Prima pagină » Sanatate » Analize pe care trebuie să le faci înainte de cezariană. Află totul despre testele de sânge și ecografiile necesare

Analize pe care trebuie să le faci înainte de cezariană. Află totul despre testele de sânge și ecografiile necesare

07 sept. 2022, 11:38,
în Sanatate

Nu știi ce analize trebuie să faci înainte de cezariană? Ei bine, află din acest articol totul despre testele de sânge și ecografiile necesare.

Operația cezariană constă în nașterea chirurgicală a unui copil, care se realizează printr-o incizie a uterului mamei, în zona abdominală inferioară. Procedura poate fi planificată cu mult timp înainte de nașterea bebelușului, în special în cazul în care există complicații ale sarcinii, dacă a mai fost efectuată o altă operație cezariană ori dacă nu este luată în considerare opțiunea de a naște natural. De cele mai multe ori, decizia de practicare a unei astfel de operații este luată de-a lungul travaliului.

Înainte de cezariană, însă, trebuie efectuate o serie de analize, menite să asigure viitoarea mamă că nu există vreo infecție sau alte probleme, care ar putea influența sănătatea ei sau a bebelușului.

o femeie care a facut cezariana si are un bebelus in brate

Operația cezariană constă în nașterea chirurgicală a unui copil, care se realizează printr-o incizie a uterului mamei, în zona abdominală inferioară.

Ce analize trebuie să faci înainte de operația cezariană?

Analizele efectuate înainte de nașterea copilului prin cezariană au scopul de a reduce riscurile și surprizele la naștere. Bineînțeles, analizele sunt esențiale și în perioada de preconcepție, dar și după instalarea sarcinii. În acest fel, eventualele probleme sunt depistate din timp.

În cel de-al treilea trimestru de sarcină se repetă analizele efectuate în primul trimestru, și anume: hemoleucograma, testele LUES (pentru sifilis), Ac anti HIV (pentru virusul HIV), Ag HBS (pentru Hepatita B) și sumarul de urină, scrie totuldespremame.ro.

Hemoleucograma se referă la o analiză a sângelui matern, care poate scoate în evidență existența anumitor deficite sau a unor infecții, care să se suprapună cu sarcina. În cadrul acestei analize se verifică și nivelul hemoglobinei, element care ar putea semnala o eventuală anemie.

De asemenea, sumarul de urină sau urocultura poate scoate la iveală unele infecții urinare.

Pentru depistarea diabetului gestațional, medicul va recomanda, în săptămânile 24 și 28, efectuarea testului de toleranță la glucoză.

Mai mult, în săptămâna 34 de sarcină este indicată efectuarea testului pentru Streptococ de tip B, care constă în recoltarea de secreții din vagin. În cazul în care rezultatul iese positiv, medicul va prescrie antibiotice, pentru a evita transmiterea streptococului la nașterea bebelușului.

o femeie înscărcinată la medic

Analizele efectuate înainte de nașterea copilului prin cezariană au scopul de a reduce riscurile și surprizele la naștere.

Ecografiile necesare înainte de cezariană

Pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace sau a unor anomalii ale sistemului nervos central, se recomandă, în săptămâna 31 de sarcină, efectuarea unei ecografii de morfologie fetală de trimestru III.

În plus, în apropierea nașterii, este indicată o altă ecografie, pentru a afla în ce poziție se află fătul, în ce stare este placenta și care este cantitatea de lichid amniotic.

În final, în funcție de istoricul medical al viitoarei mame sau în funcție de factorii de risc ori de rezultatele anormale la testele efectuate, medicul poate recomanda și alte teste înainte de naștere.

Dacă te pregătești să aduci pe lume un copil, află și ce trebuie să conțină bagajul de maternitate pentru cezariană.

o femeie însărcinată care face o ecografie

Pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace sau a unor anomalii ale sistemului nervos central, se recomandă, în săptămâna 31 de sarcină, efectuarea unei ecografii de morfologie fetală de trimestru III.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *