Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: biomarkeri de sânge pentru a prezice riscul de complicații vasculare
Covid-19: biomarkeri de sânge pentru a prezice riscul de complicații vasculare

Covid-19: biomarkeri de sânge pentru a prezice riscul de complicații vasculare

01 iul. 2020, 08:21,
în Sanatate

Analiza care prezice riscul de complicații vasculare Covid-19. Covid-19 este o afecțiune respiratorie care poate duce la anomalii ale microvesselilor pulmonare, asociate ele însele cu complicații grave sau chiar cu moartea, în special la pacienții cu antecedente cardiovasculare. Cercetătorii de la Inserm au identificat doi biomarkeri care ar putea identifica pacienții din spital cu cel mai mare risc.

Pe măsură ce epidemia COVID-19 a progresat, cunoștințele cercetătorilor despre virus au dus rapid la observarea faptului că infecția nu a avut doar o incidență respiratorie și nu a cauzat doar pneumonie sau chiar sindrom de detresă respiratorie acută: are și consecințe vasculare frecvente. Conform explicațiilor Societății Franceze de Cardiologie, ar trebui să se ia în considerare „posibilitatea prezentării sindromului de infecție virală printr-o simptomatologie cardiovasculară, precum percepția palpitațiilor, a durerilor toracice, precum și a unui posibil atac miocardic.”

În plus, persoanele cu afecțiuni cardiace sau tulburări vasculare și cele care au suferit un accident vascular cerebral prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă dacă apare infecția. Cercetătorii Inserm au dorit să exploreze această legătură mai profund printr-un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Oncologie Clinică. Acestea din urmă subliniază că anomalii de coagulare au fost descrise în diferite studii, cu formarea de cheaguri de sânge în plămâni și rinichi, a căror apariție este asociată cu inflamația peretelui vasului și, clinic, cu gravitatea bolii și riscul mortalității.

Efectele virusului din punct de vedere vascular

„Cu toate acestea, aceste anomalii diferite nu au fost descrise în infecțiile respiratorii convenționale, cum ar fi gripa sau cele cauzate de alte coronavirusuri: acest lucru duce la gândirea că, dincolo de a fi o boală respiratorie, Covid-19 ar putea prin urmare, o boală vasculară”, explică echipa științifică. Alte studii au evidențiat mecanismul de acțiune asupra virusului: acesta pătrunde în celule prin legarea unei proteine ​​virale la enzima de conversie a angiotensinei 2 (receptorul ACE2). Cu toate acestea, este foarte prezent în plămâni, dar și în inimă. Studiul a fost realizat la Spitalul European Georges-Pompidou din Paris pe 40 de adulți cu Covid-19.

Scopul a fost de a căuta prezența biomarkerilor din sânge, parametrii biologici măsurabili care să permită, de exemplu, să diagnostice sau să urmareasca cursul unei boli, care poate ilustra deteriorarea vaselor. O descoperire care ar indica prezența sau riscul acestor complicații la pacienții cu Covid-19. „Scopul este de a putea identifica pacienții care au nevoie de monitorizare atentă”, au adăugat cercetătorii. Rezultatele au arătat că doi biomarkeri, nivelul circulant al selectinei E și, mai mult, cel al angiopoietinei-2, sunt corelați cu severitatea bolii.

Analiza care prezice riscul de complicații vasculare Covid-19

Fiziologic, angiopoietina-2 este un factor de creștere vasculară, o moleculă care promovează sau inhibă înmulțirea celulelor, stocată în celule endoteliale care aliniază suprafața internă a vaselor de sânge. E-selectina este o proteină implicată în special în adeziunea celulară, prezentă la suprafața acelorași celule. Se știe că aceste două molecule reacționează în timpul inflamației. „In al doilea val epidemic, angiopoietina-2 ar putea fi folosita pentru a identifica pacientii cu risc de agravare, care ar trebui tratati direct in terapie intensiva”, a spus profesorul David Smadja, care a condus studiul.

După această descoperire, obiectivul echipei științifice este acum să înțeleagă mai bine legăturile dintre complicațiile vasculare și acest receptor ACE2 și cele dintre complicațiile vasculare și apariția unei reacții inflamatorii exacerbate (furtuna de citokine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`