Analiza proiecţiilor bugetare pentru anul 2022 a început la Ministerul Finanţelor. Ministrul Adrian Câciu: „Avem de recuperat multe întârzieri şi lucruri nerealizate la timp”

Analiza proiecţiilor bugetare pentru anul 2022 a început la Ministerul Finanţelor. Ministrul Adrian Câciu: „Avem de recuperat multe întârzieri şi lucruri nerealizate la timp”

30 nov. 2021, 11:30
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Analiza proiecţiilor bugetare şi fundamentarea documentelor proiectului de buget pentru anul 2022 au început la Ministerul Finanţelor. De asemenea, ministrul Adrian Câciu a anunţat că se vor implementa strategia fiscal – bugetară şi plafoanelor bugetare.

„Pregătim un buget echilibrat și responsabil pentru a stimula economia și a împărți mai corect banii țării pentru binele tuturor românilor! Am început analiza proiecțiilor bugetare pentru anul viitor și fundamentarea documentelor care însoțesc proiectul de buget pentru 2022: Strategia fiscal-bugetară și proiectul legii plafoanelor bugetare. Avem de recuperat multe întârzieri și lucruri nerealizate la timp, dar lucrăm temeinic, așezat și găsim soluții”, a scris ministrul Adrian Câciu, pe o reţea de socializare.

Ministrul Adrian Câciu, despre rectificarea bugetară: „Trebuie să fie o excepţie, nu o soluţie!”

Oficialul susţine faptul că în momentul de faţă este necesară o mai mare responsabilitate în alocarea bugetară, pentru a ne asigura tot parcursul anului viitor, precum banii pentru plata pensiilor, salariilor, drepturilor sociale, finanțarea proiectelor de investiții așteptate de români, susținerea serviciilor publice, dar şi pentru măsurile de combatere a pandemiei.

„Rectificarea bugetară trebuie să fie o excepție și nu soluție pentru stingerea unor crize!”, a spus ministrul Finanţelor.

Concomitent s-a început o analiză a creșterii veniturilor bugetare care este în interdependenţă cu combaterea evaziunii fiscale. Mai mult decât atât, ministrul a precizat că nu se vor înregistra noi creşteri sau introduceri de taxe noi pentru a aduce bani la buget.

„Sunt adeptul responsabilității fiscal-bugetare – vom ține sub control deficitul bugetar. Continuăm politica fiscală de stimulare a economiei, încurajăm investițiile, punem accent pe creșterea productivității și pe susținerea unui program național “Cumpără românește!”. Voi iniția consultări cu reprezentanții mediului de afaceri şi camerelor de comerț din România, dialog absolut necesar mai ales în perspectiva finanțărilor de care România va beneficia prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, mai spune ministrul Adrian Câciu.

Statul român a semnat acordul pentru împrumutul a 15 miliarde euro pentru PNRR

De reamintim faptul că România a semnat un acord pentru împrumutul în valoare de 15 miliarde euro pentru Planul Naţional de Redresare şi Reziliență.

Acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă între Comisia Europeană (CE) şi România, pentru disponibilizarea unei o prime tranşe, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, a fost parafat vineri, 30 noiembrie 2021, de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, informează ministerul de resort, într-un comunicat de presă transmis.

Potrivit Ministerului Finanţelor, împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Sumele din PNRR vor fi disponibilizate în zece rate

Banii vor fi disponibilizaţi în nu mai puţin de zece rate, în baza îndeplinirii de către partea română a ţintelor regăsite în reformele şi investiţiile asociate împrumutului. Mai mult decât atât, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13 la sută din împrumut (circa 1,94 miliarde de euro), după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru că România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Câte miliarde de euro sunt sub formă de grant

Conform sursei citate, perioada de disponibilitate a împrumutului este dată de 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de trei decenii de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

Reamintim faptul că România beneficiază prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *