Prima pagină » Sanatate » Analize care îți spun că ai reumatism. Iată ce recomandă medicii

Analize care îți spun că ai reumatism. Iată ce recomandă medicii

03 ian. 2022, 09:45,
în Sanatate

Vrei să știi ce analize trebuie să faci pentru a depista reumatismul? Ei bine, există mai multe analize recomandate de medici, despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Reumatismul cuprinde peste o sută de boli reumatice diferite, unele foarte întâlnite, iar altele extrem de rare. Reumatismul se împarte, însă, în trei mari categorii: reumatism inflamator, reumatism degenerativ și reumatism extraarticular. Majoritatea bolilor reumatice provoacă simptome și leziuni structurale sistemului locomotor, afectând atât articulațiile, cât și oasele, tendoanele, ligamentele, țesutul conjunctiv și mușchii. Astfel că, bolile reumatice duc, în timp, la deformarea articulațiilor.

Cele mai comune simptome pentru reumatism includ: durere, inflamație, rigiditatea articulațiilor și limitarea mișcărilor, din cauza deformării articulare sau musculare. Cu toate acestea, fiecare afecțiune reumatică are propriile simptome, care sunt variabile ca tip, intensitate, severitate, vârstă de debut și durată.

femeie care suferă de reumatism la medic

Majoritatea bolilor reumatice provoacă simptome și leziuni structurale sistemului locomotor.

Analize pentru depistarea reumatismului recomandate de medici

Diagnosticul de reumatism are la bază aplicarea criteriilor JONES și informațiile ce derivă din istoricul medical, examenul fizic și analizele de laborator (microbiologice și imunologice) ale pacientului. Adesea, medicii recomandă următoarele analize: VSH sau proteina C reactivă (CRP), EKG, fibrinogen. Aceste analize îl ajută pe medic să stabilească un diagnostic corect.

Cele mai întâlnite afecțiuni reumatice sunt: osteoartrita, artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren, guta și osteoporoza.

Osteoartrita este o boală inflamatorie cronică asociată cu vârsta, care afectează coloana vertebrală și articulațiile genunchiului, șoldului, umărului, mâinilor și picioarelor, provocând deteriorarea treptată.

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică, cu o bază autoimună, care afectează articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor. Pentru a o diferenția de artroză, se efectuează analize de sânge, care să verfice prezența anumitor molecule în sânge, cum ar fi factorul reumatoid și anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic (anti-CCP).

Lupusul eritematos sistemic are o bază autoimună, care afectează în specila femeile. Această boală inflamatorie cronică afectează articulațiile, rinichii, pielea, membranele mucoase, plămânii și pereții vaselor de sânge. Cauzează inflamație, durere și alte simptome, mai mult sau mai puțin severe.

Sindromul Sjogren se caraterizează prin prezența de autoanticorpi, care atacă anumite țesuturi, mai ales glandele lacrimare și salivare, ducând la gură și ochi uscați. De asemenea, poate duce la lipsa lubrifierii membranelor mucoase din alte părți ale corpului.

Guta este acea boală reumatică determinată de depunerea anormală a cristalelor de acid uric în lichidul sinoval (fluidul prezent în interiorul articulațiilor, care are sarcina de hrăni și lubrifia tesutul articular). Se manifestă prin durere, umflătură, arsură și roșeață la nivelul articulațiilor.

Osteoporoza se numără printre bolile reumatice, chiar dacă nu este o boală inflamatorie cronică sau autoimună. Aceasta se referă la un dezechilibru al metabolismului osos, care duce la o reducere treptată a densității oaselor lungi, crescând riscul de fracturi.

mâini afectate de reumatism

Diagnosticul de reumatism are la bază aplicarea criteriilor JONES și informațiile ce derivă din istoricul medical, examenul fizic și analizele de laborator (microbiologice și imunologice) ale pacientului.

Care sunt cauzele reumatismului?

Dat fiind faptul că reumatismul cuprinde numeroase boli, și cauzele acestora sunt în număr mare. Astfel că, formele inflamatorii ale reumatismului sunt induse de un răspuns imun anormal și aparent nemotivat, care implică diferite tipuri de limfocite și celule imune. Acestea dau frâu liber substanțelor pro-inflamatorii (interferoni și alte citokine) sau creează autoanticorpi capabili să atace țesuturile (articulații, mușchi, țesut conjunctiv, vase de sânge etc.), ducând la deteriorarea lor.

De regulă, oricine se poate confrunta cu reumatism, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mai mare dacă există o predispoziție genetică. Aceasta poate fi semnalată prin faptul că pacientul are un părinte, un frate sau o soră, un bunic sau un unchi care suferă de acea boală.

o femeie care are durerei de genunchi

Formele inflamatorii ale reumatismului sunt induse de un răspuns imun anormal și aparent nemotivat, care implică diferite tipuri de limfocite și celule imune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`