Marius Ostaficiuc, liderul PSD Iasi, a analizat situația Partidului Social Democrat în raport cu alegerile locale din 2020. Acesta a vorbit despre candidatura Cameliei Gavrilă dar și despre modul în care Maricel Popa a gestionat atât deciziile la nivelul municipiului Iași, cât și relația cu anumite persoane din filiala ieșeană a social democraților.
„Motive pentru scorul slab obținut de PSD în municipiul Iași
1. Impunerea unei candidaturi falimentare din start, cea a doamnei Camelia Gavrilă
1.a. Doamna Camelia Gavrilă, ex-PNL, nu a reușit să se identifice cu profilul politicianului de stânga. A fost percepută ca un candidat-hibrid, incapabil să dea satisfacție unui segment considerabil din electoratul PSD. Una din vulnerabilitățile majore ale contracandidatului Mihai Chirica, aceea de traseist politic, nu a putut fi exploatată tocmai din eticheta similară de care se „bucură” dna Gavrilă.
1.b. Campania doamnei Camelia Gavrilă a fost una slabă, bazată pe o cantitate imensă de retorică și pe foarte puțin spirit practic. Profilul ei intelectual, de teoretician, nu a răspuns așteptărilor unui electorat ce își dorea soluții concrete la problemele orașului. Citatele din Platon și alți filosofi pe care în plină campanie le folosea dna Gavrilă nu au avut alt efect decât amuzamentul general al ieșenilor.
1.c. Creditată cu puteri nelimitate de președintele PSD Iași Maricel Popa, cu care a făcut tandem, dna Gavrilă a evitat comunicarea factică atât cu organizația municipală, cât și cu președintele ei, Marius Ostaficiuc. Comportamentul ei electoral a părut adeseori al unui candidat independent, nu al unuia reprezentând PSD.
1.d. Alăturarea publică a tandemului Popa – Gavrilă a fost una neinspirată, cei doi fiind radical diferiți în plan uman, intelectual și fizic.
Marius Ostaficiuc: „Dl Maricel Popa a făcut tot posibilul să înlăture orice tip de colaborare ce i-ar fi știrbit, în opinia sa, strălucirea personală”
1.e. În mod inexplicabil, ignorând sondajele din precampanie, dl Maricel Popa l-a scos din cursa pentru candidatură pe reputatul medic Tudor Ciuhodaru, asumându-și astfel, cel puțin pe Municipiu, un scor final cu până la 10 procente mai mic.
2. Neinzestrat cu o gândire de tip politic, dl Maricel Popa nu doar că nu a avut o strategie care să armonizeze municipiul și restul județului din punct de vedere electoral, dar a făcut tot posibilul să înlăture orice tip de colaborare ce i-ar fi știrbit, în opinia sa, strălucirea personală.
3. O serie de acțiuni necugetate comise de dl Maricel Popa în precampanie și în campanie au creat, cel puțin la nivel de municipiu, impresia de personaj nefrecventabil. Tentativa sa de a restructura instituțiile de cultură, bâlbâielile legate de Aeroportul Iași, conflictele și diversiunile în care a târât oameni importanți din PSD Iași, incultura crasă pe care a probat-o la fiecare ieșire publică, modul discreționar și abuziv de a lua decizii politice – iată doar câteva dintre motivele pentru care orașul Iași – oraș cultural, cu înaltă spiritualitate – l-a refuzat electoral pe dl Maricel Popa.
Rândurile de mai sus, pe care cu sinceritate mi le asum, aparțin unui președinte de organizație pe care dl Maricel Popa l-a tratat ca pe un contra-candidat, nu ca pe un colaborator. Adeseori am avut impresia în această campanie că nu Costel Alexe și Marius Bodea erau adversarii d-lui Popa, ci Marius Ostaficiuc, colegul de partid și de tranșee.
La ce a servit experiența mea de două decenii într-ale politicii?
La ce a servit capitalul de cunoaștere strategică pe care l-am acumulat de-a lungul atâtor campanii? La ce a servit fidelitatea mea, probată în timp, față de PSD? Domnului Popa, clar, nu i-a servit la nimic. El și-a fost și își este suficient sieși.
Analiza de mai sus, făcută cu amărăciune, nu cu patimă, nu are nicio legătură cu poziția mea flagrant neeligibilă de pe listele d-lui Maricel Popa. Și pe poziția întâi dacă eram, procedam la fel, cu aceeași sinceritate… Pur și simplu sunt lucruri care trebuie spuse acum, când poate că încă nu e prea târziu…”, a declarat Marius Ostaficiuc.