent laxative, vă ajută la evitarea durerilor abdominale, gazelor și mișcărilor libere.
Atenție la deshidratare!
Consumul de suc de ananas paote duce la deshidratare, aceasta fiind una dintre cauzele cosntipației. Tocmai de aceea, este indicat să beți multă apă. Apa este, de asemenea, foarte importantă în combaterea constipației.
O atenție deosebită trebuie avută în cazul tratării constipației la copii. Pentru aceștia este suficient o jumătate de cană de suc de ananas dimineața. Pentru a combate constipația și a nu o agrava, micuții trebuie să bea și un pahar de apă.
Sucul de ananas poate fi băut atât înainte de masă cât și după pentru a ajuta la ameliorarea constipație.
În cazul în care în urma consumului de suc de ananas, timp de câteva zile, nu ați observat o ameliorare a simptomelor constipației, atunci ar putea fi vorba despre un simptom al unei probleme de sănătate mai grave și trebuie să consultați un medic.
Contraindicații privind consumul de ananas
Ananasul foarte copt conține fibre mai dure decât alte fructe și, dacă mănânci o cantitate prea mare într-o singură zi, poate provoaca iritații pe limbă și pe cerul gurii.
De precizat că ananasul nu se consumă crud deoarece conține tot felul de acizi care pot provoca dureri de stomac, diaree și vărsături. De aceea, ananasul nu este recomandat celor care suferă de ulcer și gastrită cronică. Acest fruct nu se consumă niciodată pe stomacul gol, deoarece fibrele lui tari sunt mai greu de digerat și pot provoca dureri.
Este recomandat să consumi miezul acestui fruct, deoarece aici sunt concentrate cele mai tari fibre și în aceste condiți iexistă posibilitatea apariției durerilor de stomac, a crampelor abdominale și chiar a constipației. Ananasul se poate consuma regulat, dar în cantități moderate.