Analizele pentru boli cu transmitere sexuală reprezintă un set de teste de laborator pentru identificarea agenților patogeni. Riscul de contractare este cauzat de obiceiul de a avea mai mulți parteneri și relații fără mijloace de protecție adecvate. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incidenței celor mai vechi boli cu transmitere sexuală la nivel mondial.
Bolile cu transmitere sexuală includ afecțiuni cu transmitere sexuală „clasice”, precum sifilis sau gonoree. Bolile cu transmitere sexuală care afectează organele din afara sistemului sexual, precum SIDA/HIV, hepatitele virale B și C. Bolile relativ „noi” a căror depistare se datorează progreselor în microbiologia modernă. Printre acestea se numără herpes, HPV, chlamydia, micoplasmoză, trichomoniaza, cytamegalovirus și ureaplasmoză.
Analize boli cu transmitere sexuală. Când să vă testați pentru acestea
O boală cu transmitere sexuală este indicată atunci când o persoană prezintă simptome caracteristice acestui grup de boli. Aceste simptome includ dureri genitale, erupții cutanate în zona genitală, secreții anormale din tractul genital sau arsură și durere în timpul urinării.
Se efectuează, de asemenea, teste de depistare a bolilor cu transmitere sexuală în tratamentul infertilității, deoarece bolile cu transmitere sexuală sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității. Planificarea și gestionarea unei sarcini, aceste teste reduc riscul de avort spontan.
Testele sunt necesare pentru depistarea infecțiilor ascunse sau după un raport sexual neprotejat. Bolile cu transmitere sexuală sunt cauzate de diferiți agenți patogeni și pot fi folosite diferite metode pentru a le detecta. În cazul în care se suspectează o anumită boală, medicul poate prescrie testul cel mai indicativ pentru acea infecție. În cadrul examenului de screening se prescrie un set de teste.
Cele mai frecvente tipuri de teste. Ce afecțiuni pot fi identificate în urma efectuării acestora
Examinare microscopică se numără printre cele mai frecvente teste. Materialul care trebuie examinat este un frotiu. La bărbați se ia un frotiu din mucoasa uretrei, iar la femei din vagin și canalul cervical. Materialul este examinat la microscop.
Metoda permite detectarea eficientă a infecțiilor fungice și este, de asemenea, utilizată pentru a detecta ureaplasma, gonococi, chlamydia, gardnerella și trichomonade. Cu toate acestea, în cazul în care infecția este latentă și numărul de agenți patogeni din organism este scăzut, pot fi necesare alte teste pentru a detecta infecția.
De asemenea, sunt indicate testele de cultură pentru urină, sânge, fecale sau salivă. Materialul este plasat pe un mediu nutritiv timp de câteva zile. Microorganismele prezente în probă încep să se înmulțească, numărul lor crește, permițând detectarea agentului patogen.
Pregătirea pentru un test STI. Recomandările medicilor
Dacă aveți un frotiu de floră, nu trebuie să mergeți la toaletă cu 2 ore înainte de test, deoarece fluxul de urină poate elimina germenii. Abțineți-vă de la relații sexuale timp de 2 până la 3 zile înainte de testul STD. Antibioticele și antimicrobienele, inclusiv cele topice, trebuie evitate. Femeile nu trebuie să utilizeze preparate intravaginale, spermicide sau dușuri vaginale.
Un frotiu pentru depistarea florei se face, de obicei, imediat după menstruație, în a patra sau a cincea zi a ciclului menstrual. De asemenea, testul de sânge trebuie făcut pe stomacul gol. Testele de depistare a bolilor cu transmitere sexuală pentru sexul neprotejat trebuie efectuate la următoarele date.
În ziua 7-10 se fac analize în caz de boli cu transmitere sexuala pentru examenul microscopic și diagnosticul PCR. Teste de sânge pentru depistarea sifilisului, HIV, hepatita B și C după 1,5-2 luni. Acest lucru este cauzat de durata diferită a perioadei de incubație a bolilor cu transmitere sexuală.