Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 5 analize de făcut după 45 de ani
5 analize de făcut după 45 de ani

5 analize de făcut după 45 de ani

02 sept. 2020, 13:19,
în Sanatate

Analize de făcut după 45 de ani. Dacă aveți peste 45 de ani, iată 5 teste pe care trebuie să le faceti daca tineti la sanatatea voastra!

Masurarea glucozei

Diabetul este cauzat de excesul de zahăr din sânge, care, în loc să fie absorbit de celule, se acumulează, ceea ce duce la aparitia hiperglicemiei.

Această afectiune poate fi usor detectată printr-un simplu test de sânge. Dacă este mai mica de 1,10 g/l (6,0 mmol/l), nu aveti nici diabet, nici prediabet, ceea ce inseamna ca puteți aștepta între 1 și 3 ani pentru a repeta testul.

Daca valoarea este cuprinsa intre 1,10 g/l și 1,25 g/l (6,0 și 6,8 mmol/l), diagnosticul este de hiperglicemie moderată (prediabet), ceea ce inseamna ca repetarea analizei trebuie facuta dupa un an.

Dacă nivelul este mai mare sau egal cu 1,26 g / l (7 mmol / l), vorbim deja de diabet de tip 2. In aceasta situatie, va fi necesar un al doilea test pentru a confirma diagnosticul.

Trebuie sa stiti că, după 45 de ani, o persoană poate trăi câțiva ani fără să prezinte simptome specifice de diabet. În acest timp, nivelul ridicat de zahăr din sânge dăunează tăcut organismului și astfel pot aparea complicații. Din aceasta cauza este atat de important acest test de sânge.

Analize de făcut după 45 de ani: echilibrul lipidic

Colesterolul face parte din grăsimile esențiale pentru buna funcționare a organismului, dar, în exces, crește riscul de boli cardiovasculare, infarct sau accident vascular cerebral, mai ales după 45 de ani. Pentru a afla dacă aveți exces de colesterol, efectuați testul de sânge care se numeste profil lipidic.

Acesta măsoara LDL (colesterolul rău) care, în mod ideal, ar trebui să fie mai mic de 1,5g/l, dar și HDL (colesterolul bun) care ar trebui să fie mai mare de 0,4g/l pentru un bărbat și 0,5 g/l pentru o femeie. Echilibrul lipidic măsoară și trigliceridele a căror nivel trebuie să fie mai mic de 1,5 g/l.

Dozarea TSH pentru verificarea tiroidei

La menopauză, multe femei se confrunta cu aparitia hipotiroidismului, o tulburare care rezultă adesea din îmbătrânirea prematură a glandei tiroide, legată fără îndoială de scăderea hormonilor feminini. Singura modalitate de a ști dacă tiroida sufera este de a măsura un hormon numit TSH (hormonul stimulator al tiroidei).

Valorile normale ale acestui hormon ar trebui să fie cuprinse între aproximativ 0,15 și 5 mIU/l. TSH-ul mare este un semn că tiroida nu funcționează bine și nu produce suficient hormoni: aici vorbim deja de hipotiroidism.

Dar un singur test de sânge nu este suficient pentru a pune diagnosticul : nivelul TSH trebuie sa fie verificat de mai multe ori înainte de a pune exact diagnosticul de hipotiroidism.

Sifilis si HIV

În mod normal, medicul de familie ar trebui să vă întrebe dacă s-a schimbat ceva în viața sexuală care poate crește riscul de infecții cu transmitere sexuală. Dar subiectul nu este întotdeauna ușor de abordat.

Dacă aveți un nou partener sexual, mai mulți parteneri sexuali sau nu folosiți întotdeauna prezervative, spuneți medicului dumneavoastră pentru că puteți fi purtător al unei infecții cu transmitere sexuală fără să vă dați seama.

Testarea este importantă, deoarece majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală nu se ameliorează de la sine. Astfel de infectii care pot fi detectate printr-un test de sânge sunt ​​infecția cu HIV și sifilisul. Celelalte pot fi detectate printr-un test de urină sau printr-o probă vaginală.

Analize de făcut după 45 de ani: test de detectare a hepatitei C

Screening-ul hepatitei C se face printr-un test de sânge simplu într-un laborator de analize medicale. Acesta relevă prezența anticorpilor direcționați împotriva virusului hepatitei C, în serul sanguin.

Cu toate acestea, acești anticorpi apar lent în sânge, uneori până la opt săptămâni, și, prin urmare, este necesar să știți cand să repetați examinarea dacă există vreo îndoială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *