Există extrem de multe analize pentru durerile de picioare. Acestea sunt folosite pentru a depista diverse boli, pentru a determina tensiunea musculară sau pentru disconfortul nervului sciatic. Prin urmare, testele sunt atât musculare, cât și neurologice.
Când ești tânăr, cei mai mulți dintre noi cred că durerile articulare sunt doar o problemă „legată de vârstă”. Există un oarecare adevăr în această presupunere. Metabolismul se schimbă odată cu vârsta, iar cantitatea de colagen, elastină și condroitină scade. Deteriorările se produc mai ușor și sunt mai greu de vindecat. Cu toate acestea, acești factori nu sunt suficienți pentru a provoca artrită.
Analize pentru durerile de picioare. Teste de bază
Conform ghidurilor clinice general acceptate, testele de screening obligatorii „pentru articulații” includ o analiză clinică a sângelui cu un număr de celule albe din sânge. De asemenea, este necesar testul proteinei C-reactive, Factorul reumatoid, precum și un test de sânge pentru acidul uric.
Analiza clinică a sângelui va indica gradul de inflamație și natura acesteia. Dacă durerea este provocată de bacterii, viruși, alergii, indirect un proces autoimun, precum și riscul de sângerare în articulație. Acesta reiese pe baza nivelului de trombocite. Cu toate acestea, acest test este mai relevant în momentul inflamației. Nu este deosebit de informativă în remisiune.
Proteina C reactivă este un marker bine cunoscut al inflamației sistemice, a cărei creștere este de zece ori mai mare, fiind considerată un semn al unui proces autoimunitar. Nu este neobișnuit ca proteina C-reactivă este considerat marker al inflamației sistemice și indică patologii articulare de origine post-streptococică.
Atunci când, ca urmare a „similitudinii” dintre streptococii din grupa A și anumite țesuturi ale organismului, sistemul imunitar produce anticorpi atât împotriva agentului patogen, cât și împotriva propriilor țesuturi.
La ce servește factorul reumatoid? De ce dor articulațiile?
Factorul reumatoid din sânge servește, de asemenea, la detectarea proceselor autoimune, dar dintr-un unghi ușor „diferit”. Și este cel mai adesea crescut în artrita reumatoidăn sau trombofilie ereditară. Testele de sânge pentru acidul uric vor ajuta, de asemenea, la detectarea gutei. Aceste te vor ajuta să identifici la timp o tulburare metabolică, în care sărurile de acid uric se depun în cavitatea articulară și modifică proprietățile fizico-chimice normale ale lichidului articular.
Este bine să știi că durerea articulară acută nu poate fi cauzată de „schimbările legate de vârstă”. O astfel de durere este întotdeauna asociată cu inflamația. Aceasta din urmă este însoțită de umflături și de eliberarea unor substanțe biochimice puternice, care irită țesutul articular.
În evoluția cronică, durerea nu se datorează atât de mult umflăturii, cât rigidității ligamentelor și deteriorării țesuturilor moi. În locul lor se formează „cicatrici”, care nu se pot întinde. Pacienții observă durere și rigiditate, adesea asociate cu debutul mișcării.
„Suferința” articulară poate fi cauzată de un atac al propriului sistem imunitar, detectarea anticorpilor împotriva țesutului articular, reumatism sau boala Bechterew. De asemenea, durerile pot apărea din cauza unor depozite de săruri de acid uric în cavitatea articulară. Infecțiile precum chlamydia, bacilul tuberculos și virusurile herpetice provoacă manifestarea disconfortului.
Poate fi dificil chiar și pentru un specialist experimentat să identifice prin analize pentru durerile de picioare, cauza care stă la baza disconfortului. Și există zeci de teste „comune” foarte specializate. Și pe cont propriu, în stadiul preclinic, vă puteți verifica articulațiile în laborator. Și chiar și un astfel de screening poate fi suficient pentru un diagnostic.