Prima pagină » Local » Analiză specială, legată de economia României și cheltuielile „nesăbuite” ale Guvernului din 2024 realizată de prof. univ. dr. Liviu-George Maha, economist și rectorul Universității „Cuza” din Iași
Analiză specială, legată de economia României și cheltuielile

Analiză specială, legată de economia României și cheltuielile „nesăbuite” ale Guvernului din 2024 realizată de prof. univ. dr. Liviu-George Maha, economist și rectorul Universității „Cuza” din Iași

29 dec. 2024, 09:50,
Redacția BZI în Local

Analiză specială, legată de economia României și cheltuielile „nesăbuite” ale Guvernului din 2024 realizată de prof. univ. dr. Liviu-George Maha, economist și rectorul Universității „Cuza” din Iași. Aceasta poate fi citită integral, mai jos:

„Ultimele zile au adus în prim plan teme legate de bugetul României și deficitul bugetar, acestea fiind abordate mai ales în cadrul dezbaterilor referitoare la măsurile de austeritate prevăzute de așa-numita „ordonanță trenuleț”. În acest context, cred că este necesară o clarificare de ordin conceptual privind deficitul bugetar, dar și cu caracter metodologic în ceea ce privește măsurarea acestuia.

Astfel, o definiție simplă a deficitului bugetar face trimitere la situația în care cheltuielile totale ale statului depășesc veniturile totale ale acestuia. Diferența dintre cheltuielile bugetare (mai mari) și veniturile bugetare (mai mici) trebuie acoperită de stat din alte surse. Auzim la știri că deficitul bugetar estimat pentru anul 2024 se apropie de 9% din Produsul Intern Brut (PIB). Ce ar însemna acest lucru?

Pentru a exemplifica, voi folosi datele aferente anului 2023, așa cum sunt prezentate pe pagina web a Ministerului Finanțelor:
– PIB (valoarea tuturor bunurilor și serviciilor destinate consumului final produse în România în anul 2023): 1.583,5 mld. lei;
– Venituri totale (bugetul general consolidat din 2023): 521 mld. lei (statului îi revin doar 32,9% din PIB).

Presupunem că avem un deficit bugetar de 9% din PIB, adică de 142 mld. lei. Cât reprezintă acesta ca pondere în totalul veniturilor statului? Peste 27%. Cu alte cuvinte, statul a cheltuit în anul 2024 cu peste 27% mai mult decât a colectat ca venituri.

Aceasta ar fi o exprimare onestă atunci când ne propunem să evaluăm politica bugetară. Raportarea deficitului bugetar la PIB, care are semnificație economică și este importantă pentru cei care iau decizii privind politicile economice (dar este total irelevantă pentru opinia publică), ambiguizează demersul și micșorează artificial mărimea acestuia”, a postat analiza, pe pagina sa de Facebook, prof. univ. dr. Liviu-Georg Maha, economist și rector al Universității”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Comentarii
  • de ce nu iesiti voi destepti lumii pe mass media pe toate canalele de comunicatii ,cu solutiile corecte de salvare a Romaniei. Sunteti la fel de vinovati ca si ministri incompetenti,voi specialisti in economie si finante, de ce nu mergeti la guvern sa va spuneti parerea.Stati la cotitura si criticati, in loc de solutii si aplicatii .

  • Pt MARIO.Mu au loc in guvern la ministerul de finante deoarece ar trebui spus publicului direct si nu finisat ce fonduri trebuie taiate,ce ministere si agentii trebuiesc inchise(dati afara) nu comasati.La politiceni le place votul prostimii si nu le spun direct care este situatia financiara a tarii(ca oricum prostimea plateste si pensiile lor speciale).Sunt persoane competente dar nu ar fi lasate sa isi faca treaba,mai lasa asa,pana la viitoarea sesiune daca va intra pe sedinta de zi,daca nu se uita prin sertare la senat si parlament.

  • Sursa deficitului este finantarea proiectelor din PNRR.
    Proiectele PNRR au doua surse de finantare : o parte da UE, o parte da statul. UE nu da banii inainte. Mai intai statul acopera toata cheltuiala, dupa care se se duce la UE cu documentatia, aia analizeaza si, daca nu sunt nereguli, ramburseaza partea UE.
    De unde bani pentru finantarea proiectelor din PNRR, daca incasari nu-s? Din imprumuturi, plus tiparnita BNR.

  • Breee ne-a rectoru dumneata ești ultimul care trebuie să vorbească .
    Ai uitat ca ești membru în CA la Aeroport la o înțelegere rușinoasă PNL – PMP ?? Ce ne trebuie CA în criza economică , la ce ne ajută? Să ne reamintim ca ridici de la Aeroport 5000 de euro fără să miști un degetel.
    Ai uitat dle rector ca de 3 ani Univ AI Cuza are secretar de stat la Min de Finanțe pe marele specialist Alin Andrieș la fel propulsat de PNL care te-a propulsat și pe dumneata la Aeroport și în fotoliul de rector .
    Mai ușor cu pianul pe scări dle rector, una e teoria și alta e practica, cu alte cuvinte ia apa-n gură că faci praf când vorbești .

  • Cui foloseste ca scolile si spitalele au Consilie de Administratie, platite de la buget? Numai politicienilor. Functiile in CA sunt sinecuri pentru membrii de partid.

  • Un teoretician rupt de realitate.

  • Pentru asistenti și lectori nu aveti 1000 de lei la salariu dar angajați dea secretare și administratori financiari la greu , pâna și in ziua de Ajun angajați administratori financiari cu studii medii , ca s or fi terminat aia cu studii superioare.
    Mai pe scurt , pentru pile scoateți posturi și in noaptea de Ajun dar pentru cadre didactice din domeniile de vârf ale Uaic ( adica domeniile cu angajabilitate 100% , ca sa fie clar de ce prioritar) , nu aveti bani ptr acel spor ce li se cuvine datorita faptului ca aleg sa faca munca la Uaic și nu la firme unde ar fi plati de patru ori mai mult.
    Adicătelea ei sant un fel de voluntari , draga-doamne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`