Prima pagină » National » ANAF vrea șase ani de închisoare pentru cei care ignoră invitațiile agenților. Ar trebui schimbat un singur cuvânt în lege
ANAF vrea șase ani de închisoare pentru cei care ignoră invitațiile agenților. Ar trebui schimbat un singur cuvânt în lege

ANAF vrea șase ani de închisoare pentru cei care ignoră invitațiile agenților. Ar trebui schimbat un singur cuvânt în lege

02 nov. 2024, 20:45,
în National

ANAF vrea să schimbe un cuvânt din corespondență pentru a evita situațiile în care românii care ignoră simplele invitații primite de la Direcția Antifraudă Fiscală nu mai riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani.

 

Un proiect de ordin relevă că Direcția Antifraudă Fiscală, instituție subordonată ANAF, trimite contribuabililor „invitații” prin care li se cere să arate documentele necesare verificărilor.

„Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ”Invitație”, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 241/2005)”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin emis de ANAF.

Articolul 4 din Legea sus-amintită prevede că refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 6 ani, arată Adevărul

Ca atare, pentru că în lege scrie cuvântul „Somație”, nu „Invitație” (termen folosit de ANAF în adresele trimise contribuabililor) instituția vrea acum înlocuirea titlului adresei „Invitație” cu „Somație”.

„La nivelul DGAF există soluții de clasare comunicate de organul de urmărire penală motivate de faptul că nu s-a uzitat și comunicat contribuabililor în cauză documentul intitulat ”Somație”, nefiind astfel întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru acest considerent”, se arată în documentul citat.

De asemenea, ANAF arată că introducerea documentului ”Somație” asigură o practică unitară la nivelul organelor de control fiscal, documentul fiind reglementat și prin ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3711/2015 privind modelul și conținutul formularelor și documentelor utilizate în activitatea de inspecție fiscală.

Totodată, ca urmare a recomandării Direcției generale de legislație Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor au fost modificate instrucțiunile de completare a documentelor „Invitație” și ”Somație”, în sensul inserării, în cuprinsul instrucțiunilor de completare și utilizare, a precizărilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare: „Ori de câte ori organul fiscal trebuie să stabilească un termen pentru exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații de către contribuabil/plătitor, acesta trebuie să fie rezonabil, pentru a da posibilitatea contribuabilului/plătitorului să își exercite dreptul sau să își îndeplinească obligația. Termenul poate fi prelungit, pentru motive justificate, cu acordul conducătorului organului fiscal”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024