Prima pagină » Local » Anamaria Marinca va deveni cetățean de onoare al municipiului Iași pentru cariera sa actoricească
Anamaria Marinca va deveni cetățean de onoare al municipiului Iași pentru cariera sa actoricească

Anamaria Marinca va deveni cetățean de onoare al municipiului Iași pentru cariera sa actoricească

31 iul. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

Actrița Anamaria Marinca va deveni cetățean de onoare al municipiului Iași. Ea este recunoscută, la nivel internațional, pentru rolurile pe care le-a avut de-a lungul carierei

Consilierii locali din Iași votează proiectul de hotărâre prin care Anamaria Marinca va deveni cetățean de onoare. Această distincție va fi oferită ca semn de recunoștință pentru cariera pe care a avut-o artista și pentru faptul că a reprezentat România și orașul Iași.

Anamaria Marinca va fi cetățean de onoare al Iașului

Actrița s-a născut la Iași, pe data de 1 aprilie 1978. Mama sa era violonistă, iar tatăl său – profesor de teatru. Anamaria Marinca a studiat vioara în copilărie, însă a renunțat pentru a deveni actriță. Atunci a realizat că actoria este mult mai potrivită pentru ea, iar când a crescut, s-a apropiat foarte mult de tatăl său. Anamaria este absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Actrița a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, făcând parte din trupa Teatrului Bulandra.

„În cariera sa de până acum a avut numeroase proiecte internaționale, ajungând să fie distribuită în filme de limbă engleză precum Five Minutes of Heaven, Europa Report, Ghost in the Shell și seriale ca Wallander, The Missing, Mars și Tin Star. A lucrat alături de regizori reputați, precum Francis Ford Coppola, David Ayer, Oliver Hirschbiegel și a avut parte de parteneri de scenă înzestrați și notorii, dând replică unor actori precum Shia LaBoeuf, Glenn Close, Kenneth Branaghm Tim Roth sau Brad Pitt. Anamaria Marinca a dovedit că talentul actoricesc, firescul și justețea interpretării nu țin de limbă, ea însăși ajungând să aibă roluri substanțiale și să joace în filme olandeze, bosniace, macedonene, franceze”, este stipulat în proiectul de hotărâre.

Actriță de renume mondial

Cu siguranță, cel mai celebru rol al ieșencei este cel din filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, care a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007. Anamaria a câștigat și premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță într-un serial TV în 2005, pentru filmul „Sex Traffic”. În ultimii ani, ieșeanca a jucat în producții americane și a avut mai multe roluri alături de actori cunoscuți. Cel mai recent film al actriței a fost „Housekeeping for Beginners”, în anul 2023.

„Acordarea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași ar fi o recunoaștere și o apreciere pentru Anamaria Marinca, importantă prezentă artistică, în care talentul, energia și dăruirea au dat viață și frumusețe rolurilor interpretate, precum contribuția majoră la promovarea imaginii Iașiului și României atât pe plan național cât și internațional”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Actrița Anamaria Marinca va fi cetățean de onoare al municipiului Iași pentru cariera pe care a avut-o.

Comentarii
  • Foarte frumoasa finuta! Felicitari! Sincer nu stiu parcursul profesional al Dnei. nu i am vazut filmele dar ma bucur pt dumneaei. FELEICITARI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *