Prima pagină » Sanatate » Analize care îți spun că ai reumatism. Iată ce recomandă medicii

Analize care îți spun că ai reumatism. Iată ce recomandă medicii

03 ian. 2022, 09:45,
în Sanatate

Vrei să știi ce analize trebuie să faci pentru a depista reumatismul? Ei bine, există mai multe analize recomandate de medici, despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Reumatismul cuprinde peste o sută de boli reumatice diferite, unele foarte întâlnite, iar altele extrem de rare. Reumatismul se împarte, însă, în trei mari categorii: reumatism inflamator, reumatism degenerativ și reumatism extraarticular. Majoritatea bolilor reumatice provoacă simptome și leziuni structurale sistemului locomotor, afectând atât articulațiile, cât și oasele, tendoanele, ligamentele, țesutul conjunctiv și mușchii. Astfel că, bolile reumatice duc, în timp, la deformarea articulațiilor.

Cele mai comune simptome pentru reumatism includ: durere, inflamație, rigiditatea articulațiilor și limitarea mișcărilor, din cauza deformării articulare sau musculare. Cu toate acestea, fiecare afecțiune reumatică are propriile simptome, care sunt variabile ca tip, intensitate, severitate, vârstă de debut și durată.

femeie care suferă de reumatism la medic

Majoritatea bolilor reumatice provoacă simptome și leziuni structurale sistemului locomotor.

Analize pentru depistarea reumatismului recomandate de medici

Diagnosticul de reumatism are la bază aplicarea criteriilor JONES și informațiile ce derivă din istoricul medical, examenul fizic și analizele de laborator (microbiologice și imunologice) ale pacientului. Adesea, medicii recomandă următoarele analize: VSH sau proteina C reactivă (CRP), EKG, fibrinogen. Aceste analize îl ajută pe medic să stabilească un diagnostic corect.

Cele mai întâlnite afecțiuni reumatice sunt: osteoartrita, artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren, guta și osteoporoza.

Osteoartrita este o boală inflamatorie cronică asociată cu vârsta, care afectează coloana vertebrală și articulațiile genunchiului, șoldului, umărului, mâinilor și picioarelor, provocând deteriorarea treptată.

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică, cu o bază autoimună, care afectează articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor. Pentru a o diferenția de artroză, se efectuează analize de sânge, care să verfice prezența anumitor molecule în sânge, cum ar fi factorul reumatoid și anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic (anti-CCP).

Lupusul eritematos sistemic are o bază autoimună, care afectează în specila femeile. Această boală inflamatorie cronică afectează articulațiile, rinichii, pielea, membranele mucoase, plămânii și pereții vaselor de sânge. Cauzează inflamație, durere și alte simptome, mai mult sau mai puțin severe.

Sindromul Sjogren se caraterizează prin prezența de autoanticorpi, care atacă anumite țesuturi, mai ales glandele lacrimare și salivare, ducând la gură și ochi uscați. De asemenea, poate duce la lipsa lubrifierii membranelor mucoase din alte părți ale corpului.

Guta este acea boală reumatică determinată de depunerea anormală a cristalelor de acid uric în lichidul sinoval (fluidul prezent în interiorul articulațiilor, care are sarcina de hrăni și lubrifia tesutul articular). Se manifestă prin durere, umflătură, arsură și roșeață la nivelul articulațiilor.

Osteoporoza se numără printre bolile reumatice, chiar dacă nu este o boală inflamatorie cronică sau autoimună. Aceasta se referă la un dezechilibru al metabolismului osos, care duce la o reducere treptată a densității oaselor lungi, crescând riscul de fracturi.

mâini afectate de reumatism

Diagnosticul de reumatism are la bază aplicarea criteriilor JONES și informațiile ce derivă din istoricul medical, examenul fizic și analizele de laborator (microbiologice și imunologice) ale pacientului.

Care sunt cauzele reumatismului?

Dat fiind faptul că reumatismul cuprinde numeroase boli, și cauzele acestora sunt în număr mare. Astfel că, formele inflamatorii ale reumatismului sunt induse de un răspuns imun anormal și aparent nemotivat, care implică diferite tipuri de limfocite și celule imune. Acestea dau frâu liber substanțelor pro-inflamatorii (interferoni și alte citokine) sau creează autoanticorpi capabili să atace țesuturile (articulații, mușchi, țesut conjunctiv, vase de sânge etc.), ducând la deteriorarea lor.

De regulă, oricine se poate confrunta cu reumatism, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mai mare dacă există o predispoziție genetică. Aceasta poate fi semnalată prin faptul că pacientul are un părinte, un frate sau o soră, un bunic sau un unchi care suferă de acea boală.

o femeie care are durerei de genunchi

Formele inflamatorii ale reumatismului sunt induse de un răspuns imun anormal și aparent nemotivat, care implică diferite tipuri de limfocite și celule imune.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Playtech.ro
Moneda banală pe care se cer 8.000 de lei, în iulie 2025. E din anii ’90 şi o avea orice român
observatornews.ro
EXPERIMENT. Există într-adevăr radiații în clădirile în care bugetarii iau spor de antenă?
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Cât costă platforma până în România, dacă ți se strică mașina în Grecia
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Toscana de România e la doar o oră de București. Drumul Vinului poate deveni perla turismului românesc
Dailybusiness.ro
Trioul șoc care a speriat SUA. Infractorii români au creat o fabrică uriașă de skimmere pentru carduri bancare
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Cum arată casa de vacanță a Andreei Marin. Și-a făcut cabană la munte, într-un colț de Rai. Nicio altă vedetă nu mai are așa ceva / FOTO
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 iulie 2025
24 iulie 2025
Articole similare