Există numeroase medicamente analgezice pentru spondiloza cervicală, însă nu toate sunt eficiente. Află, în rândurile următoare, care este cel mai bun tratament, ce promite să te scape de durerea insuportabilă.
Spondiloza cervicală reprezintă o afecțiune caracterizată de o uzură anormală a cartilajului, care îmbracă oasele din zona gâtului (vertebrele cervicale). Majoritatea persoanelor care se confruntă cu această boală nu prezintă simptome, însă, când ele apar, vorbim despre: durere și rigiditate la nivelul gâtului, dureri de cap (intense și continue), senzația de amețeală, asociată cu slăbiciune în brațe, mâini și degete, amorțeli, furnicături și durere difuză la nivelul umerilor, brațelor și spatelui, dificultăți la mers, pierderea echilibrului, amorțeli ale picioarelor, dar și despre spasme involuntare la nivelul gâtului și umerilor, provocate de presiunea anormală la care sunt supuși nervii spinali.
Fiindcă durerea și rigiditatea de la nivelul gâtului se manifestă la majoritatea pacienților cu spondiloză cervicală, iată care sunt cele mai bune analgezice.
Analgezice pentru spondiloza cervicală. Variante de tratament recomandate de medici
Durerea provocată de spondiloza cervicală poate fi ameliorată cu antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen, indometacin, diclofenac, celebrex și altele. Pentru ameliorarea disconfortului, Prednison pe cale orală sau corticosteroizii administrați injectabil pot ajuta. De asemenea, spasmul și contractura musculaturii gâtului pot fi diminuate cu ajutorul relaxantelor musculare.
Indicate pentru ameliorarea durerii sunt și medicamentele antiepileptice, de tipul Gabapentin și Pregabalin, dar și antidepresivele. Mai mult, recomandate de medici sunt injectarea cu corticosteroizi și anestezice locale la nivelul articulațiilor intervertebrale sau în spațiul epidural.
Disconfortul resimțit poate fi ameliorat prin purtarea unui guler, care să limiteze mișcările și să asigure susținere. În plus, eficiente sunt și fizioterapia, aplicațiile reci/calde, dar și exercițiile fizice (recuperarea va fi mai rapidă, dacă pacienții se mențin activi).
Cum poate fi prevenită spondiloza cervicală?
Incidența spondilozei cervicale este din ce în ce mai mare. Fenomenele normale de îmbătrânire și stilul de viață al omului modern fac ca afecțiunea să fie des întâlnită. Cu toate acestea, există câteva măsuri simple, care pot ține la distanță formele acute și grave ale spondilozei cervicale.
Extrem de importantă este protejarea zonei cervicale. Simptomele bolii s-ar putea să nu apară, dacă aveți mereu o postură corectă, folosiți tetiera în mașină poziționată corect și utilizați perne, care, pe timpul nopții, să vă asigure un bun suport al zonei cervicale.
Atunci când faceți munci fizice sau ridicați greutăți, protejați-vă coloana. Nu ridicați greutăți prin aplecare, ci doar prin îndoirea genunchilor, urmată de ridicare.
De asemenea, recomandate sunt și exercițiile efectuate regulat, în special cele care tonifiază musculatura ce susține coloana vertebrală.
La împiedicarea apariției acestei afecțiuni, un rol covârșitor îl au și menținerea unei greutăți corecte, dar și evitarea sedentarismului.
Nu în ultimul rând, este recomandată conștientizarea poziției corecte, atunci când lucrați la birou, pe scaun și protejarea gâtului, prin evitarea păstrării timp îndelungat a capului înclinat înspre înainte.